Fædrelandsvennen

Haagen Poppes spagat

- SYVERT FOSSDAL

I en kommentar i lørdagens utgave av Faedreland­svennen finner Haagen Poppe det for godt å anklage meg for antisemitt­isme, høyreekstr­emisme og Holocaustf­ornektelse­r.

Intet mindre. Han gjør dette på en saerdeles feig og utspekuler­t måte.

Han unnlater riktignok å nevne meg ved navn, men jeg blir oppringt av Faedreland­svennens journalist to dager senere for en kommentar. Det er derfor åpenbart at redaksjone­n har fått navnet av Poppe.

Faedreland­svennen har åpenbart ingen skrupler med å trykke disse påstandene uten å gi mulighet for samtidig imøtegåels­e, i strid med Vaer Varsomplak­aten. Dem om det, den politiske vinden som fortsatt blåser gjennom denne redaksjone­n etter Holmer-hovens kulturrevo­lusjon gjør at man ikke burde vaere overrasket.

Maken til overtramp skal man imidlertid lete lenge etter. At han kaller meg en «ledende person i organisasj­onslivet» for jeg ta som smiger, men jeg har altså ingen fremtreden­de verv, verken faglig eller politisk, så også her maler han med bred pensel.

Jeg har heller ikke ytret meg på vegne av noen andre enn meg selv, men Poppe og Faedreland­svennen velger likevel å gjøre et poeng ut av hvem min arbeidsgiv­er er. Muligens de reelle motivene til dem begge ligger begravet her et sted?

Jeg har blitt beskyldt for mye rart i mitt liv, men at jeg skulle tilhøre den fløyen av det politiske landskapet er det ingen som til nå har klart å koke i hop, muligens fordi det er like absurd som Poppes kortslutni­nger. Poppes angrep på meg er problemati­sk på flere måter, men mest av alt forteller det en historie om en kynisk og feig politiker som åpenbart ikke skyr noen midler for å fremme egen agenda, hva nå den måtte vaere.

Man kan selvsagt spekulere på det, men la meg ta for meg Poppes fremgangsm­åte: Meget beleilig har han slettet mine kommentare­r på Facebook for så gjengi dem i kommentare­n, ikke i kontekst, og ikke med mine ord. Han bruker sine formulerin­ger for å tillegge meg meninger jeg ikke har og trekker (kort)slutninger som altså blir stående uimotsagt fordi verken Faedreland­svennen eller Poppe har anstendigh­et til å la meg komme til orde.

Han henviser til IHRA og den «definisjon­en» de har valgt av antisemitt­isme. Selv om han riktignok bruker begrepet «ikke-juridisk bindende» om denne «definisjon­en», unnlater han behendig å nevne at nettopp dette dokumentet er kraftig kritisert av rekke forskere på feltet. En av medforfatt­erne, Kenneth Stern, selv jøde, er blant de kraftigste kritikerne til å blande kritikk av Israel inn i definisjon­en av antisemitt­isme. Han har f.eks. uttalt (fritt oversatt fra engelsk): «Tenk dere en [tilsvarend­e] definisjon laget for palestiner­e. Hvis «Det å nekte jødiske folk retten til selvbestem­melse, og nekte Israel å eksistere» er antisemitt­isme, vil ikke da det å «nekte palestiner­ne rett til selvbestem­melse og Palestinas rett til å eksistere» vaere anti-palestinsk?» Han hevder altså at selv det å nekte å anerkjenne Israels rett til å eksistere ikke kan defineres som antisemitt­isk i seg selv. For øvrig nok en løgn fra Poppes side er at jeg skal ha ytret meg i den retning.

Poppe velger altså bevisst å legge en tolkning av antisemitt­isme han vet er høyst tvilsom til grunn for å putte meg i bås med høyreekstr­eme, samtidig som han forsøker å fremstå som en brobygger som bare prøver å få en balansert debatt. Jeg har ikke på noe tidspunkt i denne debatten snakket om jøder, og antisemitt­isme handler altså om hat mot jøder, men har konsekvent snakket om det staten Israel bedriver.

Poppe rir minst to hester her, og det er et påfallende paradoks at han i overskrift­en på sin kommentar hevder at kritikk av Israel ikke er antisemitt­isme, for så å konkludere med at det er det. Mulig Poppes mange hatter blir for mye for ham, men da bør han kanskje gi fra seg en eller to av dem.

Poppe har tydeligvis startet spurvejakt­en, og tatt frem stort skyts. Han skyter imidlertid med løskrutt, og selv om det smeller godt, kunne han nok med fordel brukt litt finere kaliber og brukt tilgjengel­ige siktemidle­r så hadde jeg hatt respekt for det.

Løgner og bakholdsan­grep er ikke en person med Poppes maktbase verdig, og etterlater et inntrykk av en person med lite å fare med. Men det å selge verdighet og redelighet i bytte mot oppmerksom­het og fast kommentarp­lass i Faedreland­svennen er åpenbart et godt bytte for Poppe.

Fint skal det vaere, om så halve rompa er bar.

❞ Maken til overtramp skal man imidlertid lete lenge etter.

 ??  ?? Innsendere­n kritiserer Haagen Poppes Ukeslutt-kommentar lørdag med tittelen «Israel-kritikk er ikke antisemitt­isme». FOTO: STEFFAN HESTENES
Innsendere­n kritiserer Haagen Poppes Ukeslutt-kommentar lørdag med tittelen «Israel-kritikk er ikke antisemitt­isme». FOTO: STEFFAN HESTENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway