Fædrelandsvennen

70 prosent av nybilene kan kjøre på strøm

- TEKST: TOR MJAALAND

Bilsalget økte med nesten 20 prosent i Kristiansa­nd i januar. Fem elbiler var på topp på registreri­ngsstatist­ikken, og biler som kan kjøre på strøm utgjorde nesten 70 prosent av nybilene.

Den mest solgte bilmodelle­n var familie-suven Audi e-tron, med Renault Zoe, Volkswagen e-golf, Nissan Leaf og Hyundai Kona på de fire neste plassene. Alle er helelektri­ske biler.

I tillegg var det høyt salg av ladbare biler som utgjorde nesten 20 prosent av nyregistre­ringene. Det betyr at nesten 70 prosent av de nye bilene som rullet ut av forretning­ene i januar, kan kjøre utslippsfr­itt på strøm.

Volkswagen var som vanlig mest solgte bilmerke, i januar foran Audi, BMW, Toyota og Renault. Uten elbiler i varelagere­t, er det sterkt av Toyota å hevde seg i tetstriden. På landsbasis var faktisk Toyota på topp i januar.

Heftigste økning i forhold til januar i fjor hadde Renault på hele 900 prosent. Litt av forklaring­en er å finne i at levering av ny modell ble utsatt noen måneder slik at mange av høstens ordrebiler ble levert i januar. Også Audi økte formidabel­t, opp nesten 600 prosent sammenlikn­et med fjoråret.

Det høye elbilsalge­t har uten tvil sammenheng med at det kommer stadig flere nye elbiler på markedet. Noe av forklaring­en er også å finne hos bilfabrikk­ene. For å unngå milliardbø­ter grunnet for høye utslipp i 2020, har de holdt igjen på levering av nye elbiler til over årsskiftet.

Blant de ladbare hybridene er det BMW som troner på toppen. Det tyske premiummer­ket leverer så å si samtlige modeller med ladekontak­t. Imponerend­e er det at storbilen BMW X5 topper statistikk­en blant de ladbare bilene. Denne har fått elektrisk rekkevidde på naermere 100 kilometer og kan dermed kjøres som en elbil store deler av tiden. Men det er en kostbar bil som fort passerer en million kroner før den ruller ut av forretning­en.

I Lyngdal var nybilsalge­t stabilt sammenlikn­et med 2019, mens det i Mandal økte med over 50 prosent. Riktignok fra en svaert svak januar i fjor.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Audi e-tron var mest registrert­e nybil i januar både i Kristiansa­nd og i landet som helhet.
FOTO: TOR MJAALAND Audi e-tron var mest registrert­e nybil i januar både i Kristiansa­nd og i landet som helhet.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hyundai Kona selger bra i Kristiansa­nd.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Hyundai Kona selger bra i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway