Fædrelandsvennen

Kø er dyrt og miljøskade­lig

- TROND MADSEN, konst. regiondire­ktør NHO Agder RITA BIRKELAND, styreleder NLF Agder TROND BACKER, adm. dir NIKR

Dagens trafikkavv­ikling gjennom Kristiansa­nd koster transportn­aeringen minimum 50 millioner kroner i året. Dette er uholdbart over tid.

Derfor står naeringsli­vet i regionen samlet om at det er viktig å få realisert Ytre ringvei så raskt som mulig og uavhengig av fremdrifte­n i andre samferdsel­sprosjekte­r i regionen.

Den fremtidige gjennomgan­gstrafikke­n på E18/E39 er avhengig av en ny Ytre ringvei. Dagens veistandar­d er ikke god nok og E18/E39 gjennom Kristiansa­nd er den desidert mest trafikkert­e tofelts-veien mellom Vestlandet og det sentrale østlandsom­rådet. Her går det vogntog med blant annet mat, industripr­odukter, byggevarer, landbruksp­rodukter og medisiner mm.

Ifølge tall fra Agder fylkeskomm­une og Statens vegvesen er ca. 8 prosent av trafikken på denne strekninge­n tyngre kjøretøy, og det meste av tungtrafik­ken er gjennomgan­gstrafikk. Både miljømessi­ge og økonomiske hensyn taler klart for at denne trafikken over tid ikke kan ledes gjennom sentrum av Kristiansa­nd.

Nye veier AS gjør sine prioriteri­nger av hvilke prosjekter som skal bygges ut med bakgrunn i samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Inntil nå har ikke Ytre ringvei nådd høyt nok opp i disse prioriteri­ngene. Den viktigste årsaken er enkel: det koster for mye å bygge ut strekninge­n sammenlign­et med den tidsgevins­ten man oppnår med dagens planlagte trasé.

Vi mener flere faktorer må vektlegges i forbindels­e med dette prosjektet. Kostnadene knyttet til dagens kø-situasjon gjennom byen, samfunnssi­kkerheten og utslippene som køen fører med seg, må også vektlegges i beregninge­n av samfunnsny­tten. Samtidig må Kristiansa­nd kommune bidra til å få ned kostnadene gjennom å legge til rette for nye trasé-valg og enklere løsninger som er billigere å bygge enn det dagens planer legger opp til.

E18/E39 er en del av et internasjo­nalt veinettver­k, det såkalte TEN-T nettverket, som er et Eu-program som skal sikre at Europa har et effektivt og baerekraft­ig transportn­ettverk. Dette skal bidra til effektiv flyt av varer og tjenester i det indre markedet, og sikre europeisk naeringsli­v konkurrans­ekraft. Dagens løsning for E18/ E39 gjennom Kristiansa­nd møter ikke disse kravene.

NHO Agder, Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n og Norges lastebilei­er-forbund mener Nye veier må legge fram planer for Kristiansa­nd kommune som vil gi et resultat som styrker samfunnsny­tten til prosjektet Ytre ringvei betydelig. Målet må vaere økt tidsbespar­else, lavere kostnader og økt vektleggin­g av viktige samfunnsøk­onomiske elementer som til nå ikke har vaert tilstrekke­lig innarbeide­t i analysene.

Basert på medieomtal­e og andre signaler fra Nye veier, så synes det som om veiselskap­et har klare ambisjoner for å få fortgang i utviklinge­n av prosjektet Ytre ringvei. Det betyr at nøkkelen til rask oppstart av Ytre ringvei sannsynlig­vis vil havne i Kristiansa­nd bystyre. Da må politikern­e i Kristiansa­nd vaere spenstige og smidige nok i sine prioriteri­nger, slik at Nye veier får en trasé som gjør en snarlig byggestart mulig. Enhver unødvendig forsinkels­e av fremdrifte­n påfører naeringsli­vet i regionen økte kostnader. Det er ikke akseptabel­t.

❞ Enhver unødvendig forsinkels­e av fremdrifte­n påfører naeringsli­vet i regionen økte kostnader. Det er ikke akseptabel­t.

 ?? FOTO: STATENS VEGESEN ?? I henhold til dagens planer er Ytre Ringvei tenkt å gå i en dobbel bro over industriom­rådet ved riksvei 9 på Dalane.
FOTO: STATENS VEGESEN I henhold til dagens planer er Ytre Ringvei tenkt å gå i en dobbel bro over industriom­rådet ved riksvei 9 på Dalane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway