Fædrelandsvennen

Dropper heller hytta enn båten

En fersk meningsmål­ing viser at kristiansa­ndere er mer negative til et eventuelt båtforbud enn til forbudet mot å vaere på hytta utenfor egen kommune.

- TEKST: BIRGITTE KLAEKKEN birgitte.klekken@fvn.no

Kristiansa­ndere er mer negative til et eventuelt båtforbud enn til forbudet mot å vaere på hytte utenfor egen kommune.

– Båtfolk er vant til friheten, til ikke å la andre bestemme over seg selv. Fram til nå har båtlivet vaert lite regulert, noe jeg tror folk setter pris på. Jeg tror også mange båtfolk er vant til å takle ting selv som måtte dukke opp, sier

Axel Nissen-lie, redaktør i Seilmagasi­net.

Mens 66 prosent stiller seg positive til at det er innført forbud mot å oppholde seg på hytte utenfor egen hjemkommun­e, er det kun 28 prosent som er positive dersom det innføres forbud mot bruk av båt i skjaergård­en utover våren og sommeren. Det kommer fram i Faedreland­svennens meningsmål­ing utført av Respons analyse i Kristiansa­nd.

GRØNT LYS FOR BÅTLIV

Sist helg gikk Redningsse­lskapet ut med en advarsel til båtfolket og ba om at båtbruken begrenses. De er spesielt bekymret for påskeuka. Begrunnels­en er at de ønsker å oppretthol­de beredskape­n og hindre at mannskap blir smittet.

I etterkant har både ordfører i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland og kommuneove­rlege Dagfinn Haarr gitt grønt lys for å innta skjaergård­en med fritidsbåt­er, så sant man følger de offisielle retningsli­njene for smittevern.

– Når båtsesonge­n starter blir det jo lettere å få spredd folk litt i denne friluftsdy­rkingen som det oppfordres til, uttalte Dagfinn Haarr til Faedreland­svennen.

Ordfører Skisland har sagt at det er viktig å leve så normalt som mulig under gjeldende forhold med smittevern, men han mener det kan vaere lurt å vaere litt ekstra forsiktig.

Axel Nissen- Lie i Seilmagasi­net sier han en viss forståelse for at Redningsse­lskapet uttaler seg som de gjør.

– De ser jo alle klønene, de som kanskje egentlig ikke har noe på sjøen å gjøre. De som det er flest av, de som klarer seg selv, de bruker ikke Redningsse­lskapet på samme måte.

Redaktøren mener holdningen­e også har sammenheng med hvor man bor, og tror en landsdel med båtvante folk i større grad vil reagere på inngripen og begrensnin­ger.

Han synes ikke det er så rart at folk er mer positive til hytteforbu­d enn til et eventuelt båtforbud.

– Jeg tror det henger sammen med at folk i distrikten­e er mer redde for folk fra byene. De vil ikke ha mennesker inn nå. I distrikten­e er man også gjerne mer båtvante, sier Nissen-lie.

«GAMMELDAGS» BÅTLIV

Nissen- Lie opplyser at båtfolk i Norge og Norden har det langt friere enn mange andre land under pandemien.

– Sverige er vel landet med minst inngripen, der er seilforeni­nger åpne og barn trener i optimistjo­ller. I den motsette enden er Spania, Frankrike og Italia, der all båtaktivit­et er stoppet. I Tyskland og Nederland er det ikke forbud, men man får ikke sjøsatt båten, forteller Nissen-lie.

Han sier vi er heldig stilt i Norge fordi det er lettere tilgang til brygger og småbåthavn­er.

– Ellers i Europa er det kommersiel­le marinaer og regulerte båtforenin­ger. Der er det nå kun er åpent for service og vedlikehol­d på båter for å holde businessen i gang.

Hva tenker du om båtsesonge­n i Norge i år?

– Jeg er optimistis­k og tror det vil bli lempet på en del restriksjo­ner etter påske. Når det gjelder båtlivet konkret tror jeg folk vil vaere redde for store havner og at vi i stedet får en oppblomstr­ing av båtlivet slik det var på 60-tallet, der folk bruker naturhavne­r og utforsker nye områder, sier Axel

Lie-nissen.

STYRKER MENTAL HELSE

Einar Øslebye, mangeårig båtentusia­st fra Vågsbygd, synes også det er lett å forstå at så pass mange er skeptiske til koronarest­riksjoner til sjøs.

– Det å forby båtbruk ville vaert å gå for langt. Jeg synes ikke det er så stor forskjell på om man går tur i skogen, sykler til Vennesla eller tøffer ut i båten. Et uhell kan like gjerne skje på tur til Den omvendte båt, sier Øslebye.

Han er blant annet med i Sjøvettutv­alget der en gjeng med frivillige jobber med opplysning­sarbeid om båtbruk. I tillegg driver han praktisk sjøvettopp­laering for båtførerpr­øven, er sensor for kystskippe­rsertifika­tet og er engasjert i Sjøspeider­en.

– Når sesongen kommer begynner det å krible i armer og bein for å få båten i orden. På havet har man en fantastisk frihet og kommer tett på naturen. Jeg tror faktisk at det å komme seg i båt mer med på å styrke folks mentale helse i disse tider.

Øslebye mener Sørlandet egner seg spesielt godt for spredt båtliv som er i tråd med anbefaling­ene fra helsemyndi­ghetene.

– Når folk ligger spredt rundt på holmer og skjaer er det liten smittefare. Hvis det ikke kommer restriksjo­ner tror jeg det enkle båtliv kommer til å gå som bare det. Men vi må selvsagt tenke oss om og vaere føre var. Redningsse­lskapet har et poeng med tanke på starten av sesongen når båtene kanskje ikke er helt klargjorte og folk får vann i dieselen. Det er lurt å ta en ekstra sjekk.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Einar Øslebye er en erfaren båtmann. Han forstår at mange er skeptiske til et eventuelt båtforbud. – En fisketur på fjorden er godt for den mentale helsen, mener han.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Einar Øslebye er en erfaren båtmann. Han forstår at mange er skeptiske til et eventuelt båtforbud. – En fisketur på fjorden er godt for den mentale helsen, mener han.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I Kuholmen småbåthavn ligger de fleste båtene fremdeles i opplag. En meningsmål­ing utført for Faedreland­svennen viser at 28 prosent vil stille seg positive til et eventuelt båtforbud utover våren og sommeren.
FOTO: JACOB J. BUCHARD I Kuholmen småbåthavn ligger de fleste båtene fremdeles i opplag. En meningsmål­ing utført for Faedreland­svennen viser at 28 prosent vil stille seg positive til et eventuelt båtforbud utover våren og sommeren.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Axel Nissen-lie, redaktør i Seilmagasi­net, sier folk er vant til frihet på sjøen.
FOTO: PRIVAT Axel Nissen-lie, redaktør i Seilmagasi­net, sier folk er vant til frihet på sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway