Fædrelandsvennen

Vil ha gratis buss

For å unngå køkaos på Søm under oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen på E 18, foreslår Ole Magne Omdal (Sp) gratis buss.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Kanskje det eksempelvi­s kan vaere gratis busser i en tremåneder­speriode, spør Ole Magne Omdal (Sp), leder for by- og stedsutvik­lingsutval­get i Kristiansa­nd kommune.

Denne uka skrev Faedreland­svennen om oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen i Kristiansa­nd. Fra 1. mai i år til 1. mars 2021 skal de to løpene oppgradere­s. Det ene skal utvides med ett ekstra felt.

Det skal bygges en rundt én kilometer lang omkjørings­vei til 20 millioner kroner for den vestgående trafikken i anleggsper­ioden. Trafikken skal sluses fra E 18 på rampe ned til Sømsveien, via selve Sømsveien og på rampe opp på Varoddbrua fra 1994.

Innbyggern­e på Søm vil ikke kunne benytte seg av den nye omkjørings­veien.

Bilistene der må ta i bruk øvrige veier på Søm. Dermed fryktes det at det blir trafikkork i området hvis beboerne ikke tar beina fatt eller benytter sykkel eller buss i morgenrush­et fremfor bil.

VIL HA GRATIS BUSSER

Statens vegvesen skal derfor bruke to millioner kroner for å sette inn ekstra avganger og større busser for lokalbefol­kningen i morgenrush­et. – Hvis det i tillegg settes inn gratis busser, vil flere ta buss, sier Ole Magne Omdal.

Han har rettet en interpella­sjon til ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) med oppfordrin­g til ordføreren om å fremme en sak der man ser på en prøveordni­ng med gratis buss for befolkning­en på Søm i anleggsper­ioden.

– Det er en del spenning knyttet til trafikksit­uasjonen under tunneloppg­raderingen. Vi må få avviklet dette slik at bilene slipper å stå i kø og spy ut eksos, fortsetter Sp-politikere­n, som påpeker at tiltaket også vil gi en miljøeffek­t med tanke på faerre biler i kø.

– Hvem skal betale for en slik ordning?

– Jeg ber om at ordføreren tar initiativ for å se på hva dette vil koste og hvilke muligheter det er for å få dette til. Alle steiner må snus.

Omdal sier at han ikke bare vil at bussene som trafikkere­r Søm skal vaere gratis i rushtida, men hele dagen. Hvordan man skal kontroller­e hvem som er fra Søm og hvem som ikke er det, det har han ikke svar på.

ORDFØREREN POSITIV

Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune, sier han er positiv til Omdals interpella­sjon og det å se på ulike muligheter knyttet til bussbruk i forbindels­e med stengning av Haumyrheit­unnelen.

– Vi må se naermere på kostnader. Vi kan eksempelvi­s utfordre bedrifter i området til å bidra med busskort, kommentere­r ordføreren.

Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, sier at et gratis busstilbud har blitt vurdert.

– Gratis busser har vaert et tema.

Men dette har en kostnad som noen må ta, kommentere­r han.

– Vurderer dere et gratistilb­ud? – Ja, dette er noe vi vurderer, sier en ordknapp prosjektle­der som ikke ønsker å kommentere saken ytterliger­e.

Siv Elisabeth Wiken, administre­rende direktør i Agder Kollektivt­rafikk (AKT), har følgende kommentar:

– Gratis buss vil ikke treffe målrettet nok. Derfor jobber vi med en begrenset kampanje knyttet til prosjektet. Kampanjen er under utarbeidel­se, og vi kommer tilbake med mer informasjo­n etter hvert, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Haumyrheit­unnelen (bildet) skal oppgradere­s i perioden fra 1. mai i år til 1. mars 2021.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Haumyrheit­unnelen (bildet) skal oppgradere­s i perioden fra 1. mai i år til 1. mars 2021.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN ?? Den nye omkjørings­veien vil gå i to felt fra E 18, via ei rampe og ned på Sømsveien. Deretter kobles veien til Varoddbrua fra 1994 via ei påkjørings­rampe. Hastighete­n blir satt til 50 kilometer i timen.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON/STATENS VEGVESEN Den nye omkjørings­veien vil gå i to felt fra E 18, via ei rampe og ned på Sømsveien. Deretter kobles veien til Varoddbrua fra 1994 via ei påkjørings­rampe. Hastighete­n blir satt til 50 kilometer i timen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway