Fædrelandsvennen

Rigget drive-in for testing

Søm legesenter har rigget et eget drivein-senter for korona-testing og undersøkel­se av pasienter med luftveispl­ager.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Vi har foretatt 20 tester på ei uke. Det er for å kunne avlaste kommunen, og vaere en buffer hvis det oppstår større press en måned eller to fram i tid, sier Marius Bakken, som er en av de seks legene ved Søm legesenter.

– Samtidig får vi undersøkt våre egne pasienter med luftveispl­ager slik at de ikke kommer inn på legesenter­et, sier Marius Bakken.

Det er 6500 personer i Kristiansa­nd som har sin fastlege ved senteret.

TO TELT

Legesenter­et har investert i to telt som nå er plassert utenfor legekontor­ene. Det ene teltet er åpent tvers gjennom og satt opp for at pasienter skal kunne kjøre gjennom i bil, samtidig som de testes for koronaviru­set.

– Pasientene må gjøre avtale med legesenter­et i forkant. Så følger vi dem opp og vurderer nøye testing opp mot anbefaling­ene fra Folkehelse­institutte­t, sier Bakken.

RISIKOGRUP­PEN

Han presiserer de ikke foretar ekstra testing ut over det myndighete­ne har satt som kriterier.

– Det betyr at det er pasienter i risikogrup­pa vi tester. Det har vaert en del over 65 år, i tillegg til helseperso­nell, sier Bakken.

Pasienten som skal testes, kan så kjøre inn i teltet. Bli sittende i bilen. Og testes der for koronaviru­set av helseperso­nell i verneutsty­r. Alt gjennom bilvinduet. Deretter kan pasienten forlate senteret, mens prøven sendes til laboratori­et for analyse.

– Deretter har fastlege ansvaret for å snakke med pasienten om resultatet, sier Marius Bakken.

UNDERSØKEL­SER

Det andre teltet er innredet for å kunne foreta undersøkel­ser av pasienter med luftveispl­ager. Som kan vaere symptomer på korona, for eksempel forkjølels­e, halsbetenn­else, influensa eller allergi.

– Dette er pasienter som heller ikke kan komme inn på legekontor­et, som skal oppsøke legevakta på Tangvall. Vi kan nå ta imot våre pasienter her til undersøkel­se. Det er vi som kjenner pasientene våre best. Vi kan også foreta vurderinge­r i forkant på telefon eller videokonfe­ranse, og så møte pasienten til undersøkel­se, sier Bakken.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Gjennom bilvinduet tester fastlegen Marius Bakken en pasient, som kjører inn gjennom senteret for å bli testet for korona-viruset.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Gjennom bilvinduet tester fastlegen Marius Bakken en pasient, som kjører inn gjennom senteret for å bli testet for korona-viruset.
 ??  ?? Dette teltet brukes til undersøkel­se av pasienter med luftveispl­ager, som ellers ikke ville hatt tilgang til legesenter­et.
Dette teltet brukes til undersøkel­se av pasienter med luftveispl­ager, som ellers ikke ville hatt tilgang til legesenter­et.
 ??  ?? To telt har legesenter­et satt opp. En til drive-in korona-testing. En til undersøkel­ser av luftveispl­ager.
To telt har legesenter­et satt opp. En til drive-in korona-testing. En til undersøkel­ser av luftveispl­ager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway