Fædrelandsvennen

28 båteiere til sak mot grunneier

For 25 år siden var hytteeiere og fastboende med på å bygge opp Fidjekilen båthavn. Da grunneier overtok mistet de sin permanente rett til å leie plass i havna. Samtidig ble gunstige vilkår endret.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Denne uka møttes partene foran dommerne igjen, etter at båteierne tapte saken i første runde.

– Vi mener vi fortsatt har en rett til å leie båtplass. Utleier hevder at det ikke foreligger noen rett. Han ønsker å leie ut på sine vilkår, sier advokat Robert Dyrnes Hovland til Faedreland­svennen.

Hovland har selv båt på stedet, og fører saken for Fidjekilen båthavns leietakerf­orening, som er både fastboende og hytteeiere.

De fikk ikke medhold i jordskifte­retten, men anket og nå er det Agder lagmannsre­tt som skal ta stilling i saken.

DEKKET UTBYGGINGE­N

Båthavna i Randesund ble anlagt på midten av 1990-tallet. Grunneier

Timenes overlot utbygginge­n til to entreprenø­rer, som også leide ut plassene.

Båteierne skjøt inn kapitalen som skulle til for å dekke utbyggings­kostnadene, mens leieprisen var basert på hva det kostet å drifte havna.

Ifølge avtalen mellom entreprenø­rene og båteierne hadde sistnevnte en permanent rett til båtplass, så lenge området var regulert til båthavn.

UTLEIEVIRK­SOMHETEN

Etter 25 år utløp i fjor avtalen entreprenø­rene hadde med grunneier. Jon Morten Timenes overtok da utleievirk­somheten.

Han tilbød båteierne nye løpende kontrakter med ett års oppsigelse, stoppet muligheten til å overdra leieretten og framleie båtplass, og innført et nytt prissystem, som båteierne mener de kommer dårlig ut av.

Advokat Hovland slår fast at verdien av båtplasser generelt har økt, og mener at det også må komme båteierne i Fidjekilen til gode.

– De som tok risikoen med å bygge ut havna i 1995 må ha en rett til å leie båtplass, kunne framleie eller overdra leieretten til andre, sier Hovland.

– MÅ DEKKE INN KRAV

– Grunneier har tilbudt de som er der å leie videre på hans betingelse­r og ny løpende oppsigelig leiekontra­kt. Men båteierne hevder at de har en rett til å leie på gammel kontrakt på evigvarend­e vilkår. Det har også jordskifte­retten sagt at det ikke er grunnlag for å hevde, sier Timenes sin advokat Solveig Løhaugen til Faedreland­svennen. Om prisøkning­en sier hun: – Kommunen har vedtatt en helt ny regulering­splan med krav til båthavn, miljøtilta­k og hvordan friområder skal vaere. Det er ikke det at grunneier skal tjene så fryktelig mye penger, men han må ha dekning for alle de tiltakene det er stilt krav om, sier Løhaugen.

– VIL IKKE LEIE UT

Opprinneli­g var det 79 leietakere som sto bak kravet mot grunneier, men i ankesaken er antallet nå 28.

I lagmannsre­tten kom det fram at grunneier Timens har kontaktet båteiere som har tatt saken videre til lagmannsre­tten. Han har opplyst at han ikke ønsker å leie ut plasser til dem på grunn av anken.

– Det kommer til et punkt der man mener at «ok, da er ikke samarbeids­klimaet til stede lenger», svarer advokat Løhaugen på vegne av Timenes.

Hun viser også til at båteierne tidligere har framsatt krav om å overta hele driften av båthavna, noe de seinere har gått tilbake på.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Fidjekilen båthavn ligger i Randesund og ble bygget på midten av 1990-tallet.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Fidjekilen båthavn ligger i Randesund og ble bygget på midten av 1990-tallet.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Kjell Tore Skeivoll, leder av Fidjekilen båthavns leietakerf­orening, sammen med advokat Robert Dyrnes Hovland (t.h.).
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Kjell Tore Skeivoll, leder av Fidjekilen båthavns leietakerf­orening, sammen med advokat Robert Dyrnes Hovland (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway