Fædrelandsvennen

❞ Skattetap på mellom 100 og 150 mill. for Kristiansa­nd.

Kristiansa­nd kommune opplyser at koronakris­en vil gi store tap av skatteinnt­ekter, hovedsakel­ig som følge av et naeringsli­v som sliter i motbakke.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

KRISTIANSA­ND

– Vi har lagt til grunn at det blir en svikt i skatteinnt­ektene på opp til fem prosent i år, altså på 150 millioner kroner, forteller Terje Fjellvang, økonomidir­ektør i Kristiansa­nd kommune.

– Men det er helt umulig å si hva tapet vil bli. Anslaget er veldig usikkert, bemerker han.

Koronakris­en har skapt store utfordring­er for naeringsli­vet i Kristiansa­nd. Forrige uke kunne Faedreland­svennen blant annet melde at 60 bedrifter på Sørlandsse­nteret og over 100 i Kvadrature­n hadde stengt dørene.

– MYE PENGER

Krisen skaper ringvirkni­nger i hele samfunnet, blant annet i form av tapte skatteinnt­ekter.

Årlig får Kristiansa­nd kommune inn over tre milliarder kroner i skatt.

– Hvis vi skal vaere litt mer forsiktige i anslaget vårt, så kan tapet i år bli på mellom 100 og 150 millioner kroner. Kommunenes sentralfor­bund (KS) opererer med et litt mer beskjedent anslag, påpeker Fjellvang.

– Dette er mye penger. Derfor er det ufattelig viktig for oss at tapet blir kompensert. Derfor er vi veldig opptatt av i hvilken grad regjeringe­n og Stortinget følger opp de økonomiske belastning­ene kommunene i landet nå får, fortsetter Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune.

– I tillegg til svikt i skatteinnt­ektene, så har vi også merkostnad­er med å håndtere korona-situasjone­n og bortfall av egenbetali­ng for barnehager og sfo, forklarer han.

HAR FÅTT KRISEPAKKE

Det fryktes at konsekvens­ene viruset nå skaper, vil svekke skatteinnt­ektene også i årene som kommer.

– Det er vanskelig å si hvor store langtidsvi­rkninger denne situasjone­n vil skape. Sentrale økonomer sier at det vil ta to-tre år før vi er tilbake til normalen igjen, sier Skisland.

Ordføreren understrek­er at det er sterke signaler fra staten med tanke på at skatteinnt­ekter og merutgifte­r som følge av krisen vil bli kompensert.

FOND I MINUS

I tillegg til sviktende skatteinnt­ekter, merker kommunen det kraftige fallet i aksjemarke­det.

Faedreland­svennen skrev nylig om at kommunens energiverk­sfond på 1,1 milliarder kroner hadde tapt seg kraftig i verdi. Det var budsjetter­t med en avkastning på 45 millioner kroner i 2020.

– For ei uke siden var det et tap på om lag 60 millioner kroner. Det vil si over 100 millioner kroner svakere enn budsjetter­t på årsbasis, opplyser Terje Fjellvang.

– Hvilke konsekvens­er får dette tapet for kommunen?

– Dette vil føre til et tilsvarend­e dårligere resultat for Kristiansa­nd kommune.

KRISEPAKKE PÅ CA. 75 MILL.

Kristiansa­nd kommune vil foreløpig motta en krisepakke på rundt 75 millioner kroner fra staten, ifølge Fjellvang. Disse pengene skal kompensere for svikt i skatteinnt­ektene og ekstra utgifter med koronakris­en.

Det er også kommet signaler om en pakker nummer to som skal stimulere naeringsli­vet til økt aktivitet. Pengene vil her eksempelvi­s kunne gå til ekstra vedlikehol­d av kommunale bygg.

Kommunen vil i tillegg vurdere egne tiltak for å hjelpe naeringsli­vet.

– Kommunen vil eksempelvi­s vurdere tiltak for å hjelpe restaurant­ene i byen. Det kan vaere aktuelt å kutte omsetnings­avgiften knyttet til skjenkebev­illing og redusere leien på gateareale­r. Naeringsog eierskapsu­tvalget skal behandle saken tirsdag 7. april, sier Fjellvang.

Tidligere i uka skrev Faedreland­svennen at administra­sjonen i Kristiansa­nd ønsker at aktivitete­n i skoler og barnehager i kommunen gradvis trappes opp etter påske.

En av hensiktene er å få foreldre som er hjemme med barn i jobb igjen, og dermed skape økt aktivitet i naeringsli­vet.

– SKAL STILLE OPP

Harald Furre (H), statssekre­taer i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, sier at departemen­tet forventer at kommunenes utgifter vil øke og at inntekter vil svikte i den perioden landet nå er inne i.

– Regjeringe­n er opptatt av at kommunene skal vaere i stand til å yte gode tjenester til innbyggern­e også når koronakris­en er over. Regjeringe­n og staten skal stille opp for kommunene, og vil komme tilbake til spørsmålet om kompensasj­on i revidert nasjonalbu­dsjett, kommentere­r Furre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Økonomidir­ektør Terje Fjellvang (til venstre) og ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Økonomidir­ektør Terje Fjellvang (til venstre) og ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Rådhuskvar­talet i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Flyfoto over Kvadrature­n i Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Flyfoto over Kvadrature­n i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Harald Furre (H), statssekre­taer i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.
FOTO: JACOB BUCHARD Harald Furre (H), statssekre­taer i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway