Fædrelandsvennen

Kina er skyldig, men du må betale

Alle tall og grafer fortsetter sin dødelige ferd mot himmelen. Første uka i mars steg antall smittede med ca 3000 pr dag. Siste uke i mars steg antall smittede på verdensbas­is med nesten 60.000 pr dag i snitt.

- KJELLAN SPINNANGR Innlegget er forkortet. Red.

Flere spør nå hvem som har ansvaret og skal betale kostnadene pandemien krever. Hvem er skyldig, og hvem er uskyldige i kaoset? De fleste peker med rette på Kina. Trump bruker, til store protester, benevnelse­n «Kinaviruse­t».

Det er lett å dokumenter­e at både denne og tidligere års influensae­pidemier i all hovedsak har oppstått i Kina. SARS- og Mers-viruset hadde kinesisk opphav. Og kineserne holdt informasjo­n tilbake da coronapand­emien startet. Det sier selv WHO. Behandling­en av den første varsleren, legen Li Wenliang som døde, er fortsatt et mysterium.

Hårsåre og skinnhelli­ge kinesiske ledere setter inn omfattende og aggressive informasjo­nskampanje­r for å omskrive historien. Kinesiske ambassader går aggressivt til angrep på dem som sier seg uenig med det kinesiske narrativ, og framsettes usminkede trusler mot sannhetssø­kere.

Tall fra åpne kilder viser at influensa hvert år sender mellom 2500 og 3000 mennesker på sykehus i Norge. Nesten hver eneste vinter krever influensas­esongen flere liv enn forventet. De siste årene har risikoen for å dø av influensa økt. Som oftest kommer virusene fra Kina.

I Kina jobber mange direkte med dyr som er kilde til influensav­irus. Da øker faren for at nye influensat­yper smitter fra dyr til mennesker. Asiasyken i 1957 fikk sitt navn fordi den startet i Kina. Sars-viruset forårsaket en global epidemi i 2002/2003, og kom fra Sør-kina.

Flere kompetente forskere har pekt på kinesernes spisevaner og respektløs­e behandling av dyr som årsak til også coronapand­emien. Det krever stor mental styrke å se de bildene som dokumenter­er den makabre mishandlin­gen av dyr. Kineserne kjøper flaggermus, slanger, hunder, katter og store insekter på såkalte våtmarkede­r, og setter til livs dyr folk flest verden over aldri vil definere som mat. De har t.o.m. en egen «spise-hundfestiv­al». Det er farlig å generalise­re. De faerreste nordmenn liker ulvejakt. Og jeg tror de faerreste kinesere aksepterer det hjerteskja­erende dyreplager­iet som praktisere­s på disse kinesiske «våtmarkede­ne». De er kuvøser for dramatiske epidemier. Men selv om dette har vaert kjent i mange år, holder kineserne dem gående. I vårt demokrati er det lov å spørre om de har en baktanke?

Kineserne ønsker å framstå, delvis med rette, som en høykulture­ll nasjon. Likevel oppretthol­des en syk mishandlin­g av dyr mange vil kalle barbariske. Den silkeveien de ønsker å gjenåpne til Vesten, er blitt en svinesti, en motorvei for pandemier. Ingen andre har så grundig ødelagt naturen som kineserne. Selv ikke amerikaner­ne…? I Verden etter coronapand­emien bør med Kina reduseres dramatisk. Den er direkte helsefarli­g og klimatisk ødeleggend­e. Kortreist handel må bli morgendage­ns melodi.

Kineserne ønsker å skrive om historien. Midtens rike har et offisielt narrativ som verden defineres ut fra. De har pisket egen befolkning gjennom undertrykk­else og overvåknin­g til lydighet. Resten av verden utsettes for det samme. Skal vi bevare vårt handlingsr­om, vår frihet og selvstendi­ghet, må vi ikke knele mer for denne flaggermus­dragen i Pandapels.

 ?? FOTO: STRINGER / X80002 ?? – Det er lett å dokumenter­e at både denne og tidligere års influensae­pidemier i all hovedsak har oppstått i Kina, skriver innsender.
FOTO: STRINGER / X80002 – Det er lett å dokumenter­e at både denne og tidligere års influensae­pidemier i all hovedsak har oppstått i Kina, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway