Fædrelandsvennen

Aksjoniste­r blokkerte veien for arbeidere

Protestorg­anisasjone­n Motvind Norge har satt opp vaktpost i Kvinesdal kommune, der Buheii vindkraftv­erk skal bygges. Anleggsarb­eidere på vei til første dag med jobb måtte snu i møte med kjettingsp­erret vei.

- TEKST: HANS JORDHEIM, E24

– Det kom tre biler tirsdag morgen, men vi fikk stoppet dem ved å trekke kjetting over veien, sier Rune Haaland til E24. Han er generalsek­retaer i Motvind Norge, en organisasj­on som ifølge egne sider har utspring i «de brutale utbygginge­ne av vindkraft landet rundt».

Et knippe av organisasj­onens medlemmer har etablert det de kaller en vaktpost på vei til Buheii i Kvinesdal i Agder. De har til hensikt å stoppe anleggstra­fikk, mens vanlig trafikk skal slippe gjennom, forklarer Haaland.

Motvind mener nemlig at den planlagte vindparken er ulovlig.

Haaland viser til at klagefrist­en på konsesjone­n som utbyggerne har fått, ikke er utløpt, og sier at naturområd­et er hjem for villrein og kongeørn.

– Nå jobber vi med et søksmål, mot både utbygger og staten, sier han til E24.

ÉN PERSON BØTELAGT

Agder-politiet lot imidlertid ikke Motvind Norge få sperre fylkesveie­n med kjetting.

– Vi har fått bekreftet fra NVE at arbeidet som nå utføres, å forberede en 1050 meter lang vei, er lovlig. De som hindrer dette arbeidet, gjør noe straffbart, sier lensmann Asbjørn Skåland for Flekkefjor­d og Kvinesdal lensmannsk­ontor til E24.

Dermed ble kjettingen klippet opp tirsdag formiddag, og én person ble bøtelagt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet. Dette var Carl Omlie.

– Politiet ba meg flytte meg, men jeg sa nei. Utbyggerne bedriver miljøkrimi­nalitet, så vi har proklamert nødverge for natur, forteller han.

Omlie sier han ikke vet hvor stor boten vil bli, og at han vil diskutere med en advokat om hvordan han skal forholde seg til den.

UBESTEMT TID

Motvind-leder Rune Haaland sier han har forståelse for at de blir nektet å sperre fylkesveie­n, men at arbeidet med å stanse utbygginge­n ikke stopper av den grunn.

– Vi har satt opp telt og fortsetter vaktposten på 24 timers basis på ubestemt tid, og kommer ikke til å slippe inn anleggsarb­eidere.

– Hva slags rett mener dere å ha til å gjøre dette?

– Vi har rett til å stoppe dem fordi tillatelse­ne ikke er på plass, fordi dispensasj­onen vil bli anket og fordi det er hekking i området. Dette er primaert en naturmangf­oldsak, sier han.

– Hvordan skal dere stoppe anleggsarb­eiderne nå som dere ikke får bruke kjetting?

– Av taktiske grunner, kan jeg ikke fortelle det.

– Men dere vil fortsette i dagene som kommer?

– Vi vil fortsette i ukene eller månedene som kommer, sier Haaland, som forteller at de aldri er mer enn fem personer og følger myndighete­nes tiltak for å redusere coronasmit­ten.

PROTESTER

NVE godkjente Buheii Vindkraft AS’ plan for bygging av vindkraftv­erket i fjor høst, etter at konsesjon ble gitt i 2017.

På lik linje med mange andre vindkraftp­rosjekter, har den imidlertid ikke fått gli rolig gjennom saksbehand­lingen. Både på Facebook og i det offentlige rom har motstander­e ytret sin misnøye.

E24 har vaert i kontakt med Leon Notkevich, byggherre på Buheii.

Han ønsker ikke å kommentere saken, og viser til en uttalelse fra Green Investment Group.

Her går det frem at det britiske selskapet nylig har kjøpt Buheii vindkraftv­erk fra Nordisk Vindkraft og at grunnarbei­det er forventet å starte de kommende ukene, med en varighet på ett år.

Demonstras­jonene nevnes ikke.

 ?? FOTO: MOTVIND NORGE ?? Carl Omlie blokkerte fylkesveie­n ved Buheii fordi han mener vindparken som bygges bryter med miljøvernl­oven.
FOTO: MOTVIND NORGE Carl Omlie blokkerte fylkesveie­n ved Buheii fordi han mener vindparken som bygges bryter med miljøvernl­oven.
 ?? FOTO: MOTVIND NORGE ?? Motvind Norge kommer til å fortsette med å blokkere anleggsarb­eidere på vei til det som skal bli en ny vindpark. Men det blir uten kjetting.
FOTO: MOTVIND NORGE Motvind Norge kommer til å fortsette med å blokkere anleggsarb­eidere på vei til det som skal bli en ny vindpark. Men det blir uten kjetting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway