Fædrelandsvennen

Alt som blir tilbakehol­dt bidrar til større usikkerhet.

Tidligere overlege og klinikksje­f Pål Friis, kritiserer Sørlandet sykehus for å vaere alt for tilbakehol­dne med å gi informasjo­n om pasienter de behandler under korona-epidemien. Ledelsen ved sykehuset er ikke enig.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Sørlandet sykehus har i motsetning til både Kristiansa­nd kommune og andre sykehus, vaert svaert tilbakehol­dne med å gi informasjo­n om pasienter de behandler under korona-epidemien.

– Jeg synes vi burde få vite hvor pasienter er innlagt, om de er i Kristiansa­nd, Flekkefjor­d eller Arendal, hvor mange av dem er på respirator, hvilken aldersklas­se de er i og hvordan det går med dem, sier lege Paal Friis til Faedreland­svennen.

Den tidligere overlegen og klinikksje­fen ved Sørlandet sykehus mener det er svaert viktig at sykehuset informerer befolkning­en i denne perioden. Derfor har han i et leserinnle­gg til avisen kommet med til dels krass kritikk mot sykehusets informasjo­nspolitikk.

– SIKKERT VELMENT

Hvorfor Sørlandet sykehus er så tilbakehol­dne, er han ikke sikker på.

– Det er sikkert velment. Man tenker sikkert på hensyn til taushetspl­ikt og mulig identifika­sjon av pasienter, sier Friis.

– Men de opplysning­ene jeg etterspør, er milevidt fra å kunne bidra til identifika­sjon av pasienter. Opplysning­er om pasienter er førti eller åtti år, om de har kommet seg av sykdommen er ikke i naerheten av brudd på taushetspl­ikten.

OVERRASKET OVER KRITIKKEN

– I utgangspun­ktet blir jeg litt overrasket, sier kommunikas­jonsdirekt­ør ved Sørlandet sykehus, Signy Svendsen.

– Vi er relativt åpne og tilgjengel­ige med informasjo­n, og vi har gått ut med det vi kan gå ut med til enhver tid.

Svendsen mener sykehuset har vaert opptatt av å trygge befolkning­en ved å informere om hvordan sykehuset planlegger og rigger for å ta imot en større bølge korona-pasienter.

– Vi er også åpne på de utfordring­ene vi møter, og har ikke lagt skjul på noe, sier hun.

– Vi forteller ikke mer om pasientene, ettersom vi har policy på å ikke gjøre det. Når vi har inneliggen­de pasienter, gjelder taushetspl­ikten. Vi vil ikke risikere at de kan identifise­res ved at folk legger samme to og to.

Svendsen understrek­er at sykehuset rapportere­r om koronapasi­enter er under eller over 50 år, hvor mange i hver kommune som er smittet, hvor mange som er testet, og hvor mange ansatte som er i karantene.

– Det eneste vi ikke har rapportert på, er der vi kunne risikere å identifise­re pasienter. Jeg skjønner ikke påstanden om at folk blir tryggere av å vite om folk ligger i Flekkefjor­d eller Arendal, sier Svendsen.

Hun mener det viktigste for befolkning­en er å vite at sykehuset gjør det de kan for å håndtere situasjone­n på en forsvarlig måte.

– Folk trenger ikke alder og kjønn på pasientene. Der er vi bare litt uenige med Friis i hva som er viktig for befolkning­en å vite, avslutter Svendsen.

– SE PÅ KOMMUNEN

Friis som i dag er pensjonist og jobber som sykehjemsl­ege, mener sykehuset bør se til Kristiansa­nd kommune som har vaert åpne om hvem som er smittet og hvor det har skjedd.

– Se på kommunen. Når vi fikk smitte på sykehjem, fikk vi straks vite hvor og hvor mange som er smittet. Vi fikk også vite på hvilke sykehjem, og om de døde. Kommunen forteller i tillegg om tiltak for smittespor­ing, sier Friis.

– Det er jo ikke brudd på taushetspl­ikten, tvert imot. Faktakunns­kap øker tryggheten for dem som har sine kjaere på sykehjem og ikke får besøkt dem.

Den tidligere overlegen tror ikke at sykehuset har misforståt­t taushetspl­ikten, men bare er overforsik­tige.

– Man er så veldig på den sikre siden at man glemmer at man også har ansvar for å informere, sier han.

– Med så mye usikkerhet i befolkning­en er alt som gis av riktig informasjo­n av det gode. Alt som blir tilbakehol­dt bidrar til større usikkerhet, derfor må man gå så langt man kan for å gi faktisk informasjo­n om hva som skjer i vårt lokalmiljø. Det vil minske usikkerhet­en.

I perioden 2009 til 2013 herjet svineinflu­ensaen landet. Den gang jobbet Friis selv på Sørlandet sykehus. Også da var informasjo­nsbehovet i befolkning­en umettelig.

– Da vi hadde svineinflu­ensaen, la vi veldig stor vekt på det kravet folk har til informasjo­n. Vi kom aldri i noen situasjon hvor vi følte at vi brøt taushetspl­ikten, det er masse å gå på før vi kommer dit, sier han.

– Men den gang hadde vi verken fagdirektø­r eller kommunikas­jonsdirekt­ør og langt fra så mange informasjo­nsarbeider­e, føyer han til.

Friis tror ikke han får bråk med Sørlandet sykehus for kritikken han kommer med.

– Nei, det fører bare til at de tar til fornuften, sier han med ettertrykk.

– Tror du de kommer til å høre på deg?

– Ja, jeg tror det. De kommer sikkert til å ta dette som et godt råd.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN/ARKIV ?? Tidligere overlege og klinikksje­f, Pål Friis mener Sørlandet sykehus kunne informert langt mer om korona-pasientene de behandler uten at det er å bryte taushetspl­ikten.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN/ARKIV Tidligere overlege og klinikksje­f, Pål Friis mener Sørlandet sykehus kunne informert langt mer om korona-pasientene de behandler uten at det er å bryte taushetspl­ikten.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør ved Sørlandet sykehus, Signy Svendsen, er uenig i kritikken fra Friis.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Kommunikas­jonsdirekt­ør ved Sørlandet sykehus, Signy Svendsen, er uenig i kritikken fra Friis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway