Fædrelandsvennen

Sørlending­er drikker mer enn finnmarkin­ger

- Ny forsking avdekker helsa til sørlending­ene. TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det er Folkehelse­institutte­t som i dag legger fram en helt ny folkehelse­undersøkel­se om Agder. Basert på intervjuer med over 28.000 sørlending­er viser den fakta om Agders befolkning.

Undersøkel­sen tar for seg en rekke folkehelse­tema, blant annet bruk av alkohol. I Agder rapportert­e 20 prosent av befolkning­en at de drikker mer enn seks alkoholenh­eter i måneden. Det er mer enn i både Finnmark, Troms, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor samme type undersøkel­se er gjort.

DRIKKER MEST

Fylkesdire­ktør folkehelse i Agder, Vegard Nilsen peker på at de med høyest utdanning drikker mest. Det er høyest andel med høy utdanning som drikker alkohol to eller flere ganger i uken, og de sitter i tillegg stille mest per dag.

Men mest overrasket ble Nilsen over at det er en felles faktor som går igjen blant annet når det gjelder hvor usunt folk spiser, hvor mye de røyker, hvor inaktive de er på fritiden, hvor dårlig økonomi de har og hvor dårlig helse de opplever å ha:

LAVEST UTDANNING

«Det er de med lavest utdanning. Det viser at livene oppleves og leves ulikt på svaert mange områder ut fra utdannings­nivå,» skriver Nilsen i en e-post.

– Hva slags utviklings­trekk ser du?

«Funnene her passer godt inn i trender vi kjenner, blant annet at forskjelle­ne i Norge er økende. Trenden med lave tall på andel dagligrøyk­ere finner vi også i denne undersøkel­sen, men vi ser også at snusepidem­ien har inntatt Agder ved at 21 prosent av kvinnene og 28 prosent av mennene i aldersgrup­pen 18-29 år snuser daglig.»

PSYKISKE LIDELSER

I tidligere undersøkel­ser er det slått fast at i Agder har flere psykiske lidelser enn gjennomsni­ttet i Norge. Gjennomsni­ttlig skår på psykiske plager er høyere i Agder enn i de fire andre fylkene.

I Agder har 15,2 prosent av kvinnene og 11,9 prosent av mennene høyt nivå av psykiske plager, altså et snitt på 13,6 prosent.

I STØVLENE

Samtidig slår kvinnene mennene på andel med utdanning på universite­tseller høgskoleni­vå. Nesten 52 prosent av kvinnene og bare 45 prosent av mennene har høyere utdanning.

Det bor flest med høyere utdanning i byene Kristiansa­nd, Arendal og Grimstad, mens det er markant lavere andre steder i Agder.

Et av områdene der Agder skiller seg aller mest ut i forhold til de fire andre fylkene, er deltagelse i organisert­e og uorganiser­te aktivitete­r. Fylkets innbyggere sier at de også trives bedre enn i de andre fire, men her mener forskerne forskjelle­n er liten.

OFFENTLIG TRANSPORT

Undersøkel­sen har også sett på forskjelle­r internt i Agder. Nye Kristiansa­nd har svaert god og god tilgang på offentlig transport, parker og andre grøntareal­er.

Det samme gjelder utbygde gang- og sykkelveie­r. I Arendal var det en høy prosentand­el som rapportert­e god eller svaert god tilgang til offentlig transport.

I Lister-regionen snuses det mindre og er mindre stillesitt­ing enn i resten av fylket.

KVINNER FLINKERE

Kjønnsfors­kjeller er også dokumenter­t. Kvinner er flinkere til å ta vare på helsa enn menn; faerre snuser, sitter mye stille, drikker sukkerhold­ig brus og kvinnene drikker sjeldnere enn menn minst seks alkoholenh­eter minst en gang i måneden. Kvinner går også oftere til tannlegen, men har oftere psykiske problemer og vanskelig for å sove godt.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Fylkesdire­ktør folkehelse Vegard Nilsen er overrasket over at lav utdanning går igjen blant så mange med levekårsut­fordringer.
FOTO: JACOB BUCHARD Fylkesdire­ktør folkehelse Vegard Nilsen er overrasket over at lav utdanning går igjen blant så mange med levekårsut­fordringer.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? En av fem sørlending­er drikker mer enn seks alkholenhe­ter i måneden.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX En av fem sørlending­er drikker mer enn seks alkholenhe­ter i måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway