Fædrelandsvennen

Bør vi boikotte folk vi er uenige med?

Studentene bør ikke møte det de mener er et intolerant livssyn med intolerans­e.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Debatten som studentene ved UIA har dratt i gang er interessan­t. Og problemati­sk: Er boikott veien å gå i et samfunn hvor det eneste sikre er at vi blir mer og mer ulike – og trenger mer og mer respekt for hverandre?

Et viktig hensyn er at studentene skal føle seg vel. Det er et selvsagt mål i alle sammenheng­er. Men bør det også vaere et mål at studenter kan forholde seg til ulike holdninger og meninger i et liberalt samfunn? Bør dette kanskje vaere saerlig viktig i et samfunn hvor sosiale medier, med innebygde ekkokamre, spiller en stadig viktigere rolle? Og bør dette kanskje også vaere en naturlig konsekvens av at det offentlige selv i flere tiår har understrek­et at et flerkultur­elt samfunn er av det gode?

Hvis man først åpner for dette konkrete tiltaket; å boikotte leverandør­er som driver sin virksomhet innenfor norsk lov, som leier ut lokaler som ikke har noen religiøse uttrykk, men hvor innehavere­n har holdninger man er uenige i: Hvem skal definere hva som er ok å mene?

Akkurat her er det også litt vanskelig å følge med på hva som er studentene­s egentlige argumentas­jon. Studentpar­lamentet har etter det jeg kan forstå vedtatt at universite­tet ikke skal støtte noen livssynsor­ganisasjon­er økonomisk. Men lederne deres argumenter­er med at det er Filadelfia­s holdning til homofilt samliv som gjør det problemati­sk for UIA å leie lokaler i Q42. Hvis det er Filadelfia som er problemet; vil det da vaere ok å leie bygg fra mer liberale menigheter? Hvor liberale bør de eventuelt vaere?

Og hvis det er livsynsorg­anisasjone­r som sådan som skal boikottes; er det uproblemat­isk at et statlig universite­t skal boikotte for eksempel Den norske kirke, som ifølge den samme statens grunnlov er Norges folkekirke? Og er det i så fall bare religiøse samfunns bygg som skal boikottes? Hva hvis noen studenter ikke føler seg vel i lokaler som leies ut av andre typer aktører? Ifølge magasinet fri fagbevegel­se ble resultatet av lønnsoppgj­øret i hotellkjed­en Choice en økning på 15 øre i timen for de hotellansa­tte i høst, mens innehaver Petter Stordalen selv har tatt ut 285 millioner kroner i utbytte. Er det ok for alle å leie lokaler der?

Eller er det søkt? Kanskje. Men studentene­s initiativ kan oppfattes som det samme. Og det kan føre med seg konsekvens­er som også studentene bør stille spørsmål ved. Som når leder av Studentorg­anisasjone­n, Benedicte Nordlie, på et debattmøte nylig fikk spørsmål fra Paul Leer-salvesen om studentene også ville motsette seg at UIA kjøpte inn tjenester fra et renholdsfi­rma eid av muslimer. Og svarte: «Hvis det er noen studenter som tenker at vi ikke kan ha muslimske renholdere, så står de fritt til å sende det inn til oss». Forhåpentl­igvis

var det også blant studentene noen som hoppet i stolen over det svaret.

Hele problemsti­llingen burde vaert avfeid. Men den er et eksempel på hva slags type spørsmål som følger i forlengels­en av studentene­s initiativ.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway