Fædrelandsvennen

– Forbud vil lede til høyere priser

- NTB

En ekspertgru­ppe anbefaler ikke et forbud mot prisdiskri­minering. Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at han likevel har flere verktøy i kassa.

OSLO

– Vår vurdering er at argumenten­e for at et forbud mot prisdiskri­minering i dagligvare­bransjen vil lede til høyere priser, er sterkere enn argumenten­e for at det vil lede til lavere priser, er konklusjon­en i en ny utredning en ekspertgru­ppe har laget på oppdrag for regjeringe­n.

I rapporten har professore­ne Tore Nilssen ved Universite­tet i Oslo, Espen R. Moen ved Handelshøy­skolen BI og Tommy Staahl Gabrielsen utredet om et forbud mot prisdiskri­minering kan bedre konkurrans­en i dagligvare­markedet.

BEDRE INNKJØPSBE­TINGELSER

En gransking fra Konkurrans­etilsynet som ble offentligg­jort i november, viste at Norgesgrup­pen, som er Norges største dagligvare­aktør med 44 prosent av markedet, får langt bedre innkjøpsbe­tingelser enn konkurrent­ene Rema og Coop. For noen varer er prisforskj­ellen over 15 prosent. De undersøker nå om prisforskj­ellene kan vaere ulovlige.

I en ekstern undersøkel­se ble det likevel slått fast at store innkjøpsvo­lum ikke alene kan forklare prisforskj­ellene.

Resultatet av utredninge­n, som ble lagt fram fredag, vil danne noe av grunnlaget for en stortingsm­elding om konkurrans­en i dagligvare­markedet som skal vaere klar i løpet av første halvår av 2020.

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke si noe nå om regjeringe­n vil følge anbefaling­ene i den ferske utredninge­n.

– Jo tyngre regulering­en er, jo sterkere begrunnels­e må den ha. Et forbud mot prisdiskri­minering er en veldig sterk inngripen, og det er noe vi må diskutere før vi konkludere­r, sier Røe Isaksen til NTB.

HAR FLERE VERKTØY

Naeringsmi­nisteren understrek­er at verktøykas­sa for å sikre konkurrans­en i dagligvare­markedet ikke er tom, selv om de tre professore­ne nå fraråder et forbud.

– Det er en rekke andre ting, inkludert en sterkere, klarere og bedre håndheving og praktiseri­ng av dagens konkurrans­elovverk som vil kunne gjøre mye av det samme, sier Røe Isaksen.

I rapporten skriver også ekspertene at konkurrans­eloven, etter deres oppfatning, er tilstrekke­lig for å sikre konkurrans­en.

– HASTER

Coop sier at de ikke er overrasket over resultatet av utredninge­n.

– Vi venter nå på å få avdekket om dominerend­e leverandør­er og Norgesgrup­pen har begått lovbrudd, slik Konkurrans­etilsynet har indikert, og hvilke tiltak myndighete­ne deretter iverksette­r. Det haster med å få gjort noe, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bjørn Takle Friis.

Rema peker på at utvalget mener at dagens konkurrans­elov er tilstrekke­lig.

– Dette har også vaert Remas vurdering av saken hele tiden. Utvalgets konklusjon­er understrek­er viktighete­n av at Konkurrans­etilsynet nå går ut og forklarer hvordan loven skal forstås, sier administre­rende direktør Trond Bentestuen.

Direktør for naeringspo­litikk og myndighets­kontakt Bård Gultvedt i Norgesgrup­pen sier til NTB at de trenger noe mer tid på å sette seg inn i gruppens konklusjon­er før de kommentere­r utredninge­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En ekspertgru­ppe anbefaler ikke et forbud mot prisdiskri­minering. Bildet er fra en matbutikk på Skøyen i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX En ekspertgru­ppe anbefaler ikke et forbud mot prisdiskri­minering. Bildet er fra en matbutikk på Skøyen i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway