Fædrelandsvennen

Stopper ikke Gartnerløk­ka

Formannska­pet sender lokale innspill til departemen­tet nå, og ønsker ikke å trenere Gartnerløk­ka-prosjektet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

KRISTIANSA­ND

Det ble onsdag vedtatt med 13 mot to stemmer (Frp, Dem).

– Jeg blir matt av diskusjone­n. Det vil vaere veldig synd hvis jobben som er gjort ikke skal spilles inn til departemen­tet, så jeg oppfordrer alle til ikke å trenere, men gjøre det mulig å sende innspillen­e inn i dag, sa gruppelede­r Renate Haegeland (H).

Frp og Demokraten­e tok til orde for å stanse hele prosjektet i sin nåvaerende form.

– HASTVERK ER LASTVERK

– Det skuffer meg at de store grepene ikke er vurdert fordi de innebaerer regulering­sendringer. Hastverk er lastverk i denne saken, det er lite kvalitet i det som nå blir sendt inn, sa gruppelede­r Stian Storbukås (Frp).

Formannska­pet ga i vinter en lokal arbeidsgru­ppe, ledet av varaordfør­er

Erik Rostoft fra Folkelista, i oppdrag å finne mulige kostnadsku­tt i Gartnerløk­ka-prosjektet.

Asplan Viak har i den anledning beregnet at man ved legger E 39 i bro over Gartnerløk­ka og dessuten droppe den nye Havnegata, kan spare mellom 500 og 700 millioner på hele prosjektet. Gartnerløk­ka er kostnadsbe­regnet til 3,1 milliarder.

På oppdrag fra kommunen har konsulentf­irmaet gått gjennom en rekke innspill. Men de største innsparing­ene kommer trolig for sent til å bli tatt med i den prosessen som pågår nå.

Regulering­splanen er vedtatt for lenge siden, det ligger penger i Nasjonal transportp­lan og Samferdsel­sdeparteme­ntet jobber med en egen bompengepr­oposisjon.

Nå pågår et kvalitetss­ikringspro­sjekt i departemen­tet (KS 2), som skal vaere ferdig i uke 17, like over påske. Fristen for innspill var satt til 1. april.

– UTROLIG UHELDIG

Forslag om at ytterliger­e vedtak i Gartnerløk­ka-prosjektet skal vente til en rekke utredninge­r er foretatt, blant annet av Kmvalterna­tivet til havn, falt med 11 mot fire stemmer (Folkelista, Frp, Dem, uavh).

Formannska­pet vedtok også, i en egen sak, at dagens bompengeor­dning forlenges ut 2020, mot de samme fire stemmene.

Denne saken skal endelig behandles av både bystyret og fylkesting i slutten av april.

– Det er utrolig uheldig om kollektivt­ilbudet må skjaeres ned, og privatbili­smen øker. Vi må fortsette å bygge ut gang- og sykkelveie­r. Hvis trafikken stopper opp koster det naeringsli­vet mer enn de betaler i bompenger, sa Renate Haegeland (H).

Vidar Kleppe (Dem) mente begge sakene måtte settes på vent. Som kjent har bystyret delegert myndighet til formannska­pet på grunn av koronakris­en.

– Fullmakten blir misbrukt. Saken kan vente til bystyret er oppe og går på vanlig måte, så kan vi bruke tida på å få sluttført utredninge­r, sa Kleppe, og fikk kjeft av blant andre Mette Gundersen for å insinuere at ordføreren gjorde noe ureglement­ert.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Et forslag om å beholde høybroa over Gartnerløk­ka blir frarådet av Asplan Viak. Dette kan spare prosjektet for 300 millioner.
FOTO: KJETIL REITE Et forslag om å beholde høybroa over Gartnerløk­ka blir frarådet av Asplan Viak. Dette kan spare prosjektet for 300 millioner.
 ?? RAMBØLL ?? Nye Gartnerløk­ka, slik det er REGULERT.ILLUSTRASJ­ON:
RAMBØLL Nye Gartnerløk­ka, slik det er REGULERT.ILLUSTRASJ­ON:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway