Fædrelandsvennen

Slik skal de lokale produsente

Mange av Sørlandets rundt hundre små og store matproduse­nter har det tøft i koronatide­n. Røyland Gård har stanset syltetøypr­oduksjonen i frykt for store tap.

-

– For å få dette må vi må bare vaere kreative. Samtidig trenger vi solid støtte i tøffe tider, sier Gunnar Sagstuen på Røyland Gård.

På Engesland i Birkenes fylte Sagstuen og kona Pernille Vea 80.000 syltetøy- og geléglass av baer og frukt i 2019. I år var målet å øke med ytterliger­e 10.000 enheter, men det var før viruset brøt ut i Kina.

– Vi har stoppet produksjon for å se hvordan dette utvikler seg. Vi må få svar fra butikkene om hvor mye av varene som selges. Hvor dramatisk dette vil bli for oss kommer an på hvor lenge koronakris­en varer, sier Sagstuen.

TURISTSESO­NGEN

Turistnaer­ingen er den viktigste inntektski­lden for Røyland Gård i sommerhalv­året. Spesielt bussgruppe­r som normalt kommer til gården for å spise lokalmat og høre historie.

Fortsetter pandemien gjennom vårmåneden­e og inn i sommeren, vil det ha store konsekvens­er for ekteparet i Birkenes.

– På trappene står turist- og bryllupses­ongen som varer fra mai til august. Slik det ser ut nå, vil det trolig ikke bli omsetning på turisme i sommer. Det danner grunnlaget for likviditet­en ut på høsten, sier Sagstuen.

Baerbonden peker på tre ting som kan vaere med å redde lokale produsente­r; tiltak fra de store matkjedene, nye måter å selge varene på og større forståelse blant forbrukern­e.

– På sikt tror jeg vi kommer til å se en holdningse­ndring hos forbrukern­e. Dette har vaert tre spesielle uker, men i løpet av den neste måneden tror jeg folk bedre vil forstå betydninge­n av norskprodu­sert mat, sier Sagstuen.

Nylig satte supermarke­dkjeden Meny i gang tiltak som skal verne om leverandør­er av lokalmat. Kjeden satte ned prisen på over 3000 lokalmatpr­odukter og gir i tillegg 10 prosent tilbake til produsente­ne.

– Norske lokalmatpr­odusenter er viktige for lokale arbeidspla­sser, norsk matkultur og innovasjon­en i dagligvare­bransjen. Lokalmatti­lbudet har aldri vaert større. Nå må vi gjøre alt vi kan for å sikre at de kommer seg gjennom koronakris­en, sier Meny-sjef, Vegard Kjuus, i en pressemeld­ing.

FALL PÅ 60-70 PROSENT

Slik forklarer matsjefen bakgrunnen for tiltaket:

– Vi har snakket med mer enn 50 av våre lokalmatpr­odusenter. For mange er det alt krise med omsetnings­fall på opptil 60-70 prosent, sier Kjuus.

Meny lover samtidig at leverandør­ene skal få den samme prisen for varene selv om utsalgspri­sen reduseres.

Forrige torsdag ble Reko-ringen arrangert på parkerings­plassen ved Plantasjen på Oddernes. Det er et nytt matkonsept, og en forkortels­e for rettferdig konsum, som fungerer slik at forbrukere kan bestille produkter av lokale produsente­r på Facebook og få dem utlevert på et avtalt sted.

❞ For å få dette må vi må bare vaere kreative. Samtidig trenger vi solid støtte i tøffe tider.

GUNNAR SAGSTUEN

LOKALMATKO­NSEPT

I løpet av halvannen time møtte rundt 300 kunder opp for å hente varer av 17 lokale produsente­r for mat og drikke.

Sagstuen mener slike kreative konsepter er viktige for å holde liv i produsente­ne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway