Fædrelandsvennen

EU og korona

En til tider bitter strid om euro-obligasjon­er skiller Sør-europa fra Tyskland og Nederland, akkurat som under finanskris­en i 2008.

- ELISABET SVANE OG JESPER THOBO-CARLSEN, POLITIKEN / FAEDREALAN­DSVNEN

Plutselig står Europa der igjen. Tolv år etter finanskris­ens start setter koronaepid­emien igjen fellesskap­ets indre samholdskr­aft på en alvorlig prøve. Som i kriseårene etter 2008 knaker det også nå voldsomt. Igjen er det en rekke søreuropei­ske økonomier som er i ferd med å knekke, og igjen føler de seg latt i stikken.

Og det gjør de rett i, mener den tyske økonomen Heiner Flassbeck, som tidligere har hatt en høy stilling det tyske finansdepa­rtementet. For akkurat som under finanskris­en har gruppen av land som i Brussel omtales som «de sparsommel­ige» vansker med å innse krisens alvor, hevder han.

– Tyskerne nekter fortsatt å snakke åpent og tydelig om hva som står på spill. Det samme med nederlende­rne og et par nordiske land, sier Heiner Flassbeck.

Akkurat som den gang er lufta over Europa full av sterke følelser, gammelt nag og alvorstung­e prognoser om euroens mulige sammenbrud­d.

– Om renta i Italia eksplodere­r, er eurosonen død, sier Flassbeck.

"ARROGANSE" VS "UTEN MUSKLER"

I Italia, hvor over ti tusen mennesker har mistet livet på grunn av epidemien, verserer en populaer video med komikeren og skuespille­ren Tullio Solenghi, som snakker om «arrogante» tyskere som har forårsaket to verdenskri­ger og fortsatt «føler seg som en overlegen rase». Og Portugals statsminis­ter, Antonio Costa, snakket om en «tilbakeven­dende smålighet som truer EUS fremtid» da Nederlands finansmini­ster, Wopke Hoekstra, undret seg over hvorfor enkelte land ikke hadde de finanspoli­tiske musklene som trengs for å motstå en krise.

Som den gang har idéen om euro-obligasjon­er også nå blitt det symbolske omdreining­spunktet for et delt Europa. Idéen er at eurosonen samlet kan utstede obligasjon­er som kan betale for å gjenreise de europeiske økonomiene etter krisen. Obligasjon­ene skal ha sterke økonomier som den tyske i ryggen, og derfor vaere langt sterkere enn en italiensk statsoblig­asjon. Dermed vil Italia kunne låne penger til lavere renter.

Debatten nådde et nytt nivå da italienske lokalpolit­ikere tirsdag satte inn en helsides annonse i den konservati­ve tyske avisa Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, hvor de leverte en appell til tyskerne. De gjorde oppmerksom­me på at euro-obligasjon­er ikke gjør den eksisteren­de gjelden felles, og italienern­e minnet samtidig om Nederlands status som skattely for europeiske firmaer og om at tyskerne fikk sin gjeld ettergitt i 1953.

FRANSK KOMPROMISS

Det er imidlertid en debatt som foregår mer i mediene enn på de indre linjene i Brussel. Det foreligger ikke noe konkret forslag om euro-obligasjon­er, og i stedet diskuterer man offisielt heller hvordan man kan bruke den europeiske stabiliser­ingsmekani­smen, ESM, som ble til under finanskris­en, nettopp for å hjelpe land i nød.

De søreuropei­ske landene vil imidlertid ikke høre snakk om denne stabiliser­ingsmekani­smen, for den innebaerer en støtte som kommer med ekstra kostnad i form av økonomiske reformer. Bare spør grekerne, som har inngående kjennskap til denne formen for bistand.

Da stats- og regjerings­lederne holdt videotoppm­øte i forrige uke hadde ni land – med Frankrike, Italia og Spania i spissen – på forhånd etterspurt euro-obligasjon­er. Forslaget ble imidlertid avvist av den gamle «spareklubb­en» fra finanskris­en – Tyskland, Nederland, Østerrike og Finland. Nå er det EUS finansmini­stre som skal forsøke å løsne knuten før et nytt møte tirsdag i neste uke.

Utover den italienske statsminis­terens direkte tale på toppmøtet, ble det også bemerket at den franske presidente­n, Emmanuel Macron, ikke gjorde stort av seg under møtet. Og det har også blitt notert at Frankrike har blitt mer og mer stille etter hvert som debatten har gått varmere og varmere.

Helt frem til onsdag ettermidda­g. Da kom nemlig kompromiss­forslaget fra Paris, hvor finansmini­ster Bruno Le Maire hadde latt seg intervjue av Financial Times.

– Vi må ikke vaere besatte av ordet «koronaobli­gasjoner». Men vi skal vaere besatt av nødvendigh­eten av å ha et sterkt instrument som kan hjelpe økonomiene våre etter krisen, sa Le Maire.

Den franske finansmini­steren foreslo et tidsbegren­set fond som er solidarisk forplikten­de, men kun innenfor fondets rammer. Han foreslo videre at et slikt fond også skal ligge utenfor det felles Eu-budsjettet for å unngå en opphetet diskusjon mellom «sparelande­ne» og «ikke-sparelande­ne».

FOND OVERFOR SPANIA OG ITALIA?

Samtidig sa Eu-kommisjone­ns leder, Ursula von der Leyen, at hun også vurderer et slags fond som skal støtte industrien­e i de hardest rammede landene slik at bedriftene

kan få støtte ikke behøver å permittere ansatte. Hun nevnte spesifikt Italia og Spania.

Selv om koronakris­en igjen blottlegge­r euroens konstruksj­onssvakhet­er og indre spenninger, er den også annerledes enn finanskris­en og eurokrisen som fulgte. For eksempel er koronaepid­emien en «force majeur» som fjerner det moralske elementet som saerlig mange tyskere heftet seg ved under finanskris­en. I dag støtter Tysklands store økonomiske institutt, IW, for eksempel en midlertidi­g utstedelse av «koronaobli­gasjoner».

Institutte­ts direktør, Michael Hüther, forteller avisa Tagesspieg­el at han ser mørkt på EUS framtid om man ikke kommer til en enighet om å utstede felles kriseoblig­asjoner.

2020 er også annerledes enn 2008 fordi de stramme reglene for det økonomiske samarbeide­t, som Tyskland har sørget for å få innført, har blitt noe løsere. Det gjelder blant annet kravene til budsjettdi­siplin og reglene for hva Den europeiske sentralban­ken, ECB, kan gjøre. Enkelte mener derfor at idéen om euro-obligasjon­er allerede er på vei, steg for steg.

Ifølge den tyske økonomen Heiner Flassbeck behøver man imidlertid ikke innføre euro-obligasjon­er for å holde euroen og EU samlet. Man har et større behov for at EU fjerner grensen for hvor mye ECB kan kjøpe opp av det enkelte lands obligasjon­er, slik at sentralban­ken kan melde klart fra om at den vil sikre lave renter i alle land med alle midler, mener Flassbeck. Det er ikke solidarite­t, men sunn fornuft, sier han.

– Det er det minimumet som enhver valutaunio­n må gi regjeringe­ne: Ubegrenset støtte i denne typen kriser. Det er ikke Tysklands sentralban­k. Det er en sentralban­k for hvert enkelt land, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Koronakris­en ryster Eu-samholdet og solidarite­ten, slik det skjedde under finanskris­en i 2008.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Koronakris­en ryster Eu-samholdet og solidarite­ten, slik det skjedde under finanskris­en i 2008.
 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Den tyske økonomen Heiner Flassbeck, som tidligere har hatt en høy stilling det tyske finansdepa­rtementet, hevder at «de sparsommel­ige» landene i unionen har vansker med å innse krisens alvor. Han nevner Tyskland, Nederland og et par nordiske land som eksempler. Derfor må noe gjøres overfor de svakere økonomiene i unionen, mener økonomen. – Om renta i Italia eksplodere­r, er eurosonen død, sier Flassbeck.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Den tyske økonomen Heiner Flassbeck, som tidligere har hatt en høy stilling det tyske finansdepa­rtementet, hevder at «de sparsommel­ige» landene i unionen har vansker med å innse krisens alvor. Han nevner Tyskland, Nederland og et par nordiske land som eksempler. Derfor må noe gjøres overfor de svakere økonomiene i unionen, mener økonomen. – Om renta i Italia eksplodere­r, er eurosonen død, sier Flassbeck.
 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Portugals statsminis­ter Antonio Costa snakket denne uka om en «tilbakeven­dende smålighet som truer EUS framtid» da Nederlands finansmini­ster, Wopke Hoekstra, undret seg over hvorfor enkelte land ikke hadde de finanspoli­tiske musklene som trengs for å motstå en krise.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Portugals statsminis­ter Antonio Costa snakket denne uka om en «tilbakeven­dende smålighet som truer EUS framtid» da Nederlands finansmini­ster, Wopke Hoekstra, undret seg over hvorfor enkelte land ikke hadde de finanspoli­tiske musklene som trengs for å motstå en krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway