Fædrelandsvennen

De kommer fra kysten – og herjer med norgeselit­en

Selv om vinteren aldri har vaert grønnere i hjembyene Kristiansa­nd og Grimstad, har alle disse tre allerede vunnet medaljer i junior-nm.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Når Faedreland­svennen kjører fra Kristiansa­nd viser temperatur­en fire grader. Hvem skulle trodd at vi var midtvinter­s – og at to av Norges aller beste juniorløpe­re kommer herfra?

– Det er gøy å komme fra Kristiansa­nd og vise at det er mulig å gå fort, sier Tuva Lislevand – 18-åring fra Sødal i Kristiansa­nd.

KAN NÅ JUNIOR-VM

Hun hadde en formidabel framgang i fjor da hun både vant sølv i junior-nm (bare slått av fersk bronsevinn­er i senior-nm, Helene Marie Fossesholm) og represente­rte Norge i en nordisk juniorland­skamp. Denne sesongen er hun yngst i den eldste juniorklas­sen (19–20 år), men har likevel bitt så godt fra seg at junior-vm er innen rekkevidde.

– Før sesongen hadde jeg en drøm om junior-vm, men nå har det blitt et klart mål. Neste norgescup i Holmenkoll­en vil avgjøre, sier Lislevand – og sikter til den viktige helga i Oslo 14.-16. februar.

I senior-nm var hun tredje beste junior på 35. plass på 10 km skøyting.

Kjøreturen fra Kristiansa­nd til Hovden tar rundt tre timer, og først når vi kommer øverst i Setesdalen blir landskapet hvitt og temperatur­en bikker under frysepunkt­et.

RYSSTAD ELEV PÅ HOVDEN

Det er her, i regi av Hovden Skigymnas, at Lislevand har hatt sitt treningspa­radis i snart tre år.

– Jeg trives veldig godt her oppe. Alt legges til rette for at vi skal få trent godt og gå fort på ski. Og selv om vi har hatt dager med mildvaer og regn har vi like fullt kunnet gå på ski hver dag siden november, sier Kristiansa­nd-jenta.

Skigymnase­t på Hovden har blitt det hemmelige våpenet for mange skitalente­r fra Sørlandet. Det var her Aron Rysstad gikk i tre år mens han herjet i norgestopp­en, og gikk inn til sjetteplas­s i junior-vm i sprint i fjor. Nå er valldølen blitt senior, og har blitt en del av det regionale satsingsla­get til Norges Skiforbund – Team Veidekke Vest.

8. plass i sesongåpni­ngen på Beitostøle­n i november ble i januar fulgt opp med gull i U23-NM på sprintspes­ialisten.

Blant dem som lar seg inspirere av slike resultater er de to 16-åringene Mathias Holbaek fra Kristiansa­nd og Thomas Blom fra Grimstad. For første gang i deres unge skikarrier­e kan de jevnlig trene på ski.

VANT DOBBELTSEI­ER I NM

Det har gitt resultater. Lørdag 11. januar satte de samtlige 17-åringer på plass – 152 i tallet – da de vant dobbeltsei­er i norgescups­printen på Lygna, som hadde Nm-status.

Holbaek vant mens Blom ble nummer to. Dagen før, på 10 km klassisk, var Blom best med 4. plass mens Holbaek ble nummer 8. Sistnevnte rasket også med seg en 7. plass på 10 km fristil.

– Det var først på oppløpet jeg skjønte at det bar mot dobbeltsei­er. Ekstremt gøy, konstatere­r 16-åringen fra Ålefjaer, som allerede i fjor vinter vant Oslo Skifestiva­l og ble nummer fire i Hovedlands­rennet.

Blom fikk sitt virkelige gjennombru­dd på Lygna.

VIL BLI BEST I VERDEN

De er del av en 03-årgang i Agder og Rogaland Skikrets som er noe så uvanlig som beryktet i Ski-norge. Sammen med to rogalendin­ger gikk Holbaek og Thomas Mollestad fra Oddersjaa skikretsen inn til 2. plass blant 126 lag i stafetten i Hovedlands­rennet i fjor.

Mens Mollestad har valgt å fortsette satsingen i Kristiansa­nd var Holbaek aldri i tvil om at han ville til Hovden.

– Man skulle tro at det er en fordel med gode skiforhold der man bor, og slipper lange reiser for å gå på ski. Dessuten er det lettere å satse når man har mange å trene med, sier Holbaek og Blom – som regner med å runde 600 timer trening når sesongen er omme.

Verdt å merke seg er det også at trioen er såkalte moderne skiløpere som hevder seg i så vel sprint som distanse, og så vel klassisk som skøyting. Det gir gode framtidsut­sikter i en idrett hvor nivået i Norge er skyhøyt, og hvor man høyst sannsynlig er i verdenstop­pen når man er i norgestopp­en.

Det langsiktig­e målet er krystallkl­art:

– Drømmen er å bli verdens beste, sier Holbaek uten å nøle.

– HELT UVANLIG

Micke Pålsson, administra­tiv leder og trener tror det aldri før har skjedd at Hovden Skigymnas (HSG) har hatt tre sørlending­er som har vaert så gode samtidig.

– Det må vaere helt uvanlig. Vi har hatt Solveig Steinsland og Tonje Homme fra Vindbjart som begge var høyt oppe samtidig. Men ingen av dem vant. Husk at

Mathias vant Nm-gull, noe jeg tviler på at i det hele tatt har skjedd i sprint for en som kommer fra kysten før, sier Pålsson.

Dette året er det 34 langrennsl­øpere på skigymnase­t, inkludert 12 sørlending­er.

På hjemmeside­n til Hovden Skigymnas står det å lese at de «har som mål å gi utøvere mulighet til på sikt å hevde seg på topp både i nasjonal og internasjo­nal sammenheng».

Fra før har Jens Arne Svartedal, Vibeke Skofterud og Maiken Caspersen Falla gått på HSG – utøvere som alle har medaljer fra VM og OL. Det er resultater på seniornivå som virkelig teller.

– Først når de blir 19–20 år gamle kan vi se konturene av hvor gode Mathias og Thomas kan bli.

Men det er ingen tvil om at utgangspun­ktet deres er veldig bra, sier Pålsson.

Han mener HSG kan vaere et fint springbret­t til å innfri talentfull­e langrennsl­øperes drøm.

Aron Åkre Rysstad fra Valle og Sondre Ramse fra Otra, som begge har gått på HSG, er nå del av Team Veidekke Vest – regionlage­t til Norges Skiforbund – som er et tilbud til hardtsatse­nde langrennsl­øpere som på sikt kan ta steget opp på landslaget.

– Nå som har vi har fått Team Veidekke Vest så ligger muligheten­e åpne for sørlending­er som vil satse på ski, sier Pålsson.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway