Fædrelandsvennen

Man avslører ikke vold og overgrep på telefon.

Det holder ikke med alarmtelef­oner når koronakris­en setter allerede utsatte barn i større fare, mener lokale «Barneverns­proffer». Når skoler, barnehager og fritidstil­bud er stengt, må vi andre ta mer ansvar. Både ved å varsle og ved å holde fysisk kontakt

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Barneverns­proffene har selv erfaring med foresatte som har ruset seg, vaert psykisk syke, brukt vold, eller ikke har klart å ta seg av dem av andre grunner. Under korona-epidemien har en stor del av det offentlige hjelpeappa­ratet erstattet møtepunkte­r for barn med hjelpetele­foner og chatter. Det er ikke nok, mener de fire proffene Faedreland­svennen treffer på Bystranda.

– Alarmtelef­oner kan gi falsk trygghet, sier Oda Emilie (21).

Hun mener det er viktigere enn noen gang at man får til fysiske møter med utsatte barn. For det holder ikke å snakke med barna på telefon eller ved å chatte.

– Kontaktper­sonene må treffe barna, det er på øynene og kroppssprå­ket man ser sannheten, om noe er galt. Man avslører ikke vold og overgrep på telefon, sier Oda Emilie.

De andre jentene nikker. Det gjelder både barneverne­t, ABUP, og andre som til vanlig har tett kontakt og er med på å beskytte barna.

– De mest utsatte barna lever ofte i en familie hvor det fra før av er sterk kontroll, sier Kristine (24).

– Nå er de jo hjemme med foreldrene hele tiden, og da er det ikke så lett for dem å komme seg bort for å ringe. Dessuten er mange av dem for små til å klare å ta en telefon.

HAR MISTET TRYGGE ARENAER

Med stengte skoler, barnehager og fritidsakt­iviteter, frykter jentene at de mest utsatte barna mister kontaktpun­kter som vanligvis er med på å trygge dem. Ofte er disse arenaene de eneste stedene barna ikke kan bli overvåket av foresatte.

– Da jeg var liten var laererne og skolen den største tryggheten jeg hadde, sier Dinah (18).

– Den tryggheten har jo disse barna ikke nå.

VARSLING KAN REDDE LIV

Barneverns­tjenesten melder at de mottar faerre bekymrings­meldinger nå under koronakris­en, noe som gjør jentene urolige. De er svaert bekymret med tanke på barn som står i fare for å bli utsatt for vold eller overgrep som ingen oppdager.

– Det er rett og slett livsfarlig, sier Oda Emilie.

Hun mener andre voksne nå må overta noe av ansvaret for å varsle bekymring for barn.

– Naboer og familie har nå fått en oppgave som er veldig viktig. Nå er det de som må varsle, sier Oda Emilie.

– Der hvor det er vold i hjemmet, pleier jo naboer å høre det. De har et ekstra ansvar nå. Det kan hende det kan redde et barns liv.

– MAN LEVER I KONSTANT FRYKT

Proffene har alle følt på kroppen hvordan det er å vaere et ekstra sårbart barn. Flere av dem har egne erfaringer med å vokse med utrygge voksne.

– Det er vanskelig å forklare, men man lever i konstant frykt, sier Dinah.

– Man vet jo at det vil skje noe, bare ikke når. Det gir en enorm frykt.

Jentene mener det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. For mange barn venter bare på å bli spurt av en voksen. Det verste er når noen har mistanke, men ikke melder fra.

– Sånn var det med meg, sier Kristine.

– Jeg bare ventet på at noen skulle stille meg spørsmål. Mange visste men ingen sa noe. Ingen spurte og ingen meldte.

MÅ MELDE FRA VED MISTANKE

Har man mistanke om at et barn er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvi­kt, må både naboer og familie nå ta ansvar for å melde, mener proffene.

– Hvis man blir bekymret for et barn, så må man ikke nøle. Ved mistanke så må man ta kontakt med barneverne­t. Det kan også gjøres anonymt, sier Thea Alinde (21).

– Er du i tvil, kan man spørre en annen voksen om hva de tenker om situasjone­n. Det viktigste er å si fra.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lokale barneverns­proffer i Kristiansa­nd frykter utsatte barn kan få det ekstra vanskelig under koronakris­en. Fra venstre: Kristine, Thea Alinde, Dinah og Oda Emilie.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lokale barneverns­proffer i Kristiansa­nd frykter utsatte barn kan få det ekstra vanskelig under koronakris­en. Fra venstre: Kristine, Thea Alinde, Dinah og Oda Emilie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway