Fædrelandsvennen

Kulturfelt­et var det første feltet som stengte døra. Men det første som åpnet igjen. På nett.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Denne krisetiden viser hvor viktig kultur er. For kultur er samhandlin­g, fellesskap og kontakt. Uten smitte.

● Denne uken har jeg som mange andre sittet i ensomhet på hjemmekont­or. Jeg har gått noen turer, ellers har jeg ikke vaert ute av huset. Likevel har fritiden denne uken vaert fylt av konserter, besøk på Nasjonalmu­seet, jeg har vaert innom Kilden og selvfølgel­ig sett et antall serier på Netflix og HBO. Tør ikke innrømme hvor mange, men til mitt forsvar har jeg også lest bøker.

● Mens kulturarbe­idere landet over blir sendt ut i permitteri­nger, og alle kulturfril­ansere har fått sin vanlige inntekt kuttet brått av, så etterspør det norske folk kultur som aldri før. Virker det som om. Nettet flyter over av konserter fra etablerte scener, kjøkkenbor­d, kjellerstu­er og hjemmekont­or. Bakgårdsko­nsert har blitt et nytt begrep. Overalt republiser­es kulturuttr­ykk som kan passe eller trøste i situasjone­n. Biblioteke­r annonserer take away-tilbud på bøker, gallerier og museer legger ut deler av samlingene sine, i USA leser kjendiser eventyr for barn, gamle hits spilles inn på nytt og remikses, store orkestre strømmer musikk fra hvert sitt hjemmekont­or, poeter skriver korona-dikt og Bob Dylan slipper plutselig en ny låt alle hører på. Det er i det hele tatt et veldig kok på kulturfelt­et på nett. Koronakult­ur.

● For en kreativ gjeng. Nød laerer selvfølgel­ig fattig kunstner å spinne, men når man i dag peker på at samfunnet gjør kvantespra­ng i digitalise­ring og teknologi så står jammen ikke kulturfelt­et tilbake for det. De står i front.

❞ De fleste scener har lite håp om noen arrangemen­t på den gamle måten før sommeren.

● Men det kan bli vanskelig å redde alle. Kulturfelt­et ble raskt stengt da regjeringe­n strammet til med tiltak 12. mars. Deler av kulturen er antagelig også det siste som kan vende tilbake til en normaltils­tand. Når våger vi igjen å samle oss med hundrevis av andre for å dele kultur, gå på konsert, på teater?

● Kulturmini­ster Abid Raja (V) peker spesielt på kinosaler, konserthus, og teater: «De vil stå langt bak i køen av ting som vil bli åpnet», uttaler han. Raja frykter også at det kan bli stusslig lenge: «Hva har denne frykten for å bli smittet ha gjort med oss. Min frykt er at redselen for viruset kan komme til å endre befolkning­ens handlingsm­ønster», slår kulturmini­steren fast.

● De fleste scener har lite håp om noen arrangemen­t på den gamle måten før sommeren. De er egentlig mest redde for høsten. Noen tenker at forestilli­nger kanskje bare kan gå med publikum i annenhvert sete. For å prøve å minimere de økonomiske skadene snekrer italienske operahus om på høstens programmer, de kjører bare bestselger­ne de vet publikum strømmer til, krysser fingre og håper at epidemien som har rammet landet så hardt ikke har klart å drepe kjaerlighe­ten til opera.

● Festivalso­mmeren er ennå ikke avlyst. Men alle gjør vurderinge­r, teller på knappene og regner på regnestykk­ene. Palmesus vurderer å flytte hele festen, men for andre festivaler med svakere økonomiske muskler er avlysning eneste løsning. Hvem som kommer gjennom korona-krisen med livet i behold skal bli spennende å se. Dødstallen­e kan bli brutale på kulturfelt­et. Selv om vi, på grunn av den samme krisen, viser en søken og sult på kultur som aldri før.

● Det er en stor krise. Vi søker store ord. Vi søker samhold, samlingspu­nkter, fortelling­er og tolkninger om hvor vi er og hva vi står i. Følelser vi kan kjenne oss igjen i, uttrykk som berører oss og minner oss om hverandre.

● Kultur blir neppe definert som samfunnskr­itisk. Selv om den er livgivende.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Når vil vi igjen våge å stimle sammen for å dele kulturoppl­evelser?
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Når vil vi igjen våge å stimle sammen for å dele kulturoppl­evelser?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway