Fædrelandsvennen

Farlig historiefo­rfalskning

- JAN RUNE RØNNEKLEIV

Selv om vi i år markerer at det er 75 år siden nazityrann­iets undergang, så er tankegodse­t på ingen måte dødt.

● Antisemitt­ismen er fortsatt tilstedeva­erende og på fremmarsj. Også i dagens Norge er det jøder som kjenner på en utrygghet som følge av det. På nettet florerer det med konspirasj­onsteorier som har som fellestrek­k at jødene utpekes som syndebukke­r og knyttes til en rekke klassiske stereotypi­er og klisjer. Så som at jøder er slue, grådige, forraederi­ske, og planlegger et verdensher­redømme.

Opp igjennom historien har jøder vaert utsatt for forfølgels­e og pogromer, så antisemitt­isme er på ingen måte noe nytt. Det nye er at internett har gjort det mulig for alle å spre ondsinnede budskap i et omfang som ikke var mulig via mer tradisjone­lle medier. Det spres ikke bare gjennom mengden av internetts­ider men også gjennom tilstedeva­erelse i chatforaer, i kommentarf­elt og blogger. Vi finner antisemitt­ismen bl.a i form av grell og avskyelige historiefo­rfalskning som holocaustb­enektelse. Dette til tross for tallrike øyenvitnes­kildringer, dokumenter og fysiske bevis som grundig dokumenter­er nazistenes industriel­le folkemord.

Fenomenet holocaustb­enektelse er pseudovite­nskap med røtter i antisemitt­ismen, og hvor hovedtesen er at nazistenes mord på omlag 6 millioner jøder under 2. verdenskri­g aldri fant sted. Og hvor det gjerne hevdes at Holocaust er en myte som oppretthol­des av «jødedomine­rt» media og av pro-jødiske historiker­e som arbeider ut ifra foreldede dogmer. Benektelse­n bygger dypest sett på forestilli­ngen om at det finnes en jødisk konspirasj­on som av hensyn til egen makt og innflytels­e oppretthol­der «illusjonen» om Holocaust. Hvor de også hevdes at «oppfinnels­en» av Holocaust kan ses som et effektivt vern mot kritikk av opprettels­en av staten Israel, og mot jøder og deres kultur.

Det finnes sikker enkelte holocaustb­enektere som ikke er antisemitt­er men det er likevel nødvendig å «forstå» den politiske agendaen som følger med. Ser vi naermere på holocaustb­enekternes ytringer så finnes det som oftest en forbindels­e til rasistiske organisasj­oner. Holocaustb­enektelsen drivkrefte­r er primaert antisemitt­er av det rabiate slaget, så som nynazister og fascister. For å rehabilite­re nazismen og antisemitt­isme som legitime ideologier vil det vaere nødvendig for dens tilhengere «å kvitte seg med» Holocaust. Vi kan derfor ikke forholder oss tause og likegyldig­e til denne type historiefo­rfalskning. Vi har sett hva irrasjonel­t hat mot jøder har resultert i opp gjennom historien, og vi har også i vårt samfunn fått se og oppleve høyreekstr­emismen i sin ytterste konsekvens.

Vi har alle har et ansvar for å ta til motmaele mot dagens økende antisemitt­isme, islamofobi, og alle andre former for rasisme der vi møter den.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway