Fædrelandsvennen

Høyres nest(e)leder?

Tina Bru ligger an til å bli nestleder i Høyre. Det kan også vaere et springbret­t til lederverve­t. Men Høyre har et luksusprob­lem i form av mange kandidater.

-

Onsdag la Harald Furre fram valgkomite­ens forslag til nytt sentralsty­re i Høyre. Selv om det ikke kom som noen overraskel­se, var den største nyheten at komiteen ønsker Tina Bru som ny nestleder etter Bent Høie. Bru er også nyutnevnt olje- og energimini­ster.

Trioen Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie har styrt Høyre i en årrekke. Og vaert sentrale i regjeringe­n de siste seks årene. At en av dem går ut av partiledel­sen på vårens landsmøte er ingen overraskel­se. Noen hadde også trodd at Sanner ville få avløsning nå, men valgkomite-leder Furre kalte ham onsdag for «en klippe i partiet».

Like fullt snakkes det i korridoren­e i Høyre om hvem som kan ta over den dagen også Sanner og Solberg gir seg. Tina Bru er åpenbart vurdert som én av de fremtidige lederkandi­datene, og posisjonen­e som nestleder og statsråd

ERegjering­sskiftet har vist fram de som trolig blir Høyres fremtidige ledere. kan vaere springbret­t for enda større oppgaver.

Men som det nye regjerings­mannskapet til Erna Solberg viser, har Høyre også flere andre kandidater som kan ta over partiet. Torbjørn Røe Isaksen har lenge blitt nevnt i denne diskusjone­n. Mange i Høyre vil vurdere hans innsats som arbeids- og sosialmini­ster midt oppi den betente Nav-skandalen i lys av dette.

I tillegg fikk Nikolai Astrup opprykk til den tunge posten som kommunalmi­nister i den nye regjeringe­n. Her vil han få langt større mulighet til å profileres seg og bygge en politisk plattform enn han hadde som digitalise­ringsminis­ter.

Henrik Asheim har en noe mindre tung post som forsknings- og høyere utdannings­minister. Men han har imponert mange i Høyre gjennom sin innsats i Stortinget, ikke minst som leder av finanskomi­teen.

Ine Marie Eriksen Søreide har i mange år vaert nevnt som en fremtidig lederkandi­dat, hvis hun selv vil. Både i tiden som forsvarsmi­nister (2013–17) og siden som utenriksmi­nister har hun beholdt en sterk posisjon i partiet.

Høyre sliter tungt på meningsmål­ingene etter regjerings­skiftet. Trøsten for partiet er at det samme skiftet har vist fram de som trolig blir partiets fremtidige ledere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Valgkomite­en i Høyre forslår Tina Bru som ny nestleder i partiet etter Bent Høie, som gir seg på landsmøtet til våren.
FOTO: NTB SCANPIX Valgkomite­en i Høyre forslår Tina Bru som ny nestleder i partiet etter Bent Høie, som gir seg på landsmøtet til våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway