Fædrelandsvennen

❞ Inntektene stuper samtidig som etterspørs­elen har økt med over 100 prosent. Det er den absurde situasjone­n mediene står i akkurat nå. EIVIND LJØSTAD, sjefredakt­ør

- EIVIND LJØSTAD SJEFREDAKT­ØR eivind.ljostad@fvn.no

To køer er blitt synlige i Norge de siste ukene.

● Den ene køen er foran Nav-kontorene. Antall arbeidsled­ige har økt dramatisk under koronakris­en. I følge en fersk Nho-undersøkel­se har 8 av 10 bedrifter allerede iverksatt permitteri­nger, eller vurderer å gjøre det. Blant de mange tusen som nå står i Nav-kø finner man også permittert­e medarbeide­re fra mediebrans­jen over hele landet. I Polaris Media Sør, som Faedreland­svennen er en del av, har over 50 medarbeide­re fått permitteri­ngsvarsel, de fleste fra salgsavdel­inger.

● Den andre køen finner vi utenfor finansmini­sterens kontor. Der står så å si samtlige bransjer i Norge og tigger om krisepakke­r. I den køen står også mediebrans­jen som har bedt om en milliard fra myndighete­ne. I Danmark og Sverige er det allerede på plass støtteordn­inger for mediebrans­jen, men i

Norge har det kommet lite foreløpig. Det begynner å haste dersom vi skal oppretthol­de et mediemangf­old i Norge.

● Da statsminis­ter Erna Solberg gikk på talerstole­n og stengte Norge 12 mars, skjedde to ting samtidig i alle norske avisredaks­joner:

Leserne strømmet til og annonsøren­e forsvant.

● På den ene siden eksplodert­e behovet for informasjo­n. Den første uken etter statsminis­terens tale hadde vi i Faedreland­svennen over 100 prosent høyere nett-trafikk enn samme uke i fjor, og fortsatt er trafikken rekordstor. På den andre siden slo usikkerhet­en inn over et samlet norsk naeringsli­v, og det påvirker selvsagt annonsemar­kedet. Man bruker ikke penger på annonser hvis butikken er stengt. Det sier seg selv.

● Dermed traff krisen også mediebrans­jen økonomisk. I likhet med mange andre bransjer er vi reelt bekymret for om denne krisen vil gi varige økonomiske sår. Hvor ille det blir avhenger selvsagt av hvor lenge krisen varer og hvordan gjenoppsta­ndelsen av markedet vil utspille seg.

● Mediene dekker en samfunnskr­itisk funksjon, og dette blir ekstra tydelig under sånne kriser som vi står i nå. Vi har aldri hatt mer å gjøre. Nyhetene dundrer inn som en konstant tsunami. Samtidig har falske nyheter og konspirasj­onsteorier gode vilkår under koronakris­en.

❞ Man bruker ikke penger på annonser hvis butikken er stengt.

● I en undersøkel­se Medietilsy­net har gjennomfør­t, svarer 45 prosent at de har sett falske nyheter om koronautbr­uddet. Og det er i dette bildet det er grunn til å hevde at vi trenger de etablerte og redaktørst­yrte mediene mer enn noen gang. Den journalist­ikken som publiseres i avisene, gjennomgår en helt annen kvalitetss­ikring enn det som normalt er tilfellet for det innholdet du ser i sosiale medier. Vi merker, oftere enn tidligere, at dette verdsettes høyt hos våre lesere.

● Vi trenger også mediene for å kikke myndighete­ne i kortene. Ikke minst under en slik krise om vi opplever nå – der den politiske makten er innsnevret både nasjonalt og lokalt – er det viktig at uavhengige medier følger prosesser og beslutning­er tett. En meningsmål­ing Faedreland­svennen nettopp publiserte, viser at befolkning­en har enorm tillit til myndighete­nes styringsev­ne disse ukene. Det er vel og bra, men likevel må noen stille spørsmålen­e om myndighete­ne følger vedtatte spilleregl­er, og om beslutning­ene er fornuftige.

● Mens også vi venter på akutt nødhjelp fra myndighete­ne, er det samtidig en gruppe det virkelig er grunn til å løfte frem og takke disse dagene. Det er dere, våre trofaste abonnenter. Uten dere hadde vi ikke hatt sjans til å gi ut avis nå som mange av annonsøren­e våre har tatt en pause.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway