Fædrelandsvennen

– I etterkant av jappetida var det utrolig mange skjebner

Lindesnes kommune innfører 12 nye tiltak som skal gjøre etterdønni­ngene av koronakris­en mykere for innbyggern­e og et hardt rammet naeringsli­v.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

LINDESNES

– Det aller viktigste for å få på plass en kompetanse­gruppe som kan bidra til å hjelpe det lokale naeringsli­vet med kunnskap og informasjo­n til å finne fram i de økonomiske tiltakene fra staten. Staten har vedtatt mange økonomiske tiltakspak­ker for arbeidstak­ere og bedrifter, blant annet den nye kontantstø­tten for bedrifter torsdag, og her kan mange ha bruk for hjelp til å søke på de rette tiltakene, sier Even Tronstad Sagebakken, ordfører i Lindesnes kommune.

Den siste uka har lederne for de politiske gruppene satt seg sammen for å forme veien ut av koronakris­en. De landet på tre pakker med forskjelli­ge tiltak, der første pakke med 12 tiltak skal settes i verk umiddelbar­t.

BYGGE KOMPETANSE­SENTER

Flere av punktene handler om hjelp til virksomhet­er som sliter, og som ordføreren trakk fram som det aller viktigste. Her er noen av dem:

● Hjelpe primaernae­ringene med å koordinere tilgjengel­ig arbeidskra­ft, landbruksa­vdelingen får ansvaret i samarbeid med Nav.

● Det etableres et kompetanse­senter bestående av naeringsha­ge, Visit Lindesnes, Nav og administra­sjonen som kan koordinere og veilede naeringsli­vet i de nasjonale tiltakspak­kene fra staten. Innbyggere som søker utsettelse på eiendomssk­atten skal ikke få forsinkels­esrente på regningen og alle som driver naering i sentrum skal få gratis gategrunnl­eie. Det er blant de tiltakene som ble vedtatt i formannska­pet i Lindesnes torsdag ettermidda­g.

KREVENDE SITUASJON

Få av tiltakene handler om rene kommunale økonomiske forpliktel­ser, noe flere politikere ikke la skjul på var viktig.

– Vi er i en krevende øk situasjon og det blir enda mer krevende i framtida. Da kan vi ikke komme med mange millioner til naeringsli­vet, om vi så ville det enn så mye. Nå handler det om å dele kompetanse og veilede ansatte, sa Janne Fardal Kristoffer­sen i Høyre.

Før møtet hadde Alf Erik Andersen (Frp), tidligere ordfører i Mandal, satt seg inn i det som skjedde etter den såkalte jappetida på slutten av 80-tallet, da Norge opplevde en gigantisk økonomisk nedtur.

FRYKTER NY JAPPETID

– Jeg måtte inn å se på konsekvens­ene av jappetida, og jeg frykter det samme kan skje etter dette. I etterkant av jappetida var det utrolig mange skjebner, familier gikk til grunne og nordmenn som opplevde et enormt press rent psykisk og endte opp med helseprobl­emer og rus. Mange valgte å avslutte livet. Det som er viktig er å redde flest mulig ansatte i naeringsli­vet, sa Andersen.

Han og Fremskritt­spartiet ønsker derfor det foreslåtte naeringsfo­ndet, som er en del tiltakspak­ke 2, i drift allerede nå. Forslaget ble nedstemt.

Partiet la også fram et forslag om å ikke fakturere skjenkeavg­ift for puber og restaurant­er i 2020, men forslaget ble utsatt ettersom kommunen hevder det var i strid med norsk lov.

Det ble også vedtatt at administra­sjonen allerede nå skal legge til rette for tiltakene i pakke 2, som behandles politisk om to uker.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Frps Alf Erik Andersen er redd for den samme nedturen som etter jappetida på slutten av 80-tallet. Han mener derfor kommunen må gjøre alt som å styrke naeringsli­vet i en vanskelig tid.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Frps Alf Erik Andersen er redd for den samme nedturen som etter jappetida på slutten av 80-tallet. Han mener derfor kommunen må gjøre alt som å styrke naeringsli­vet i en vanskelig tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway