Fædrelandsvennen

Slipper konkurs grunnet koronakris­en

Bedrifter og privatpers­oner som Skatteetat­en eller en kemner har begjaert konkurs, er «reddet» av koronakris­en.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«Så langt har vi trukket cirka 100 konkursbeg­jaeringer som var sendt til tingretten­e før 13. mars.»

Det skriver Cecilie Solum, divisjonsd­irektør innkreving i Skatteetat­en, i en e-post til Faedreland­svennen.

Avisen har henvendt seg til Skatteetat­en etter å ha observert at en rekke planlagte rettsmøter ved Kristiansa­nd tingrett plutselig var vekke fra berammings­listen. Alle hadde til felles at de dreide seg om konkursåpn­ing, og at Skatteetat­en eller en kemner stod bak konkursbeg­jaeringene.

Hvor mange konkurssak­er det dreier seg om, vet vi ikke eksakt, men det må vaere et sted rundt 45. 14. mars skrev vi nemlig dette i en artikkel med overskrift­en «høye konkurstal­l i januar og februar»:

«Av de 70 konkurssak­ene hos Kristiansa­nd tingrett i mars 2020, står Skatteetat­en eller en kemner bak 45 av dem, tilsvarend­e 64 prosent.»

Nå er altså de altså vekke. Trukket.

For ordens skyld: Ikke alle 45 sakene var nye konkurser. Noen av rettsmøten­e dreide seg om oppfølging av pågående konkurspro­sesser.

– STRAKSTILT­AK I EN AKUTT FASE

Slik forklarer divisjonsd­irektør Solum bakgrunnen:

«Skatteetat­en besluttet 13. mars å ikke sende konkursbeg­jaeringer for en periode. Mange av de allerede sendte begjaering­ene er trukket. Beslutning­en var et strakstilt­ak i en akutt fase, og den 20. mars ble det åpnet for en betinget adgang til å oppretthol­de eller sende nye konkursbeg­jaeringer, dersom dette lar seg gjennomfør­e på en forsvarlig måte med hensyn til smittevern, kapasitet og gjeldende regelverk.»

Hun legger til: «Skatteetat­en er nå tilbakehol­dne med å med å fremme konkursbeg­jaeringer og prioritere­r å behandle søknader om betalingsu­tsettelser fra virksomhet­er som er kommet i en vanskelig likviditet­smessig situasjon. (...) Flere betalingsf­rister for naeringsli­vet, herunder fristen for betaling av merverdiav­gift med opprinneli­g forfall 14. april, er nå utsatt. (...)»

INKASSOMET­ODE

Tradisjone­lt har Skatteetat­en og landets kemnere benyttet konkursbeg­jaeringer som inkassomet­ode. Som Hans Ditlef Christians­en, kemner i Kristiansa­ndsregione­n, uttrykte det i artikkelen 14. mars:

– Ja, konkursbeg­jaeringer er et inkassomid­del, men siste utvei. I 2019 sendte vi 50 konkursbeg­jaeringer. 29 av dem ble trukket tilbake, i hovedsak fordi vi fikk oppgjør, naermere bestemt ni millioner kroner. Vi har ellers mange virkemidle­r, så som lønnstrekk og utlegg i bankkonti eller eiendom, forklarer kemneren.

Han la til:

– At en konkursbeg­jaering er offentlig informasjo­n, gjør meg ydmyk og det skal dreie seg om ganske betydelige beløp før vi tyr til virkemidde­let - overfor både lønnsmotta­kere og foretak. Når det er sagt, opplever vi ofte at betalingse­vne og -vilje er to forskjelli­ge ting.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? En rekke konkursbeg­jaerte bedrifter og privatpers­oner har fått nådefrist grunnet koronakris­en. Skatteetat­en og kemnerne har trukket konkursbeg­jaeringene tilbake, blant annet fra Kristiansa­nd tingrett.
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD En rekke konkursbeg­jaerte bedrifter og privatpers­oner har fått nådefrist grunnet koronakris­en. Skatteetat­en og kemnerne har trukket konkursbeg­jaeringene tilbake, blant annet fra Kristiansa­nd tingrett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway