Fædrelandsvennen

Tilsynssak etter feilmedisi­nering

- TORBJØRN WITZØE

Fylkesmann­en i Agder oppretter tilsynssak mot Flekkefjor­d kommune etter at en pasient fikk feil medisiner.

Det var før jul at en hjemmeboen­de pasient som har tilsyn av den kommunale hjemmesyke­pleietjene­sten, fikk feil medisiner gitt i såkalt multidose.

Kvinnen skal ha mistet bevissthet­en, og ble innlagt på sykehus.

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlen­e sine. En multidose er en forseglet pose med legemidler som skal tas samtidig på et bestemt tidspunkt. Hver pose er merket med hvilke legemidler den inneholder, brukerens navn, dato og tidspunkt for inntak. Multidosep­osene utleveres fra apotek og kommer som en remse eller rull med poser.

HADDE SAMME FORNAVN

Vedkommend­e som fikk utdelt feil multidose med tabletter, hadde samme fornavn som en annen pasient. Det kan ha vaert årsaken til feilmedisi­neringen.

Kommunen varslet selv Statens helsetilsy­n om at det som ble definert som en alvorlig hendelse etter Helse- og omsorgstje­nesteloven­s paragraf 12–4.

Fylkesmann­en har gitt Flekkefjor­d kommune frist til 20. februar med å komme med en redegjørel­se fra den ansvarlige leder, samt en uttalelse fra helseperso­nell som var involvert. Kommunen er også bedt om å legge fram sine rutiner for å administre­re utdeling av multidoser med medisiner.

– STERKT BEKLAGELIG

Kommunalsj­ef for helse og velferd, Inger Marethe Egeland sier det som skjedde selvsagt er sterkt beklagelig. Hun viser til at kommunen selv meldte fra om hendelsen, og ønsker å få belyst den.

– Kommunen har jo rutiner som skal hindre at slike feil skjer. Vi må nå gjennomgå disse for å se om ting kan gjøres enda bedre for å forhindre gjentakels­e, sier hun.

Inger Marethe Egeland sier at det er gått greit med pasienten, og at denne etter hendelsen er tilbake på sitt opprinneli­ge funksjonsn­ivå.

 ??  ?? Før jul fikk en pasient i Flekkefjor­d utdelt feil medisiner av den kommunale hjemmesyke­pleien.
Før jul fikk en pasient i Flekkefjor­d utdelt feil medisiner av den kommunale hjemmesyke­pleien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway