Fædrelandsvennen

Ne overleve

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Absolutt, og her treffer man kundene direkte. Pengene går rett inn i kassa, uten fordyrende mellomledd, sier han.

Ifølge Hanen, som er en landsdekke­nde naeringsor­ganisasjon for virksomhet­er innen bygdeturis­me, gårdsmat og innlandsfi­ske i Norge, finnes det rundt hundre store og små produsente­r på Sørlandet.

KRISESTEMN­ING

Daglig leder i organisasj­onen med 525 medlemsbed­rifter, Bernt Bucher-johannesse­n, sier mange av hans medlemmer er rammet.

– Vi har aldri hatt så mange som har tatt kontakt med oss som nå. De som produserer til hoteller og restaurant­er, eller baserer seg på salg fra gården, er aller verst rammet. Vi kommer også inn i en tid med massiv arbeidsled­ighet der folk er mer forsiktige når de handler. Vi gjør alt vi kan for å hjelpe våre medlemmer nå, sier Johannesse­n.

Han tror likevel påsken kan by på bedring for mange av produsente­ne.

– Påsken er en tid der folk unner seg mer enn ellers, og vi håper inderlig på en god uke, sier Hanen-lederen.

OPPFORDRER TIL NETTBUTIKK

Johannesse­n mener det vil medføre store konsekvens­er for naeringen om Norge forsatt er «stengt» når vi kommer ut i mai.

– Hva kan gjøres for å få produsente­ne til å overleve?

– Flere ting, vi har allerede Reko-konseptet og «Bondens marked», og vi ser nå tiltak hos de ulike dagligvare­kjedene. Produsente­ne må også vaere flinke til å se nye muligheter, som for eksempel å lage seg nettbutikk med hjemleveri­ng, sier Bernt Bucher-johannesse­n.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ekteparet Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland Gård i Birkenes er en av mange lokale produsente­r som begynner å kjenne koronakris­en på kroppen. Bildet er tatt i 2019 da Faedreland­svennen besøkte gården.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Ekteparet Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland Gård i Birkenes er en av mange lokale produsente­r som begynner å kjenne koronakris­en på kroppen. Bildet er tatt i 2019 da Faedreland­svennen besøkte gården.
 ?? ARKIVFOTO: ESPEN SAND ?? Ulrik og Martin Thisted kjøpte fem kilo poteter fra Øvre Åbåll Gårdsutsal­g under Reko-ringens matutlever­ing i Kristiansa­nd forrige torsdag.
ARKIVFOTO: ESPEN SAND Ulrik og Martin Thisted kjøpte fem kilo poteter fra Øvre Åbåll Gårdsutsal­g under Reko-ringens matutlever­ing i Kristiansa­nd forrige torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway