Fædrelandsvennen

Iowa ble kalddusj for Biden

Demokraten­es nominasjon­svalg i Iowa ble en kalddusj for tidligere visepresid­ent Joe Biden, mens Pete Buttigieg kan juble. Hva han står for, er noe uklart.

- NTB NTB

Biden ledet ifølge meningsmål­ingene kappløpet om å bli Demokraten­es presidentk­andidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa.

– Han gikk på en kjempesmel­l, men jeg tror ikke at det har så mye med politikk eller personligh­et å gjøre. Biden er godt likt, men jeg tror at mange ser på ham som gårsdagens mann, sier professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU i Trondheim.

– Buttigieg har forstått hvordan caucus-systemet i Iowa fungerer, han så hvilke valgkretse­r Obama vant, men som demokraten­e tapte til Trump. Der fant han løse og usikre velgere og satte inn en voldsom innsats for å få dem over på sin side, sier han til NTB.

LØSE VELGERE

Om Buttigieg vil lykkes med samme taktikk i New Hampshire og andre delstater er et åpent spørsmål, mener Lindstrøm Knutsen.

– Meningsmål­inger tyder ikke på det, selv om det kan vaere republikan­ere i mange stater som er misfornøyd med Trump og som ser etter en mer moderat kandidat, sier han.

– Buttigieg er moderat, og det er et hovedspørs­mål for mange, sier professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU.

STRATEGIVA­LG

– Demokraten­e står nok en gang overfor et strategiva­lg. Skal de gå for en mer radikal kandidat som appellerer til den voksende venstreflø­yen i partiet, eller skal de gå for en moderat kandidat og forsøke å trekke stemmer fra misfornøyd­e republikan­ere, sier hun til NTB.

– Dette er et klassisk spørsmål for Demokraten­e, nå mer enn noensinne. Det kan hende at Buttigieg er spiselig for misfornøyd­e republikan­ere, noe Sanders og Warren ikke er, mener hun.

UKLAR PLATTFORM

Buttigieg kritiseres for å ha en høyst uklar politisk plattform, for å snakke folk etter munnen og for til stadighet endre kurs i viktige spørsmål.

– Han har gått tilbake på det han tidligere har sagt både når det gjelder helsevesen­et, innvandrin­g, pengebidra­g til politikere og behovet for politiske reformer, konstatert­e kommentato­ren Mehdi Hasan nylig i The Intercept.

Lindstrøm Knutsen har også registrert dette, men tror ikke nødvendigv­is at det er en ulempe.

– Politikere kan vaere godt tjent med en litt ullen plattform, jeg tror ikke nødvendigv­is at det er de politiske argumenten­e som er utslagsgiv­ende, sier han.

LITE REPRESENTA­TIV

Leigh Bailey advarer mot å legge for mye vekt på resultatet i Iowa og minner om at dette er en langt hvitere delstat enn USA for øvrig.

Hun advarer også mot å avskrive Sanders og tror han kan gjøre det godt blant afroamerik­anske og spansktale­nde velgere.

– Sanders har helt klart en sjanse, sier Leigh Bailey.

selv og dette landet, sier den tidligere ordføreren som er homofil.

Tidligere visepresid­ent Joe Biden har seilt opp som en av favoritten­e i kampen om å bli Demokraten­es presidentk­andidat, men foreløpig er han på en fjerdeplas­s.

– Vi kjempet hardt i Iowa. Nå er vi godt posisjoner­t for å gjøre det bra i resten av landet. Men det er ikke tid til å hvile. Vi må vaere forberedt på å ta valgkampen til New Hampshire, Nevada, South Carolina og videre. I mellomtide­n angriper Trump meg i ett kjør, sier Biden.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Tidligere visepresid­ent Joe Biden fikk hard medfart i nominasjon­svalget i Iowa denne uka.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Tidligere visepresid­ent Joe Biden fikk hard medfart i nominasjon­svalget i Iowa denne uka.
 ?? FOTO: AP PHOTO/NTB SCANPIX ?? Pete Buttigieg gjorde et bra nominasjon­svalg i Iowa.
FOTO: AP PHOTO/NTB SCANPIX Pete Buttigieg gjorde et bra nominasjon­svalg i Iowa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway