Fædrelandsvennen

Ønsker gradvis opptrappin­g av aktivitete­n i skoler og barnehager

Kristiansa­nd kommune ønsker en gradvis opptrappin­g av aktivitete­n i skoler og barnehager. Helsedirek­toratet har siste ord i saken.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Vi anser det å komme tilbake til et normalt liv som en god ting. Det gjelder også for små barn, sier kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.

Administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune ønsker at aktivitete­n i skoler og barnehager i kommunen gradvis trappes opp etter påske.

Kommunedir­ektøren og ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier at hvis flere barn kan gå på skole og barnehage, vil det bidra til å holde hjulene i gang i kommunen.

– Vi er i en form for unntakstil­stand. Hvis den tilstanden vedvarer, gir det ekstra utfordring­er for både familier og samfunnet, påpeker Skisland.

– De minste barna er nå helt avhengige av å ha foreldrene hjemme. Hvis vi åpner opp for at de minste kan gå i barnehage og på skole, så vil det bli en helt annen aktivitet i arbeidsliv­et igjen. Vi tenker at dette tiltaket gir stor effekt, forklarer han.

– Samtidig er det en del barn som har spesielle behov, som de er vant til å få i skole og barnehage. For dem er det bra å få tilbake sitt normale tilbud, poengterer Dunsaed.

Med gradvis opptrappin­g av aktivitet i skolene, mener kommunen at man starter opp skolene for de aller minste og åpner barnehagen­e.

– Vi tenker at samfunnet gradvis skal komme tilbake til en normalsitu­asjon, noe som innebaerer at en del restriksjo­ner oppretthol­des. Vi ønsker å starte opp barnehager og første til fjerde trinn på barneskole­n, forklarer kommunedir­ektøren.

– Så opptrappin­gen gjelder ikke høyere skoletrinn enn dette?

– Det kommer litt an på i hvilken grad regjeringe­n ønsker å oppretthol­de restriksjo­ner.

– Men kan ikke barnehageb­arn og små skolebarn vaere smittebaer­ere av koronaviru­set?

– De kan vaere smittebaer­ere, selv om de er symptomfri­e. Derfor må vi ha en plan for å unngå smittespre­dning i skoler og barnehager. Hvis de strenge restriksjo­nene til regjeringe­n fortsetter, så kan vi ikke starte opp skoler og barnehager, sier Dunsaed.

Ifølge kommunedir­ektøren er det innenfor administra­sjonens fullmakter å kunne åpne opp skoler og barnehager hvis de får klarsignal fra Helsedirek­toratet.

Onsdag ble kommunens ønske oversendt til direktorat­et for vurdering.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Dvergsnes skole er en av skolene som nå er stengt.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Dvergsnes skole er en av skolene som nå er stengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway