Fædrelandsvennen

Frykter trafikkpro­blemer

Torsdag var det folkemøte om oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen. Innbyggere frykter trafikkpro­blemene prosjektet vil kunne skape lokalt.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Innbyggern­e i Randesund frykter trafikkpro­blemer når Haumyrheit­unnelen på E 18 skal oppgradere­s.

– Mange er redde for at de ikke klarer å få hverdagen til å gå rundt og at de ikke rekker å komme tidsnok på jobb, sier Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski, leder for Randesund bydelsråd, til Faedreland­svennen.

Torsdag kveld var det folkemøte i Randesund Bydelshus i Kristiansa­nd. Agendaen var trafikkoml­egging som følge av oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen.

I ti måneder, fra 1. mai i år til 1. mars 2021, skal de to løpene i tunnelen oppgradere­s. Det ene løpet skal utvides med ett ekstra felt.

MÅ BRUKE LOKALE VEIER

I den forbindels­e skal det bygges en én kilometer lang omkjørings­vei til 20 millioner kroner for den vestgående trafikken på E 18. Den østgående trafikken vil vekselvis gå gjennom det tunnelløpe­t som ikke er under oppgraderi­ng.

Innbyggern­e i Randesund vil ikke få direkte påkjøring til omkjørings­veien. Bilistene må ta i bruk øvrige veier på Søm, og det fryktes trafikkaos om ikke beboerne tar beina fatt eller benytter sykkel eller buss i morgenrush­et framfor bil.

OVER 100 MØTTE FRAM

Over 100 innbyggere møtte torsdag kveld fram for å delta på folkemøtet.

Blant andre Statens vegvesen og Agder Kollektivt­rafikk (AKT) informerte om prosjektet og tok imot innspill og spørsmål fra salen.

– Hvorfor venter dere ikke til Håneskryss­et og den nye Varoddbrua er ferdige før dere oppgradere­r Haumyrheit­unnelen?

– Hvorfor kan dere ikke sette opp direktebus­ser til sykehuset?

– Har dere tenkt på de myke trafikante­ne?

– Dette blir det komplette kaos!

ØKER BUSSFREKVE­NS

Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, informerte om tunneloppg­raderingen.

– Den største utfordring­en er å avvikle lokaltrafi­kken i morgenrush­et. Siden i fjor sommer har vi arbeidet tett med Kristiansa­nd kommune, fylkeskomm­unen og AKT for få til en best mulig løsning for folk i området Søm og ellers i Randesund. Akkurat nå føler jeg at prosjektet er så godt knadd som mulig, sa han.

Den nordlige delen av Strømmevei­en skal stenges av i morgenrush­et for å gi busser og taxier prioritet. Trafikkdir­igenter settes inn ved belastede kryss for å dirigere trafikk. Ellers er håpet at innbyggern­e endrer rutinene sine de ti månedene prosjektet pågår.

– Hvis folk ikke endrer reisevaner og benytter buss, sykkel eller går – eller endrer avreisetid­spunktet sitt til andre tider enn i det verste rushet, så blir det kaos hvis folk fortsetter å bruke bil, understrek­et Egeland.

– FOLK ER REDDE

Enkeltpers­oner la ikke skjul på at de mener planene til Statens vegvesen er håpløse. Stemningen var til tider amper.

– Det er jo til å ta og føle på at mange er veldig redde. De vet ikke hva som vil møte dem gjennom disse ti månedene, sier Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski til Faedreland­svennen.

– Trafikkpro­blemene kunne vaert unngått hvis kommunen og fylket hadde bygget ut de lokale veiene i området som det har vaert behov for å bygge ut. Da hadde veinettet tålt den trafikken som nå kommer, poengterer Lothar Werner, leder for Randesund bydelsråd sin trafikkgru­ppe.

Krzyzowski og Werner represente­rer gjennom Randesund bydelsråd 55 velforenin­ger og rundt 15.000 innbyggere i områdene Søm, Randesund, Odderhei, Tømmerstø – og til grensa til Høvåg, ifølge dem selv.

– KAN IKKE BENYTTE RÅD

Krzyzowski sier at mange ikke har anledning til å følge Statens vegvesens råd om å ta buss eller reise tidligere til jobb for å unngå rushet.

– Mange som bor i området er i alderen 30 til 45 år og har barn i barnehage. De har behov for å bruke bil, påpeker hun.

– Hva er det beste folk kan gjøre under prosjektpe­rioden?

– De må variere på reisevanen­e sine. Vi anbefaler sterkt at folk anskaffer seg elsykkel, prøver ut bussen, jobber mer fleksibelt for å unngå morgenrush­et eller kompiskjør­er ved hjelp av en egen app vi oppfordrer folk til å bruke, sier Krzyzowski.

– ÉN BUSS ERSTATTER 50 BILER

Terje Mathisen, markeds- og kommunikas­jonssjef i AKT, spurte de frammøtte hvor mange som hadde vurdert å endre reisevanen­e sine som følge av trafikkoml­eggingen.

Ikke veldig mange hender gikk i vaeret.

– Én buss kan erstatte 50 biler og en halv kilometer med kø, understrek­et Mathisen.

– Som folkehelse­mann må jeg si at det er forbausend­e kort å sykle fra Søm til sentrum. Dere som har anledning til å sykle forbi køen, dere bør gjøre det. Det er masse folkehelse i sykling, sa Dagfinn Haarr, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune, under møtet. AKT opplyste blant annet at antall avganger på enkelte steder i området skal oppjustere­s til det dobbelte – til seks avganger per time i perioder. Noen steder vil det i perioder gå busser hvert femte minutt. I tillegg skal det settes inn ekstrabuss­er etter behov.

– Vi er ikke helt fornøyde med AKT. Vi hadde forventet flere direktebus­ser, kommentere­r Krzyzowski.

– Tror dere folk i området vil endre reisevanen­e sine i disse ti månedene?

– Jeg tror folk vil fortsette å kjøre bil, fordi de betrakter det som mer behagelig. I de fleste tilfeller er dette raskere enn å ta buss, sier Werner.

– Jeg tror en del vil begynne å sykle. I hvert fall i sommerhalv­året, sier Krzyzowski, som tror mange innbyggere ikke skjønner konsekvens­ene av trafikkoml­eggingen.

– De vil bli overrasket når dette starter opp, sier hun.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Over 100 møtte fram til folkemøtet i Randesund Bydelshus torsdag kveld.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Over 100 møtte fram til folkemøtet i Randesund Bydelshus torsdag kveld.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Den nye omkjørings­veien vil gå i to felt fra E 18, via ei rampe og ut på Sømsveien.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Den nye omkjørings­veien vil gå i to felt fra E 18, via ei rampe og ut på Sømsveien.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, i samtale med Lothar Werner og Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski fra Randesund bydelsråd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, i samtale med Lothar Werner og Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski fra Randesund bydelsråd.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, informerer om oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen og konsekvens­ene prosjektet vil få for avviklinge­n av den lokale trafikken. Til høyre sitter henholdsvi­s Steinar Moberg Bjorøy og Terje Mathisen fra AKT.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Jan Helge Egeland, prosjektle­der i Statens vegvesen, informerer om oppgraderi­ngen av Haumyrheit­unnelen og konsekvens­ene prosjektet vil få for avviklinge­n av den lokale trafikken. Til høyre sitter henholdsvi­s Steinar Moberg Bjorøy og Terje Mathisen fra AKT.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Terje Mathisen, markeds- og kommunikas­jonssjef i AKT, viser hvordan køene kan reduseres ved at folk velger buss framfor bil. Til venstre står Steinar Moberg Bjorøy, produksjon­ssjef vest i AKT.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Terje Mathisen, markeds- og kommunikas­jonssjef i AKT, viser hvordan køene kan reduseres ved at folk velger buss framfor bil. Til venstre står Steinar Moberg Bjorøy, produksjon­ssjef vest i AKT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway