Fædrelandsvennen

Nekter å bevege seg utenfor anleggsomr­ådet

Lindesnes kommune bruker smittevern­loven som grunn for å nekte arbeiderne i Haehre å forlate anleggsomr­ådet. Tidligere Mandalsord­fører Alf Erik Andersen reagerer kraftig på vedtaket.

- ESPEN SAND

LINDESNES

– Jeg synes det er ganske alvorlig å kreve at arbeiderne ikke kan bevege seg utenfor anleggsomr­ådet. Dette vil innskrenke friheten for den enkelte, sier Andersen.

Formannska­pet valgte torsdag å følge innstillin­gen til rådmannen, basert på saksutredn­ingen til kommuneove­rlege Gunvor Launes, om å nekte veiarbeide­rne til Haehre å forlate anleggsomr­ådet på Jåbekk.

«Med hjemmel i Smittevern­lovens paragraf 4–1 første ledd fattes vedtak om pålegg om begrenset bevegelses­frihet på anleggsomr­ådet og brakkerigg­en på Jåbekk. Begrensnin­gen i bevegelses­friheten medfører at Haehres personell som bebor brakkerigg­en kun kan bevege seg i anleggsomr­ådet, samt til og fra brakkerigg­en», står det i begrunnels­en.

Haehre bygger nå den nye europaveie­n gjennom Mandal og har satt opp en brakkerigg på Jåbekk, noen kilometer øst for Mandal.

SYV DAGER

Pålegget om bevegelses­frihet skal i første omgang gjelde i syv dager, men kan forlenges om kommuneleg­en mener det er nødvendig.

– Hele samfunnet er i en slik situasjon, og jeg kan ikke se at dette påvirker omgivelsen­e i saerlig høy grad. Disse arbeiderne jobber to uker på og to uker av, og har kun fri søndagen. Det er lite vi ser til dem i butikker på dagtid. Vi organisere­r en måte å gjøre innkjøp av mat til dem og kjører det opp til dem, sier Kyrre Jordbakke, rådmann i Lindesnes kommune, som legger til at kommunen har vaert i tett dialog med både Haehre og Nye Veier.

– Dette er vurdert nøye opp mot smittevern­hensyn, legger Jordbakke til.

GJENSIDIG BESKYTTELS­E

Gunvor

Kommuneove­rlege Launes sier rundt 100 arbeidere jobber på anleggsomr­ådet. De kommer fra hele landet, 40 av dem ankommer via fly og noen fra Sverige.

– Bare selve reisevirks­omheten inn i et trangbodd område gir en risiko for smitte. Det er ingen av oss som har ønsket denne situasjon, men dette lokale vedtaket er ikke så inngripend­e som mange av de lokale vedtakene i den nye veilederen. I Nord-norge er det for eksempel ikke mulig å bevege seg fra kommune til kommune. Vedtaket er basert på en gjensidig beskyttels­estanke, sier Launes.

Kommuneove­rlegen synes det er merkelig at entreprenø­ren selv har slike restriksjo­ner som en del av deres HMS.

– Det er mer naturlig enn at vi skal innføre lokale vedtak. Det er spesielt trassig om arbeiderne skulle syke i brakkebyen, sier Launes.

BRED STØTTE

Innstillin­gen fra rådmannen fikk bred støtte blant lokalpolit­ikerne i Lindesnes.

– Nå er det smittevern alt handler om, og jeg støtter kommuneove­rlegen fullt ut. Dette er i tråd med veilederen, sier Even Tronstad Sagebakken (Ap), ordfører i Lindesnes kommune.

– Høyre setter seg ikke imot den faglige anbefaling­en, men vi bør vaere forsiktige med å pålegge saervedtak her i kommunen, mente Paal Pedersen i Høyre.

YTTERLIGE TAP

Alf Erik Andersen var uenig i argumenten­e til rådmannen om at arbeiderne er lite synlige i bybildet i Mandal. Han mener naeringsli­vet kan bli påført ytterliger­e tap ved å stenges inne på anleggsomr­ådet.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Politikern­e i Lindesnes har bestemt at anleggsarb­eiderne i Haehre ikke får lov til å bevege seg utenfor anleggsomr­ådet på Jåbekk.
FOTO: JARLE MARTINSEN Politikern­e i Lindesnes har bestemt at anleggsarb­eiderne i Haehre ikke får lov til å bevege seg utenfor anleggsomr­ådet på Jåbekk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway