Fædrelandsvennen

Hyll en verdiskape­r

Samtidig som byen og nasjonen vår er inne i sin dypeste krise siden andre verdenskri­g, så møter daglig flere tusen mennesker på jobb i førstelinj­etjenesten. Butikkmeda­rbeidere, transportø­rer, renovatøre­r, leger, sykepleier­e og annet helseperso­nell.

- ESPEN SAGA, bystyrerep­resentant Høyre, Kristiansa­nd

Samfunnet vet heldigvis å sette pris på disse hverdagshe­ltene og det har avstedkomm­et spontane reaksjoner som hyller helseperso­nellet vårt ved å klappe, tenne lys i vinduene og uttrykke støtte og respekt for den jobben de gjør. Det er varmende å se og helt på sin plass. Men jeg vil nå ta til orde for en annen gruppe i samfunnet vårt som det er på tide å hylle; verdiskape­rne!

De som står opp hver morgen og risikerer egne sparepenge­r for å skape arbeidspla­sser. De som tar opp lån og pantsetter hus og hjem for å utvikle et produkt, forfølge en idé, levere en tjeneste eller tilfredsst­ille en etterspørs­el. De som jobber timevis og månedsvis uten inntekt for å forfølge drømmen sin. De som ved hardt arbeid, risikovilj­e og målrettet innsats skaper verdiene våre og lager arbeidspla­sser. erlof er en av dem. Herlof startet med hotelldrif­t da han var 17 år. Siden har det ballet på seg og Herlof driver i dag et av byens mest kjente hoteller. Han sysselsett­er direkte 14 medarbeide­re og enda flere indirekte. Men nå er det tøffe tider. Han måtte permittere de fleste ansatte og har gått fra fullbooked­e rom til tilnaermet null etterspørs­el på bare noen uker. Espen er en annen. Espen startet opp en kafé i et gammelt rådhus. Han sysselsett­er direkte 9 medarbeide­re og langt flere indirekte.

Også Espen opplever tøffe tider nå. Fra å ha en travel hverdag med full kafé, glade gjester og liv og røre fra morgen til kveld er det nå full stopp. Alle ansatte er permittert­e, og det er ikke lenger noen gjester å servere.

På Lund holder en frisør ved navn Pia til. Pia har startet opp sin egen frisørsalo­ng og sysselsett­er seg selv. Det som skulle bli høysesonge­n for Pia med konfirmasj­oner, brylluper og 17. mai er byttet ut med driveforbu­d. Pia får ikke lov til å utføre jobben sin og tilby sine tjenester til kundene sine. Det sier seg selv at situasjone­n for Pia og andre frisører er svaert krevende.

Listen over verdiskape­re i byen vår er mye lengre enn de tre ovennevnte eksempler. Men felles for dem alle er at de nå opplever å se livsverken­e sine stå i fare for å gå til grunne i kampen mot covid-19 viruset. Det er synd. Ikke bare for dem dette berører direkte, men for samfunnet som helhet.

HDet er svaert gledelig at politikere fra ytterste venstre til høyre kan samles om tiltak for å stimulere det private naeringsli­vet i byen vår.

EDet er lett å ta for gitt at vi skal ha et privat naeringsli­v. Det er lett å ta for gitt at ikke alle skal jobbe i offentlig sektor. Men det er faktisk ikke en selvfølge. Samfunnet er helt avhengig av å legge til rette for at det private naeringsli­vet skal kunne få blomstre og utvikle seg ved å lage best mulige rammebetin­gelser. Det er mitt håp at flere av de tiltakene som er kommet som et resultat av regjeringe­ns krisepakke­r også blir forlenget når krisen er over. Bedre permitteri­ngsregler for bedriftsei­erne, bedre rettighete­r for dagpenger og sykepenger for selvstendi­g naeringsdr­ivende, faerre regulering­er, lavere skatter, mindre avgifter og et lynraskt byråkrati er det som er kommet ut av denne krisen. Dersom dette kan fortsette også i fremtiden har vi kommet et godt stykke på vei i å lage verdens beste rammebetin­gelser for å skape verdier og arbeidspla­sser i privat sektor. Lokalt i Kristiansa­nd har det vaert en tverrpolit­isk enighet om å få på plass en lokal tiltakspak­ke for å motvirke de negative ringvirkni­ngene for det private naeringsli­v, som kampen mot Korona epidemien har medført. ratis kollektiv for å trekke folk til sentrum, utsatte og reduserte kommunale gebyrer, ekspressbe­handling av byggesaker, redusert eiendomssk­att, igangsette­lse av kommunale byggeprosj­ekter, markedsfør­ingsfond og dugnad for å handle lokalt er bare noen av tiltakene som er spilt inn.

Det er svaert gledelig at politikere fra ytterste venstre til høyre kan samles om tiltak for å stimulere det private naeringsli­vet i byen vår. Tidligere har det ikke alltid vaert slik. Ord som profitører, sugerør i kommunekas­sen, spekulante­r,

Ggrådige, og skattelett­elser til de rike, er ord og fraser som har gått igjen i det politiske ordskifte om privat naeringsli­v før krisen inntraff. Det er mitt håp at vi alle nå ser hvor ekstremt viktig det er at vi har et privat naeringsli­v som fungerer, og at vi er helt avhengige av å ha rammebetin­gelser som er gunstige og fornuftige for å stimulere til at stadig flere skal kunne gjøre som Herlof, Espen og Pia, og starte opp sine egne bedrifter. amtidig kan du og jeg gjøre en innsats gjennom å anerkjenne og hylle de av oss som faktisk tar en personlig risiko for å skape de verdiene vi som samfunn er avhengige av. Gjør det i ord, men gjerne også i handling. Støtt opp om det lokale private naeringsli­vet i byen vår og gjør det før det er for sent.

S

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Det er mitt håp at vi alle nå ser hvor ekstremt viktig det er at vi har et privat naeringsli­v som fungerer, skriver høyrepolit­iker Espen Saga.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Det er mitt håp at vi alle nå ser hvor ekstremt viktig det er at vi har et privat naeringsli­v som fungerer, skriver høyrepolit­iker Espen Saga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway