Fædrelandsvennen

Etter krisen

Økt selvforsyn­ing kan vaere vel og bra på enkelte områder. Men globaliser­ingen har tjent Norge – og verden.

-

Allerede før vi ser en ende på koronakris­en har diskusjone­r startet om behov for økt selvforsyn­ing i Norge. Argumentet er at pandemien viser hvor sårbare vi er når forsyninge­r fra utlandet kan stå i fare.

Dette er naturlige debatter. Og på enkelte områder er det åpenbart at bedre beredskap tilsier økt produksjon, om ikke nødvendigv­is i vårt eget land, så i alle fall i våre naerområde­r. Europa bør for eksempel samarbeide om produksjon av grunnlegge­nde viktige medisiner og medisinsk utstyr.

En diskusjon om økt selvforsyn­ing etter koronakris­en bør ikke ende opp med økt proteksjon­isme.

Et annet område som diskuteres er matproduks­jon. Enkelte synes å forsøke å skape et bilde av Norge som et lite land helt overlatt til hva som til enhver tid finnes av tilgjengel­ige matvarer på verdensmar­kedet. Det er ikke riktig. Selvforsyn­ingsgraden i Norge er på om lag 50 prosent målt i kalorier. Men som matministe­r Olaug Bollestad (KRF) påpeker i en kronikk i dagens avis er Norge så å si selvforsyn­t med både kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprod­ukter og med grove grønnsaker som kål og kålrot. Hun viser også til at 60 prosent av matkornet i norske brød i vinter er produsert her til lands. Til sammenlikn­ing var denne andelen korn i 1970 lik null.

Hvis man bruker begrepet dekningsgr­ad, det vil si mat produsert i et land målt opp mot samlet energiforb­ruk, er andelen for Norge 80 prosent, iberegnet all fisken som eksportere­s. Og nettopp dette siste er et viktig poeng. Mat er også en handelsvar­e, og slik bør det fortsatt vaere. Det bidrar både til viktige inntekter for fattige land som produserer mye matvarer, og det bidrar – tross mange former for handelshin­dringer – til billigere mat i den rike del av verden.

Alt dette er også del av et større bilde, der handelen har vaert en viktig driver i den økende globaliser­ingen. Denne har åpenbart også negative konsekvens­er. Men den har bidratt til å løfte svaert mange mennesker ut av fattigdom. Og den har bidratt til betydelig økt levestanda­rd i vår del av verden, ikke minst i et land som er så avhengig av handel som Norge.

En diskusjon om økt selvforsyn­ing etter koronakris­en bør ikke ende opp med økt proteksjon­isme.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det pågår en diskusjon om Norge bør produsere flere varer selv, som for eksempel landbruksp­rodukter.
FOTO: NTB SCANPIX Det pågår en diskusjon om Norge bør produsere flere varer selv, som for eksempel landbruksp­rodukter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway