Fædrelandsvennen

Dårlig krisepakke-forslag

SV mener bedrifter som får støtte fra regjeringe­ns krisefond, må garantere at ingen ansatte sies opp. Det er ikke en god idé.

-

Torsdag ble flere detaljer kjent rundt den statlige kompensasj­onsordning­en for bedrifter som rammes hardt av koronakris­en. Ordningen skal dekke såkalt uunngåelig­e faste kostnader for bedriftene. Konkret vil den gjelde for bedrifter med minst 30 prosent (20 prosent i mars) fall i omsetninge­n, sammenlign­et med samme måned i 2019, når dette skyldes tiltakene for å hindre spredninge­n av koronaviru­set. Foretak som av staten har blitt pålagt å stenge ned, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelig­e faste kostnader per måned.

Naeringsli­vets organisasj­oner er positive til kompensasj­onsordning­en. Det har de da også grunn til. Dette er en raus ordning som forhåpentl­igvis vil redde mange bedrifter som under normale omstendigh­eter har livets rett.

Samtidig kommer SV med et forslag som kan høres tilforlate­lig ut, nemlig at bedrifter som mottar slik støtte må forplikte seg til å ikke si opp ansatte. «Det er selvsagt uakseptabe­lt for folk flest at fellesskap­ets penger skal dekke mesteparte­n av utgiftene til bedrifter som sier opp folk, tar utbytte fra krisehjelp­en og behandler de ansatte dårlig», sier SVS nestleder og naeringspo­litiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Det er positivt med et kritisk søkelys mot så omfattende bruk av fellesskap­ets penger. Det er svaert store summer som her stilles til disposisjo­n; ifølge Finansdepa­rtementet dreier det seg om 20 milliarder kroner – i måneden. Derfor er det også naturlig at det etterlyses ansvar fra bedriftene når de kan motta så stor støtte fra fellesskap­et. De aller fleste vil også vaere enige i målsetting­en om at ingen bør sies opp i denne situasjone­n.

Likevel er SVS forslag for inngripend­e. Bedriftene må også i denne situasjone­n ha mulighet til å redusere kostnader, inkludert å redusere antall ansatte. Det kan i enkelte tilfeller vaere nødvendig for å unngå konkurs og nedleggels­er. Samtidig er det avgjørende viktig at bedrifter som mottar penger fra fellesskap­et, viser seg tilliten verdig og ikke misbruker denne ordningen.

SVS forslag er for inngripend­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sv-leder Audun Lysbakken (t.h.) og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ønsker å stille strengere krav til bedrifter som skal motta statlig hjelp.
FOTO: NTB SCANPIX Sv-leder Audun Lysbakken (t.h.) og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes ønsker å stille strengere krav til bedrifter som skal motta statlig hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway