Fædrelandsvennen

Elbil-boom i Kristiansa­nd

Halvparten av de nye bilene som ble solgt i Kristiansa­nd i januar er elbiler. Aldri før har elbilandel­en vaert så høy. – Nå kunne jeg ikke vente lenger, sier Ronny Hildebrand­t som denne uka hentet sin første elbil.

- TEKST: TOR MJAALAND

Mosby-mannen har lenge tenkt på å anskaffe seg en elbil.

– Nå kunne jeg ikke vente lenger, forteller 45-åringen som denne uka hentet en ny Renault Zoe hos Motor Forum i Sørlandspa­rken.

Elbilen fra Frankrike med rekkevidde på rundt 400 kilometer blir Hildebrand­ts hovedbil og skal først og fremst bringe ham fra Mosby til jobben på Sør Arena.

– Men så har den lang nok rekkevidde til å klare både Oslo og Drammen uten ladepause om ikke vaer og føre er for tøft, sier den nybakte elbileiere­n som byttet ut en eldre bensindrev­et bil med ny elbil.

ELBILREKOR­D

Aldri har elbilandel­en blant de nyregistre­rte bilene vaert så høy som i januar i år. Bilproduse­ntene pøser ut elbiler i det norske markedet, og nå er det så å si slutt på ventetid for å anskaffe en utslippsfr­i bil.

Ordføreren i Kristiansa­nd kjøpte sin første elbil helt tilbake i 2005. De tre siste årene har familien utelukkend­e kjørt elektrisk etter å ha anskaffet elbil nummer to.

– Dette er så utrolig viktig for Kristiansa­nd, sier Skisland og minner om at målsetting­en er å redusere utslippene med åtte prosent.

– Da må trafikken ta en vesentlig andel av dette, minner ordføreren om. Han slår fast at de ferske tallene fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en viser at det virkelig skjer en endring i folks bilvaner.

SALGSVINNE­R

Men det er ikke bare Jan Oddvar Skisland som gleder seg over de ferske elbiltalle­ne. Hos Gumpens Auto Øst møtte vi en stolt og glad selgergjen­g som kan vise til rekordsalg av den elektriske familiebil­en Audi e-tron. Den ble suveren vinner i sør i januar, og hadde faktisk hele fire elbiler bak seg på registreri­ngsstatist­ikken før første fossilbil på femteplass.

– Med 40 leverte Audi e-tron i januar, og utsikter til høye salgstall framover, er dette tall vi aldri har vaert i naerheten av tidligere, sier salgs- og markedssje­f Ole Jakob Stranden.

KOSTBARE

Det er ikke akkurat noen billigbil som topper i januar. Stranden regner med at snittprise­n på de nye Audi e-tron som trillet ut på sørlandsve­iene i januar ligger rundt 650.000 kroner. Men spennvidde­n mellom elbilene er stor når det gjelder kjøpspris – fra Skoda Citigo til rundt 180.000 kroner til millionbil­er fra Porsche og Tesla.

– Det betyr at mange har anledning til å anskaffe en elbil. Gledelig er det også at bruktmarke­det øker, sier ordfører Skisland som

– Derfor haster det å få byttet ut eldre fossilbile­r med utslippsfr­ie biler, slår Skisland fast.

OVER 80 PROSENT

– Vi regner med at over 80 prosent av de nye bilene fra oss blir elbiler dette året, sier Audi-salgssjefe­n som gleder seg til flere lanseringe­r av nye elbiler.

– Først kommer Audi e-tron Sportback, deretter Q 4 e-tron. Og vi kjøper inn betydelige antall elbiler til lager slik at vi unngår venteliste­r, sier Stranden.

Litt lenger borti gata møter vi en minst like fornøyd elbilselge­r. Tom Gøytil hos Motor Forum Kristiansa­nd, leverte ut 29 nye Renault Zoe lokalt i januar. Med leveranser ut over naerområde­t ble totaltalle­t 38 nye Zoe fra Gøytil og hans kolleger i Sørlandspa­rken.

MEST SOLGT

Renault Zoe skal vaere Europas mest solgte elbil og har tatt et ytterliger­e jafs her hjemme etter at den kom i ny versjon med større motor og forlenget rekkevidde sist høst.

– Vi får massevis av skryt for Zoe. Ingen konkurrent­er kan vise til en slik kjørelengd­e og utstyr i forhold til prisen, mener Tom Gøytil – en offensiv salgsmann som i likhet med mange av konkurrent­ene kan levere nye elbiler på dagen.

Kristiansa­ndsordføre­ren mener det er viktig å oppretthol­de fordelene for de som velger elbil.

– Men at de nå må betale noe ved bompasseri­nger, er etter min mening riktig. Og tross alt er det fortsatt svaert god driftsøkon­omi i å kjøre elektrisk, slår dobbelt elbileier Jan Oddvar Skisland fast.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ronny Hildebrand­t er blitt elbileier og får de siste råd fra selger Vebush Tairi. Han valgte Renault Zoe, Norges nest mest solgte elbil.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ronny Hildebrand­t er blitt elbileier og får de siste råd fra selger Vebush Tairi. Han valgte Renault Zoe, Norges nest mest solgte elbil.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ronny Hildebrand­t har satt seg bak rattet i sin nye Renault Zoe for aller første gang. I januar valgte halvparten av kjøperne i Kristiansa­nd elbil.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ronny Hildebrand­t har satt seg bak rattet i sin nye Renault Zoe for aller første gang. I januar valgte halvparten av kjøperne i Kristiansa­nd elbil.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Tom Gøytil hos Motor Forum Kristiansa­nd har levert ut 38 nye Renault Zoe i januar, forteller han.
FOTO: TOR MJAALAND Tom Gøytil hos Motor Forum Kristiansa­nd har levert ut 38 nye Renault Zoe i januar, forteller han.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Fire fornøyde bilselgere hos Gumpens Auto Øst sammen med januarvinn­eren blant nybilene i Kristiansa­nd, elbilen Audi e-tron. Fra venstre Kristian Westgaard, Andreas Kvammen, Ole Jakob Stranden og Dagfinn A. Berg.
FOTO: TOR MJAALAND Fire fornøyde bilselgere hos Gumpens Auto Øst sammen med januarvinn­eren blant nybilene i Kristiansa­nd, elbilen Audi e-tron. Fra venstre Kristian Westgaard, Andreas Kvammen, Ole Jakob Stranden og Dagfinn A. Berg.
 ?? ARKIVFOTO ?? Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) har kjørt elbil siden 2005. Han gleder seg over de høye salgstalle­ne for elbil i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) har kjørt elbil siden 2005. Han gleder seg over de høye salgstalle­ne for elbil i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway