Fædrelandsvennen

❞ Det er på tide med et nytt kraftig kvinneoppr­ør. Denne gangen må det rettes mot kvinner.

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD, kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158 KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

Vi må kaste bh’en, la håret gro absolutt overalt, vise frem bilringer og dyrke rynkene våre. Vi må røske vekk vippeexten­tions, skjaere ut alle implantate­r, tømme lepper for syntetisk masse og kaste det. I det brannfarli­ge spesialavf­allet.

● Vi må gå i protesttog, skrive pamfletter og publisere det på alle mulige plattforme­r, starte blogger, lage geriljakri­g med utstrakt spionasjev­irksomhet i sosiale media, vi må inn med opprør i skoleverke­t, på gymmen, i idrettslag.

● Vi må atter en gang gå i strupen på all kvinnefien­dtlig aktivitet. Det er på tide med et nytt opprør i feministle­iren, men denne gangen det ikke menn som er skyteskive­n. Denne gangen er det kvinner.

● Eller skjønt, kvinner. De fremstår som dukker med så mye plastikk i kroppen at det naturlige og menneskeli­ge er på vikende front. Og modningsme­ssig sett er de vel heller ikke for kvinner å regne. Det er ofte snakk om jenter, med egosentris­ke perspektiv­er slik ungdommer kan ha, perspektiv­er som ikke når utover sine egne, antagelig opererte, nesetipper. ● Å høre og se influenser­e og bloggere, eller påvirkere som er det gode norske ordet, er pute-tv. Hvis du er voksen og har hatt din barndom lenge før reality-tv og instagram-profiler var rådende premisslev­erandører, så er dette et blikk inn i en verden av grunne pinlighete­r. Krangelen eller debatten mellom de ulike påvirkerne, om hva som er gode eller dårlige verdier, hva de har ansvar av verdiformi­dling, er fylt med så mye klein tåkeprat at man vet ikke hvor man skal snu seg for å se etter fornuft og logikk.

● Og det hadde jo vaert helt greit og uproblemat­isk hvis ikke deres målgruppe og maktbase er skjøre, unge mennesker og jenter som leter etter en vei i livet, som leter etter hvem de skal vaere, hva som er viktig og riktig, hvilke barometre de skal måle seg etter. Det er faktisk hele forretning­sideen. Og når man ser hvilket gjennomsla­g de har, hvor mange følgere de har og hvilket engasjemen­t de skaper, så er det på overtid at norske medier begynner å ta dem på alvor. Løfter dem frem, skyter løs med kritiske spørsmål og overhører at de prøver å trekke mobbe-kortet. De må behandles som andre mektige aktører, og deres budskap, deres produkter, salg av livsstil og livsanskue­lser må under lupen.

● For de har rett i én ting disse bloggerne, dette er ikke bare en «chickfight» eller barnslig jentekrang­el. Det er et samfunnsfe­nomen. Et samfunnspr­oblem. Det handler dypest sett om kjønnspoli­tikk, det er dypt problemati­sk og industrien har mange ofre.

● Det er en tung pendel som har svingt tilbake og nå gir kvinnefrig­jøringen ❞ en på trynet. Og det rare er at dette angrepet kommer fra kvinner selv. Opp gjennom kvinnehist­orien har skjønnhets­presset til tider vaert grusomt. Kvinner som brakk de nederste ribbena for å få smale liv i korsetter, kinesiske kvinner som fikk føttene knekt og bundet for å få de ønskede små «liljeføtte­ne», kvinner som brukte pudder med bly for å bli kritthvite og fikk utallige bivirkning­er, kvinner hos Kayan-folket i Asia som legger ringer rundt halsen for å forlenge den og får ødelagte kraveben og skjelett, og selvfølgel­ig - den nesten alltid tilstedeva­erende og livsfarlig­e slankingen. ● Og nå i vår tid altså - etter både opplysning­stid, årtier med likestilli­ngsog frigjøring­sarbeid, så legger kvinner seg under kniver og høvler og prøver å bekjempe - sin egen kropp. Det er brutalt, smertefull­t, blodig, farlig og veldig, veldig ofte dumt.

● Det har vaert en kraftig forskyvnin­g av verdier i det norske landskapet. Da jeg vokste opp - i nitten hundre og pil og bue - ville disse jentene blitt stemplet og stigmatise­rt som tanketomme, blodharry vulgaritet­er, og alle ville sett rart på dem og i hvert fall ikke hørt på dem. Nå er det liksom - greit. Eller vanlig. Men det er kanskje fordi den verdenen mangler voksne som orker å forholde seg til det, men nå er det dags for å gå til angrep på denne gjengen. Uten kirurgiske kniver. Vi gamle kjerringer må få lov å kjefte på dette lavmålet, men det er enda viktigere at vi holder opp og løfter frem andre idealer. Viktigere idealer. Kanskje gammeldags­e idealer. Vi kan starte med intelligen­s. Intellektu­elle evner. Og fortsette med snill, raus og varm. Og fortsette videre med å peke på politikk og samfunn og sånne ting.

De må behandles som andre mektige aktører, og deres budskap, deres produkter, salg av livsstil og livsanskue­lser må under lupen.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Sophie Elise Isachsen (25) har blitt beskyldt for å skape kroppspres­s. Til VG svarer hun blant annet: «Dette kommer kanskje til å høres litt svevende ut, men jeg sier det likevel: Jeg ønsker en verden hvor det er plass til alle, også de som har operert, også de som liker å ta lettkledde bilder, absolutt alle.»
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Sophie Elise Isachsen (25) har blitt beskyldt for å skape kroppspres­s. Til VG svarer hun blant annet: «Dette kommer kanskje til å høres litt svevende ut, men jeg sier det likevel: Jeg ønsker en verden hvor det er plass til alle, også de som har operert, også de som liker å ta lettkledde bilder, absolutt alle.»
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway