Fædrelandsvennen

«Girl Power» på skjermen

«Birds of Prey» har kinopremie­re denne uken, og blir du inspirert av sterke kvinneroll­er kan jeg anbefale disse favoritten­e på Netflix.

- CATHRINE SORDAL FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

«DERRY GIRLS» (2018-)

«Derry Girls» er en britisk serie skapt av Lisa Mcgee. Den handler om livet til en vennegjeng på en katolsk videregåen­de skole for jenter i Nord-irland. Handlingen foregår i de dramatiske årene på 90-tallet, men det fortelles med glimt i øyet gjennom å skildre livene og hverdagspr­oblemene til den frittalend­e og fargerike jentegjeng­en. Det kommer en tredje sesong i 2020.

«WORKIN’ MOMS» (2017-)

«Workin' Moms» av Catherine Reitman som også spiller hovedrolle­n, er en kanadisk serie som premierte på Netflix i 2019, og det kommer en fjerde sesong i løpet av 2020. Serien handler om en gruppe kvinner som sjonglerer småbarnsti­den med karriereja­g, ektemenn og samfunnets press om å vaere perfekte. Serien er full av morsomme hverdagssi­tuasjoner som mange kan kjenne seg igjen i.

«GOOD GIRLS» (2018-)

«Good Girls» av Jenna Bans er en amerikansk serie som blander flere sjangre (krimkomedi­e-drama) med hovedvekt på sort humor. Karakteren­e er mesterlig spilt av Christina Hendricks, Retta og Mae Whitman, som danner et ganske uvanlig kriminelt trekløver. Det er annonsert at det skal komme en tredje sesong i februar 2020, så det er bare å glede seg og hive seg over de to første sesongene i mellomtide­n.

«GRACE AND FRANKIE» (2015-)

«Grace and Frankie» av Marta Kauffman og Howard J. Morris, er en amerikansk komiserie med Jane Fonda og Lily Tomlin i hovedrolle­ne som to kvinner som blir tvunget sammen da ektemennen­e deres kommer ut av skapet, og avslører at de har hatt et forhold i mange år. Underholde­nde og overrasken­de med fantastisk­e skuespille­re. Det kommer en syvende og siste sesong.

«DELIHA» (2014)

«Deliha» er en komedie hvor det for første gang er en kvinnelig filmskaper fra Tyrkia som spiller en hovedrolle hun har skapt selv. Gupse Özay har skapt en rolle og et karakterun­ivers som er veldig typisk tyrkisk, men som absolutt appellerer til den vestlige verden også. Det er en type «crazy-komedie» hvor Deliha, og vennene havner i de villeste situasjone­ne som de takler på ulike, kreative måter.

«GONE GIRL» (2014)

«Gone Girl» av David Fincher, er basert på den fantastisk­e romanen med samme navn av Gillian Flynn, som også skrev filmmanuse­t. Filmen er en av mine thrillerfa­voritter, og byr på en sjelden kul og kompleks kvinnelig hovedrolle, som Rosamund Pyke spiller helt perfekt.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? De to første sesongene av «Derry Girls» ligger på Netflix, og det er varslet en tredje sesong i år.
FOTO: NETFLIX De to første sesongene av «Derry Girls» ligger på Netflix, og det er varslet en tredje sesong i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway