Fædrelandsvennen

Caprino «var som en guttunge, leken hele livet»

17. februar er det 100 år siden Ivo Caprino ble født. Det skal markeres til høsten – rundt 45-årsdagen for premieren på filmen han skrev seg inn i filmhistor­ien med, «Flåklypa Grand Prix».

- NTB

Feiringen fortsetter i oktober på animasjons­festivalen i Fredriksta­d, forteller filmviter og dosent emeritus Gunnar Strøm, som i 1993 startet animasjons­utdanninge­n ved høyskolen i Volda.

Strøm er en av forfattern­e bak en stor biografi viet Kjell Aukrust, som lanseres i mars – når det er duket for 100-årsjubilee­t for hans fødsel også. De to stornavnen­e er uløselig knyttet til hverandre.

– Det var et lykketreff at de to laget «Flåklypa Grand Prix» sammen. To kjemper som møttes, sier han om samarbeide­t mellom Kjell Aukrust og Ivo Caprino. Resultatet ble den mest sette norske kinofilmen i saerklasse. Over fem millioner så den – bare i Norge.

HOLLYWOOD-MODELL

– Vi viser filmen for det internasjo­nale animasjons­miljøet den dag i dag, og de blir alltid imponert, sier Gunnar Strøm, som kaller «Flåklypa Grand Prix» for «en herlig kombinasjo­n av Aukrusts fantastisk­e karakterer og univers og Caprinos enorme dyktighet som animatør og saerlig som filmfortel­ler».

– Det er synd at det ble så mange konflikter i etterkant, sier Strøm, og sikter til rettighets­kampen mellom Caprino Filmcenter og Hunderfoss­en familiepar­k og Aukruststi­ftelsen. Caprino-siden tapte, og i fjor avviste Høyesteret­t anken. Strøm vil heller kommentere selve filmen:

– «Flåklypa» er en klassisk fortelling etter Hollywood-modell. Den og Caprinos andre filmer har kommuniser­t til barn og unge i flere generasjon­er, sier Strøm.

Caprino fikk – ved hjelp av Bjarne Sandemose – bygget den velkjente, store modellen av filmens gullblinke­nde racerbil, og inntok land etter land med den under lanseringe­n utaskjaers. Dette var ifølge Strøm medvirkend­e årsak til at «Flåklypa»-filmen også fant sitt publikum i andre land.

– At «Flåklypa Grand Prix» ikke ble stor i Storbritan­nia og USA gjør at Caprino ikke har den plassen i internasjo­nal filmhistor­ie som han burde hatt, sier Strøm, og karakteris­erer Caprino som «en stor helt» i dagens norske animasjons­miljø.

– Det ble profesjona­lisert fra 90-tallet, noe Ivo var opptatt av. Han stilte opp for dette, og var raus og åpen.

SOM EN NORSK DISNEY

Som en norsk Walt Disney skrev ikke Ivo Caprino originalhi­storier. Han tok for seg eventyr og andres historier, og gjorde dem til sine. Ikke bare Aukrust og Thorbjørn Egner sine, som i sistnevnte­s «Karius og Baktus» og «Dyrene i Hakkebakke­skogen» – men også eventyrene samlet inn av Asbjørnsen og Moe.

Dermed definerte den norske filmprodus­enten, filmregiss­øren og forfattere­n eventyrene­s utseende for mange av oss – på en måte som gjorde «Veslefrikk med fela» til en stor suksess på barnefilmf­estivalen i Venezia i 1952.

Dukkefigur­ene hans kappåt i korte eventyrfil­mer med trollet, Reveenka tok imot frierne, sjuende far i huset hang på veggen, hele tiden i dramatiske, heilnorske omgivelser, med fjell og dal og kongsgårde­r så vel som fattigslig­e stuer.

– Caprinos oldefar Hans Gude var en av nasjonalro­mantikkens fremste malere, som illustrert­e folkeevent­yrene samtidig som han malte «Brudeferde­n i Hardanger». Også Ivo var opptatt av nasjonalro­mantikken, sier Per Haddal – filmskribe­nten som i 1993 slapp biografien «Ivo Caprino: Et portrett av Askeladden i norsk film».

ARBEID, IKKE FLAKS

– Han likte ikke tittelen, fordi den sikter til at Askeladden har flaks – mens Ivo mente det var knallhardt arbeid som lå bak det han selv hadde utrettet. Men forlaget ville det, røper Haddal til NTB.

Også Haddal løfter frem «Flåklypa Grand Prix» som den beste norske kinofilmen noensinne. Ikke bare i sine filmatiske kvaliteter, men også for alt arbeidet som lå bak.

– Disse berømmelig­e 24 bildene i sekundet. Ivo gjorde alt selv, det var en musikalite­t i det han gjorde, lyder det fra filmeksper­ten. Om Ivo Caprino selv sier Haddal:

– Han var et unikum. Han sa til meg «jeg har ett prinsipp for det jeg gjør, og det er å skape glede». Som Aukrust var Caprino en gledesspre­der; de var lekende kunstnere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ivo Caprino (t.v.) døde i 2001, naer 81 år gammel. Et av høydepunkt­ene i hans karriere var filmen «Flåklypa Grand Prix», basert på Kjell Aukrusts (t.h.) manus.
FOTO: NTB SCANPIX Ivo Caprino (t.v.) døde i 2001, naer 81 år gammel. Et av høydepunkt­ene i hans karriere var filmen «Flåklypa Grand Prix», basert på Kjell Aukrusts (t.h.) manus.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ivo Caprino og hans mor Ingeborg Gude under arbeidet med filmatiser­ingen av «Dyrene i Hakkebakke­skogen». Ingeborg Gude lagde dukkene mens sønnen Ivo hadde ansvaret for filmingen.
FOTO: NTB SCANPIX Ivo Caprino og hans mor Ingeborg Gude under arbeidet med filmatiser­ingen av «Dyrene i Hakkebakke­skogen». Ingeborg Gude lagde dukkene mens sønnen Ivo hadde ansvaret for filmingen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Caprino lagde flere animasjons­filmer med dukker, basert på de norske folkeevent­yrene til Asbjørnsen og Moe. Her fra eventyret om «Den sjuende far i huset».
FOTO: NTB SCANPIX Caprino lagde flere animasjons­filmer med dukker, basert på de norske folkeevent­yrene til Asbjørnsen og Moe. Her fra eventyret om «Den sjuende far i huset».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway