Fædrelandsvennen

Får kritikk for å lempe på alkoholreg­ler

- KJETIL REITE

For å sikre arbeidspla­sser innførte formannska­pet mer liberale alkoholreg­ler i Kristiansa­nd. Det møtes med kritikk.

– Det er veldig beklagelig at man bruker kommunens fullmakter til å liberalise­re alkoholreg­lementet midt i en situasjon der vi står i en nasjonal krise. Dette er ikke et virkemidde­l som bidrar til å hjelpe kommunens innbyggere gjennom krisen, sier Hans Fredrik Grøvan, parlamenta­risk leder i KRF.

Vedtaket i formannska­pet ble fattet etter en utvidet fullmakt gitt av bystyret. Bystyret i Kristiansa­nd kan nemlig ikke samles på grunn av koronaviru­set.

Vedtaket betyr at de som selger øl også kan søke om å få levere dette hjem på døra til folk. De første søknadene om å få drive med hjemkjørin­g har allerede kommet. KRF mener barn i sårbare familier er i fare hvis tilgangen på alkohol øker.

– Vi vet at veldig mange barn lider mer enn det de gjør vanligvis i den situasjone­n som har oppstått når barnehager og skoler er stengt, sier Grøvan.

KRF lokalt reagerer også sterkt og bystyremed­lem Viggo Lütcherath har varslet at hvis ikke formannska­pet omgjør sitt vedtak, bør bystyret trekke tilbake fullmakten de har gitt formannska­pet.

FLERTALL

Det var et bredt flertall i formannska­pet for å lempe på reglene. Kun Demokraten­e og KRF stemte imot.

Vedtaket i formannska­pet betyr at både dagligvare­forretning­er, ølutsalg og produsente­r kan kjøre ut maks fire liter øl (4,7 prosentvol­um). Bakgrunnen var at ølutsalget på Brennåsen søkte om å kjøre ut alkohol siden de mistet kunder under koronakris­en.

Og siden de fikk lov, måtte alle andre med bevilling også få tillatelse. Den nye ordningen vil gjelde fram til 1. oktober.

– Vi ønsket å gjøre det mulig for de bedriftene som søker om dispensasj­on å redde sin naeringsvi­rksomhet. Jeg tror ikke det er veldig mange som vil søke, og jeg har ikke tro på at det vil føre til et veldig mye større alkoholfor­bruk, sier Renate Haegeland, gruppelede­r i Høyre.

ØKT BELASTNING

Etter at skoler, barnehager og stengte ned, har flere fagfolk påpekt at barn som har det vanskelig hjemme får en økt belastning. Samtidig har forbruket av alkohol økt.

– Hvis tilgangen på alkohol blir større, så kan belastning­en øke for barna i de familiene som allerede strever. For noen av disse barna vil dette kunne bety at et blir mer utsatt, sier Unni Mette Köpp, barnelege ved Sørlandet sykehus.

En del av hennes jobb er på Statens barnehus i Kristiansa­nd der de jobber med barn som har vaert utsatt for vold, seksuelle overgrep eller begge deler. Hennes erfaring derfra er at bruk av alkohol er en del av bildet i noen av sakene.

Ifølge Kopp er den store bekymringe­n nå at barn blir «innelåst» i familien. De har ikke lenger steder som skole og fritid der de kan avreagere, og de har ikke den samme muligheten til å kunne fortelle de rundt seg om hva de opplever hjemme.

FLERE REAKSJONER

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr er også kjent med vedtaket. Men han tror ikke dette nødvendigv­is vil føre til økt alkoholbru­k.

– Hvis mengden alkohol som blir kjørt hjem er mindre enn det folk får kjøpt i butikken, så vil det i prinsippet si at forbruket går ned. Og jeg vil tro at det er så pass baks med å få bestilt alkohol til hjemkjørin­g, at det er en barriere som vil gjøre at en god del folk ikke kommer til å benytte seg av det.

Han legger likevel til at det gjenstår å se hvordan dette vil slå ut.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Formannska­pet har nå fått flere fullmakter av bystyret og har brukt dem til blant annet å innføre mer liberale regler for hjemkjørin­g av alkohol. Dette bildet er fra februar, altså før formannska­pet sluttet med fysiske møter.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Formannska­pet har nå fått flere fullmakter av bystyret og har brukt dem til blant annet å innføre mer liberale regler for hjemkjørin­g av alkohol. Dette bildet er fra februar, altså før formannska­pet sluttet med fysiske møter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway