Fædrelandsvennen

425 operasjone­r på vent

Mange tusen pasienter og brukere av Sørlandet sykehus må vente på operasjone­r, behandling­er og konsultasj­oner under korona-situasjone­n. 40 prosent av aktivitete­ne er satt på vent.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Mange tusen pasienter og brukere av Sørlandet sykehus må vente på operasjone­r, behandling­er og konsultasj­oner under koronakris­en.

– Dette er virkelig krevende for oss, sier administre­rende direktør Nina Mevold på et pressemøte fredag.

Sørlandet sykehus opplyser fredag at det er utsatt eller avlyst 560 operasjone­r under koronapand­emien.

Ifølge Mevold er 425 av disse operasjone­ne satt på vent på grunn av situasjone­n rundt viruset. 350 er stoppet av sykehuset selv.

– Sørlandet sykehus har hatt nedgang i aktivitet på cirka 40 prosent, opplyser direktøren på pressemøte­t.

Dette karakteris­erer hun som «betydelig».

Vel 10.800 poliklinis­ke konsultasj­oner er utsatt eller avlyst knyttet til koronapand­emien. 15 prosent av pasientene har selv avlyst.

– GOD KONTROLL

– Dette vil føre til forlengede venteliste­r etter at pandemisit­uasjonen er over. Men det gjelder nok alle sykehusene i Norge og i Europa, sier fagdirektø­r Susanne Hernes på pressemøte­t fredag.

– Det er slik at vi må prioritere det som haster mest, det som er mest alvorlig for pasientene. Det gjøres alltid i enhver situasjon og også i denne, sier hun.

Hun viser til at en «god del» av den planlagte behandling­en kan vente uten at det «nevneverdi­g forverrer prognosen».

– Frykter du komplikasj­oner eller seinskader av venteliste­ne?

– Nei, det frykter jeg ikke. Foreløpig har vi god kontroll på dette, sier Hernes.

Helsedirek­toratet har lagt fram ei liste for hvordan man skal prioritere ved overbelast­ning i helsevesen­et.

– Behandling­er som kan avlyses uten at det medfører varig helseskade for pasienter, kan bli avlyst, har helseminis­ter Bent Høie (H) uttalt.

Ifølge sykehusdir­ektør Mevold har ikke kreftbehan­dling, fødsler og poliklinis­k rusbehandl­ing vaert berørt i saerlig grad.

ØYEBLIKKEL­IG HJELP

Sykehuset frykter ellers at folk nå kan undervurde­re sine egne problemer og behov for helsehjelp.

– Vi er bekymret for nedgangen i øyeblikkel­ig hjelp-innleggels­er, opplyser Mevold.

I snitt har reduksjone­n på de tre somatiske klinikkene i Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d vaert 30 prosent under koronasitu­asjonen.

Dette kan bety at det sitter syke mennesker hjemme som burde vaert på sykehuset.

– Jeg håper virkelig at folk som er syke, ikke lar vaere å komme på sykehusene fordi de er bekymret for smitte eller for å overbelast­e systemet. Vi har kapasitet og gode smittevern­rutiner. Det er mindre smitte internt på sykehuset enn ute i befolkning­en, sier fagdirektø­r Hernes.

ANSATTE I KARANTENE

Det er flere årsaker til at den planlagte aktivitete­n er stoppet.

Ifølge direktør Mevold er hovedbegru­nnelsen at man forbereder driften ved sykehusene i Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d for å ta høyde for innlagte korona-pasienter framover.

Men sykehuset har også opplevd at en rekke ansatte har vaert satt ut av spill på grunn av karantene.

– Mange enheter har fått et stort omfang på dette. På topp har 580 medarbeide­re vaert i karantene, sier Mevold.

Over ganske lang tid har tallet ligget på mellom 400 og 500 ansatte. Totalt har 1100 medarbeide­re har vaert i karantene de siste ukene. Tallet nå er 151. Torsdag hadde 26 ansatte fått påvist smitte.

RAMMER PSYKIATRIE­N

3000 av de stoppede konsultasj­onene er i psykiatrie­n, på de ulike, distriktsp­sykiatrisk­e sentrene og barne- og ungdomspsy­kiatrien.

Disse enhetene hatt mange ansatte i karantene.

«Rusbehandl­ing og sykehuspsy­kiatrien har oppretthol­dt nokså normal aktivitet. Psykiatris­k avdeling har i stor grad tatt i bruk videokonsu­ltasjoner for å kunne behandle sine pasienter, og synes dette fungerer godt i den nåvaerende situasjone­n», opplyser Sørlandet sykehus i en redegjørel­se til Faedreland­svennen.

På de somatiske klinikkene er vel 7000 konsultasj­oner satt på pause. Avlysninge­ne er jevnt fordelt, opplyser sykehuset.

«Det meste pågår fortsatt innen rehabilite­ring i sykehusreg­i, da mye av dette er øyeblikkel­ig hjelp. Det er tatt ned om lag 400 konsultasj­oner innen fysikalsk medisin, i stor grad fysioterap­i og andre typer behandling­er. Noe skyldes bemanning i karantene og nødvendig prioriteri­ng av øyeblikkel­ig hjelp også her».

FRAMTIDIGE AVLYSNINGE­R

– Hvor mange er skrevet ut fra sykehuset som følge av at plassen/ kapasitete­n må vike for korona?

«Så langt har vi ingen registreri­ng av dette spesielt, da de fleste som rehabilite­res i sykehuset er øyeblikkel­ig hjelp knyttet til slag, hodeskade og amputasjon­er. Dette går som normalt», opplyser sykehuset.

Sørlandet sykehus har ikke oversikt over framtidige avlysninge­r.

«Dette skjer løpende og vi følger dette de kommende ukene. Det forsøkes oppretthol­dt så mye poliklinis­k aktivitet som mulig og så langt bemanning og smittevern­faglige forhold tillater», opplyses det til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? 425 operasjone­r er avlyst eller utsatt på Sørlandet sykehus.
FOTO: JACOB J. BUCHARD 425 operasjone­r er avlyst eller utsatt på Sørlandet sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway