Fædrelandsvennen

Uias digitale framtid

UIA har stengt ned, gått i unntaksmod­us på ubestemt Korona-tid.

- ODDGEIR TVEITEN, professor, Universite­tet i Agder

Nyhetene har meldt om overbelast­ning av internett, bratt stup for norsk krone og ventede konkurser. Online-konferanse­system som ZOOM er blitt kjent for mange. På nettsteder som Krono der en diskuterer skole, undervisni­ng, laering og forskning snakkes det stadig mer om hvordan «ingenting blir det samme».

Når vi alle vender tilbake til våre jobber har vi vaert med på et grunnlegge­nde samfunnsek­speriment. Hvordan reagerer vi som samfunn på denne formen for nedstengni­ng? I utviklinge­n av digitale laeringsmo­deller har det skjedd mer på to uker enn det ellers ville ha skjedd på 10 år, blir det sagt. Hva slags laerdom vil vi trekke?

Selv leder jeg et forsknings­initiativ ved UIA kalt Future Learning Lab. Tre dager før UIA signaliser­te pause, kansellert­e vi vår årlige konferanse World Learning Summit. Seinere forsøker vi oss med online versjoner av konferanse­n. Paradoksal­t nok handler Future Learning Lab om framtidas undervisni­ng og laering i et digitalt samfunn som vil stille oss overfor situasjone­r vi enda ikke kjenner så godt. D en digitale transforma­sjonen handler om pedagogikk og teknologi. Laerere på alle nivåer har gått inn i en bratt laeringsku­rve de siste ukene. Samtidig viser debattene rundt i landet og verden forøvrig at pedagogers ferdighete­r i bruk av digital laeringste­knologi er en del av en mye større utfordring.

I tillegg ser vi en mer omfattende organisasj­onell utfordring. UIA og hele den norske universite­ts- og høyskolese­ktoren reagerte raskt og ganske likt på Korona-epidemien. Ikke minst skyldes det nasjonale politiske føringer, men en ser også et informasjo­nsfellessk­ap vokse fram gjennom nettsteder som Krono eller for eksempel Chalkbeat i USA. Det vi enda ikke ser er hvordan UIA vil søke å vende tilbake til «normalen». Nå som ansatte tilegner seg nye digitale ferdighete­r, er det da duket for en diskusjon om den mer dyptgripen­de digitalise­ringsstrat­egien?

Forskere nasjonalt og internasjo­nalt har lenge forsket på hva mediemangf­oldet i vår tid innebaerer for måter å lese, laere, huske og skrive på. Hvordan samhandler vi i digitale kontekster? Slike spørsmål peker utover pedagogisk­e og organisato­riske sider. Hva skjer for eksempel når det kun er digitale kontekster vi forholder oss til? Når jobb, utdanning og privatliv sammenveve­s på nye måter? Hvordan endres våre underligge­nde medievaner av mediemangf­oldet? Hva skjer når det sosiale livet vi tar for gitt ikke lenger kan tas for gitt? Hvordan innvirker digitalise­ringen og digital laering på mennesker i samfunn der denne endringen kommer mye bråere på enn den gjør for oss i velstående Norge? Slike sosiologis­ke spørsmål grenser til de filosofisk­e. De er ikke mindre relevante. F orskningsr­ådet har store programmer for forskning om digitalise­ring. Det en kan si om alle sammen er at de dyrker spesialise­ringsfelt som ikke nødvendigv­is gir rom for nettopp de mer tversgripe­nde perspektiv­ene en gjerne knytter til kombinasjo­n av flere felt og disipliner, for ikke å si filosofisk­e grunnlagsp­ørsmål om hva laering er i en digital tidsalder. Se bare i portefølje­ne av hva slags prosjekter som støttes. Framstilli­ngen min er forenklet, men den er relevant.

Til slutt kan en legge til et sammenlign­ende perspektiv. I Norge og Norden er utdanning gratis og offentlig institusjo­nalisert.

Det er nok dyrt for studenter og borteboend­e skoleeleve­r å leve, men utdanninge­n er ikke dyr og påvirkes ikke på samme måte av konjunktur­er som en ser i land vi kan sammenlign­e oss med. Vi kan antakelig vende tilbake til «normalen» lettere enn mange andre, fordi vi har stabile organisasj­oner som endrer seg langsomt, på godt og vondt. Men hvordan tar vi som utdannings­institusjo­ner inn over oss at den unntakstil­standen vi nå gjennomlev­er har langsiktig­e, dype og globale ringvirkni­nger?

I 2012 og 2013 pågikk der en intens internasjo­nal diskusjon om såkalt Massive Open Online Courses, også kalt MOOCS. En tenkte at teknologis­k kunne en driver store kurs med alt fra 500 til 150.000 studenter. Pionerene var Harvard, Stanford, MIT, Oxford og Cambridge. Men lufta gikk ut av ballongen i erkjennels­en av hvor viktig det er med fysisk tilstedeva­erelse, mellommenn­eskelig interaksjo­n og laering i møte med andre. Teknologi er en ting, kultur og kontekst noe annet. I 2015 ledet jeg en konferanse på Stanford sammen med forhenvaer­ende leder av Creative Commons – en sentral aktør i dette feltet. På podiet argumenter­te lederen den gang av høyere utdanning i Gates Foundation at «framtidas laering er online». J eg tror ikke det er rett, men heller ikke feil. Når Korona-epidemien legger seg, er spørsmålet hva vi har laert som setter oss i stand til å utvikle nye kombinasjo­ner, utdype online ferdighete­r og samtidig ta vare på de verdiene og den kulturfors­tåelsen som vektlegger det å møtes, vaere sammen, laere sammen. Korona-pandemien har UIA møtt på en troverdig måte, kortsiktig. Spørsmålet er hvordan vi skal forstå de mer langsiktig­e dimensjone­ne nettopp som transforma­sjon?

Hvordan tar vi som utdannings­institusjo­ner inn over oss at den unntakstil­standen vi nå gjennomlev­er har langsiktig­e, dype og globale ringvirkni­nger?

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det vi enda ikke ser er hvordan UIA vil søke å vende tilbake til «normalen». Nå som ansatte tilegner seg nye digitale ferdighete­r, er det da duket for en diskusjon om den mer dyptgripen­de digitalise­ringsstrat­egien? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det vi enda ikke ser er hvordan UIA vil søke å vende tilbake til «normalen». Nå som ansatte tilegner seg nye digitale ferdighete­r, er det da duket for en diskusjon om den mer dyptgripen­de digitalise­ringsstrat­egien? spør artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway