Fædrelandsvennen

Spanderer frokost på elevene

Fire dager i uka blir elevene på Mandal videregåen­de skole påspandert frokost. Det har blitt knallpopul­aert.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er veldig bra å få servert frokost på denne måten. Vi rekker ikke selv å lage hjemme, er elevene Ina Anzjøn, Vilde Bakke og Synne Jåbekk enige om.

Klokka er kvart på åtte onsdag morgen, et kvarter før skolestart. De har satt seg ned i kantina etter å ha forsynt seg med brød, pålegg og melk. Jentene sier de trenger frokost for å komme i gang med dagen på en fin måte.

– Det gir energi og konsentras­jon, sier Ina og de to andre nikker.

Det var forrige skoleår at skolen begynte med grøtserver­ing en dag i uka, som ble gjort med penger fra eget budsjett.

GOD START

– Vi tenkte at vi ville bidra til å skape en god start på dagen for elevene. Men det ble raskt populaert så fra i høst utvidet vi det til tre dager i uka, forteller Geir Lauvdal. Han er ansvarlig for elevtjenes­tene ved skolen som vil si å ha med elevenes ve og vel å gjøre i alt annet enn selve undervisni­ngen.

Vi står ved frokostbor­det mens elevene strømmer på. Lauvdal spør alle om de vil ha frokost. Noen smiler og svinger mot brødmaten. Atter andre går taust forbi og har nok med å våkne, mens noen sier de alt har spist hjemme.

UTVIDER ORDNINGEN

Skolen får 170.000 kroner fra fylkeskomm­unen for å gjøre tiltaket. Nå har de nok til å utvide ordningen til en fjerde dag i uka. Da blir det brødmåltid en dag til.

– Tilbakemel­dingene fra elevene tilsier at de setter pris på variasjone­n av ulik mat, så da skal vi prøve det, sier Lauvdal.

Det bekrefter jentene vi snakker med. – Det er bra med litt av hvert, sier Synne som liker brødmaten best.

LITT GRØT PÅ LAERERNE

– Kan elevene lage lunsjpakke av frokosten?

– Nja, det er ikke helt det som er meningen, men noe forbud har vi ikke, sier Lauvdal.

De ansatte får også litt frokost når det er grøt på menyen. Den kommer fra Nødings Delikatess­e i Mandal på morgenen. – Vi kaller det Grøtklubbe­n når vi samles, smiler Lauvdal.

ER IKKE ALENE

Mandal videregåen­de er slett ikke alene om tiltaket. Etter et politisk initiativ for et par år siden får nå samtlige videregåen­de skoler i Agder penger for å servere frokost.

– Det er ulike varianter i hvordan den enkelte skole gjør det, blant annet for å tilpasse serveringe­n til de elevene som kommer med buss, forteller utdannings­direktør hos fylkeskomm­unen, Arly Hauge.

GODE TILBAKEMEL­DINGER

Han forteller om gode tilbakemel­dinger både fra elever og skolene. – Dette er et supplement til de ungdommene som ikke rekker å spise frokost før skolen. Vi ønsker jo primaert at de skal spise hjemme med sine foresatte, sier han.

2,1 millioner kroner koster frokosttil­taket samlet i Agder i 2020. – Det skolene får dekker ikke fullt ut alle utgifter, men er en håndsrekni­ng for å få dette til, sier Hauge.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? På et langbord står brødfrokos­ten klar for elevene ved Mandal videregåen­de skole klar. Tiltaket, som gjelder alle videregåen­de i Agder, er blitt veldig populaert.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN På et langbord står brødfrokos­ten klar for elevene ved Mandal videregåen­de skole klar. Tiltaket, som gjelder alle videregåen­de i Agder, er blitt veldig populaert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway