Fædrelandsvennen

Yngstemann viser vei

Østerrikes regjering proklamere­r klimanøytr­alitet innen 2040. Den blågrønne konstellas­jonen vekker oppsikt, men fremover vil vi se konservati­ve og grønne samarbeide i flere land.

- TARALD FIDJELAND

Vi har fått det beste fra begge verdener», uttalte Sebastian Kurz (33) på nyåret. Som leder av det konservati­ve folkeparti­et (ÖVP) formet han sin andre regjering, nå sammen med Die Grünen. Kurz blir ikke kalt wunderwuzz­i – vindunderb­arn – uten grunn. I 2017 ble han verdens yngste statsleder, i en alder av bare 31 år. Den gang ble et sterkt valgresult­at tronet med regjerings­makt, men med det høyrepopul­istiske FPÖ på slep. Med flyktningk­risen i bakhodet, stemte mange østerriker­e på FPÖ og Kurz, som begge lovet innstrammi­nger.

Det første året i regjeringe­n gikk overrasken­de knirkefrit­t. Kurz´ strategi, der han ville styrke eget parti og svekke populisten­e, fungerte. En skandalevi­deo endte det 17 måneder lange samarbeide­t. Den tidligere viseforbun­dskanslere­n Heinz-christian Strache (FPÖ) var filmet mens han tilbød en russisk milliardae­r lukrative offentlige kontrakter i bytte mot politisk pengestøtt­e. Strache trakk seg, men da Kurz i tillegg sparket FPÖS innenriksm­inister, fikk høyrepopul­istene nok. Kansleren ble etterhvert felt av et mistillits­forslag som også FPÖ støttet. H eldigvis skjønte velgerne tegningen. Ved nyvalget i høst gikk Kurz og de konservati­ve frem, til 37 prosent, mens FPÖ falt fra 26 prosent til 16. Østerriksk­e velgere viste sin bekymring for klimautfor­dringene, og på valgnatten fikk De Grønne 14 prosent. Etter harde forhandlin­ger, presentert­e partileder­ne Kurz og Werner Kogler (58) en felles plattform på nyåret.

Kurz’ fornyede tillit kunne knapt endt med en mer annerledes samarbeids­partner. Plattforme­n er blant de mest klimaambis­iøse i Europa, og det er varslet grønne endringer i skattesyst­emet. I tillegg skal det vedtas en ny offentligh­etslov for økt innsyn, samt rydde opp i landets tvilsomme lovgivning for partifinan­siering. Den nye konstellas­jon gir ÖVP ti ministerpo­ster og De grønne fire.

Europas grønne partier er i storform om dagen, og er i posisjon i Sverige, Finland, Litauen og Luxembourg. Flere sosialdemo­kratiske valgnederl­ag de siste årene gjør at vi vil se flere blågrønne konstellas­joner fremover. Nå følger tyske aviser og partier det blågrønnes prosjektet i Wien med argusøyne. Årsaken er meningsmål­ingene som viser De Grønne som nest største parti. Nylige målinger viser at der er dobbelt så store som sosialdemo­kratene – deres tidligere regjerings­partner fra 19982005. I både Tyskland og Østerrike har forholdet mellom grønne og konservati­ve modnet gjennom regionale og lokale samarbeid. Det borger for nok en blågrønn konstellas­jon. Annegret Kramp-karrenbaue­r, som har overtatt som leder for kristendem­okratene etter Angela Merkel, kan måtte henvende seg til Die Grünen for å finne en samarbeids­partner etter valget i 2021. T renden er klar: Høyre-partiene blir grønnere, mens stadig mer pragmatisk­e miljøparti­er klargjøres for regjerings­makt. Selv om det er åpenbare forskjelle­r, enes partiene om liberale verdier, internasjo­nalt samarbeid og er ofte samstemte i Eu-spørsmålet. Viktigst er likevel synet på naeringsli­vet som nøkkelen for å løse klimautfor­dringene.

Og akkurat i dette spørsmålet har MDGS europeiske søsterpart­iene kommet lengre enn sin norske utgave. I Østerrike har de konservati­ve bestandig vaert naeringsli­vets parti – i likhet med Høyre i Norge – men når Kurz og Kogler nå skal styre sammen, er det et tegn i tiden.

For både grønne og konservati­ve skjønner hvor veien går. Fremtidige samarbeid er uunngåelig grunnet velgerpref­eranser og -oppslutnin­g, men også fordi likhetene blir flere. Selv om velgerpref­eranse kan svinge fort, blir nordmenn grønnere. Mens innvandrin­g var viktigste sak under stortingsv­alget i 2017, troner klima nå på topp, ifølge en Kantarmåli­ng. SSBS valgunders­økelse for 2017 viser at norske velgere mener Høyre (19 %) og MDG (14 %) er partiene med best miljøpolit­ikk. Da må man heller ikke glemme at MDG gjorde det svaert godt i tradisjone­lt borgerlige bydeler i Oslo under lokalvalge­t i september.

Derfor er det bevegelser i Høyre, og både Oslo-partiet og stortingsr­epresentan­ter har ønsket lokale samarbeid. Nasjonalt har signalene naturligvi­s ikke kommet – Høyre sitter tross alt i regjering i dag. Likevel kan saker som utenlandsk­abler, fornybarsa­tsinger, økte midler til teknologiu­tvikling og naeringsli­vet rolle gjøre et blågrønt alternativ fruktbart. I dag er utslippsku­tt like mye en vinnersak for høyresiden som for venstresid­en. Hvis Høyre og MDG enes om at veien til lavutslipp­ssamfunnet går gjennom grønn vekst – og et fritt marked – er man på god vei. Nøkkelen til veksten er jo å eliminere ressursslø­sing – ikke verdiskapi­ng, som Mdg-representa­nter har påpekt i Minerva. Mens MDG laerer av sine europeiske søsterpart­ier, får vi se hvilke resultater østerriker­ne skaper.

Verdens yngste statsleder mener neppe det finnes noe mer konservati­vt enn å bevare kloden.

E Flere sosialdemo­kratiske valgnederl­ag de siste årene gjør at vi vil se flere blågrønne konstellas­joner fremover.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kansler Sebastian Kurz (t.h.) og visekansle­r Werner Kogler under et regjerings­møte i Østerrike i forrige uke.
FOTO: NTB SCANPIX Kansler Sebastian Kurz (t.h.) og visekansle­r Werner Kogler under et regjerings­møte i Østerrike i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway