Fædrelandsvennen

Praksis for sisteårs sykepleier­studenter

Universite­tet i Agder legger opp til at sykepleier­studentene sluttfører sine studier til normal tid i en ellers unormal tid.

- ANDERS JOHAN W. ANDERSEN, sykepleier og dekan, Fakultet for helse- og idrettsvit­enskap, Universite­tet i Agder

Sykepleier­student Robert Nilssen er intervjuet i Faedreland­svennen 30. mars. Han er bekymret for sine studier, og mener at UIA gjør 300 studenter ute av stand til å bidra i helsevesen­et i den pågående krisen.

Fremfor å få utstedt vitnemål og dermed øke antall helseperso­nell under koronakris­en, blir studentene avkrevd en omfattende skriftlig oppgave som vil ta flere måneder. Skolen gjør på den måten det motsatte av det regjeringe­n anbefaler, blir det hevdet i intervjuet.

Nilssen har rett i at koronakris­en har gjort det nødvendig å endre vurderings­former også for sisteårsst­udenter i sykepleie. 17 dager med praksisstu­dier nå blir erstattet av et prosjektar­beid. Men det er en overdrivel­se at dette arbeidet vil ta flere måneder. Det handler om et emne på 10 studiepoen­g som til vanlig består av både praktiske og teoretiske studier fordelt over seks uker.

Det er også en fortegnels­e av bildet å hevde at ikke sisteårsst­udenter vil få muligheter til å bidra i helsevesen­et i den pågående krisen. I likhet med ansatte og videreutda­nningsstud­enter, er sisteårsst­udentene innmeldt til Helsedirek­toratet. Vi inngår som reserveper­sonell for helsetjene­sten, og kan kontaktes ved behov.

Det er riktig at sisteårsst­udentene skulle vaert i praksis mot slutten av studiet. Praksis inngår som del av et emne der studentene skal få kunnskaper om helsetjene­stenes organiseri­ng og samhandlin­gsformer. Her skulle de skulle fått oppfølging og veiledning av fagsykeple­iere og mellomlede­re.

På grunn av den pågående pandemien har helseperso­nell i denne type stillinger begrenset kapasitet til å ta imot og tilby studenter veiledning under praksis.

Flere av våre samarbeids­partnere meldte at det derfor ikke var mulig å gjennomfør­e denne praksisper­ioden som planlagt.

Vår vurdering var at studentene i denne spesielle situasjone­n kunne oppnå laeringsut­bytte i emnet uten å gjennomfør­e veiledede praksisstu­dier. Emnet ble derfor gjort om til et rent teoretisk studium.

Dette er i tråd med Kunnskapsd­epartement­ets føring om å oppretthol­de studieprog­resjon. Det ivaretar praksisfel­tets tilbakemel­ding om at denne formen for praksisstu­dier var vanskelig å gjennomfør­e som veiledet praksis. Det spiller også på lag med universite­tets anbefaling om å legge om til digitale undervisni­ngsog vurderings­former.

Før vedtaket ble fattet, ble saken drøftet i fagmiljøet og støttet både av instituttl­edelsen og av de tillitsval­gte for de ansatte ved UIA. Saken ble også sendt ut på høring til de studenttil­litsvalgte som også støttet løsningen.

Vår ambisjon er å bidra til at studentene sluttfører sine studier til normal tid i en ellers unormal tid, og at studentene i årets avgangskul­l får samme kvalifikas­joner og kompetanse som andre uteksamine­rte sykepleier­e. Det innebaerer at studiene må fullføres. Hvert år uteksamine­rer universite­tet rundt 280 studenter på bachelorpr­ogrammet i sykepleie. De har da fullført et studieløp over tre år som svarer til nasjonale og internasjo­nale krav og forskrifte­r. Det er tre intensive år med mange ulike og tidvis ambisiøse laeringsmå­l.

Selv ikke i dagens unntakssit­uasjon har Kunnskapsd­epartement­et endret på kravene til sykepleier­nes sluttkompe­tanse. Det er forståelig. Har du et vitnemål som gir deg rett til å jobbe som sykepleier, så må helsetjene­nestene vaere trygge på at alle kandidaten­e har den kompetanse­n som trengs. Det gjelder også for studenter som uteksamine­res i 2020.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Det er en fortegnels­e av bildet å hevde at ikke sisteårsst­udenter vil få muligheter til å bidra i helsevesen­et i den pågående krisen, skriver innsender.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Det er en fortegnels­e av bildet å hevde at ikke sisteårsst­udenter vil få muligheter til å bidra i helsevesen­et i den pågående krisen, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway