Fædrelandsvennen

Venter smittetopp i mai

Modellene sier at Sørlandet sykehus må planlegge for et stort antall innleggels­er og intensivbe­handlinger når smittetopp­en kommer.

- EIVIND KRISTENSEN

– Vi er i rute, men ikke helt i havn, hvis smittetopp­en kommer i mai, opplyste administre­rende direktør Nina Mevold på et pressemøte fredag.

Her kom det fram at modellene til Folkehelse­institutte­t tilsier at Agder vil kunne få mellom 129 og 262 koronapasi­enter under smittetopp­en.

Antallet som må ha intensivpl­ass, kan bli mellom 35 og 71.

I tillegg kommer et ukjent antall pasienter som vil trenge øyeblikkel­ig hjelp av andre årsaker enn korona.

– TROR VI KAN KLARE DET

– Dette er veldig store volumer, som vi må planlegge og håndtere, sier direktør Mevold.

Sykehuset er i ferd med å finne tilstrekke­lig antall sengeplass­er i Kristiansa­nd, Arendal og Flekkefjor­d for disse scenarioen­e.

– Vi tror vi kan klare det, sier Mevold.

– Vi har identifise­rt tilstrekke­lig utstyr for å kunne ventilere 71 pasienter, og får fortløpend­e nytt utstyr som er bestilt, sier hun.

Fredag får ti pasienter behandling for koronaviru­set ved sykehuset, en nedgang på seks sengeligge­nde fra torsdag.

– Det har vaert en utflating de siste dagene som kan tyde på at smittehemm­ede tiltak har hatt effekt, men det er for tidlig å konkludere, sier Mevold.

Så langt er 25 personer skrevet ut etter å ha fått behandling for viruset.

Sykehuset har fått kritikk for å holde tilbake opplysning­er om type behandling, alder og kjønn på pasientene, men har ikke endret policy.

Det eneste som opplyses er at én av de innlagte er under 50 år.

VIKARER FRA UTLANDET

På pressemøte­t fredag ble det stilt spørsmål ved om hvordan man skulle få sykehuset til å gå rundt uten vikarer fra utlandet.

– For øyeblikket er det en relativt lik smittesitu­asjon i Danmark, Sverige og Norge, men dette kan endre seg. Vi må gjøre vurderinge­r av vikarbruk i hver enkelt tilfelle og legge planer både med og uten vikarer fra utlandet, sier fagdirektø­r Susanne Hernes.

 ?? FOTO: SSHF ?? Sørlandet sykehus har tatt bilder fra innsiden. Her er Pernille Jensen avbildet ved isolatet, som skal brukes til alvorlig syke pasienter med koronaviru­s.
FOTO: SSHF Sørlandet sykehus har tatt bilder fra innsiden. Her er Pernille Jensen avbildet ved isolatet, som skal brukes til alvorlig syke pasienter med koronaviru­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway