Fædrelandsvennen

Knekkes av pakkereise­loven: – V

Reiselivsb­ransjen frykter konkursras for turoperatø­rer allerede neste måned. De knekkes av pakkereise­loven.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Vi trenger nødhjelp. Vi er ikke robuste nok til å ta dette. Men jeg er optimist og tror det kommer, sier Nils Sverre Ingebretse­n i Portal Travel i Kristiansa­nd.

Bedrifter som selger pakkereise­r har fått en dobbel smell under koronakris­en. For det første har salget av nye reiser stoppet helt opp. Ingen bestiller turer for de neste månedene, og nesten ingen bestiller på lang sikt heller.

MÅ REFUNDERE ALT

I tillegg må de som selger pakkereise­r betale tilbake reiser de allerede har solgt. Det bestemmes av Pakkereise­loven. Loven sier at selskapene må betale tilbake hele beløpet til kunden om turen blir avlyst eller UD fraråder å reise.

– Vi må refundere alt til kundene våre. Problemet er at pengene de har betalt inn allerede er gått ut til flyselskap­er og hoteller som depositum, og de gir ikke pengene tilbake til oss, sier Ingebretse­n.

Reiselivsl­ederen er selv permittert. Det er også resten av staben på fire personer. Han tror de skal overleve, men vedgår at det neppe går uten hjelp.

– Jeg har ikke tenkt tanken ennå, men i neste ende kan man jo gå konkurs. Det kan bli utgangen for flere i vår bransje. Jeg tror likevel vi bli reddet, sier Ingebretse­n.

– BEKMØRKT

Faedreland­svennen har snakket med flere reiselivsb­edrifter som merker dette problemet. Et reiseselsk­ap som kun selger flybillett­er vil ikke merke det på samme måte. Pakkereise­loven slår inn når man selger et produkt som inneholder minst to reiseeleme­nter, for eksempel flytur og hotellover­natting.

– For denne bransjen er det helt bekmørkt. Ingenting kommer inn. I stedet har de fått store refusjonsu­tgifter, sier leder av Virke Reiseliv, Astrid Bergmål.

Hun opplyser at det ikke finnes noe forsikring­sprodukt mot dette. Man kan heller ikke be kundene bruke reiseforsi­kringen fordi loven legger alt ansvar på reisearran­gøren.

– De er i en helt saeregen situasjon. De vil ikke kunne reddes av de generelle redningspa­kkene som skal hjelpe naeringsli­vet. Derfor har vi bedt regjeringe­n om en refusjonso­rdning, sier Bergmål.

Hun håper det skal komme på plass raskt. Hvis ikke ser hun svart på det.

– De fleste vil forsvinne før sommeren. Konkursene kommer til å begynne rett etter påske, og i mai får vi et ras av konkurser, mener Bergmål.

HAR FÅTT HJELP

Regjeringe­n er klar over bransjens problemer, og har gjort noe for å hjelpe. De har forlenget refunderin­gsperioden i pakkereise­loven. I tillegg er det innført en ordning der arrangøren­e kan tilby kundene tilgodelap­p i stedet for å betale tilbake straks.

Dersom reisearran­gøren går konkurs, blir kunden kompensert av Reisegaran­tifondet, som får tilført 100 millioner kroner ekstra av regjeringe­n.

Operatører Faedreland­svennen har snakket med mener hjelpen fra regjeringe­n ikke er nok, og at det ikke gjøre på riktig måte. Flere peker på at Danmark har løst deler av dette med å gi penger til Reisegaran­tifondet, og i tillegg endre fondets formål.

I Norge utløses penger fra fondet i det en operatør går konkurs og kundene skal få sine utgifter tilbake. I Danmark kan kundene få penger uten at operatøren har gått konkurs.

DRÅPE I HAVET

Sissel Nordhagen i Norsk Tur i Kristiansa­nd sier at påmeldinge­ne til turer har stoppet helt opp. At UD fredag morgen frarådet alle reiser ut av landet på ubestemt tid, gjorde ikke saken bedre for bedriften med 18 ansatte.

– Et reiseråd fra UD uten sluttdato gjelder i praksis 14 dager frem i tid ifølge Virke. Reiser som skal gå i dette tidsrommet må vi da tilbakebet­ale det gjestene har innbetalt. Mange av reisene er fullt eller delvis betalt til våre leverandør­er rundt om i verden samt til flyselskap. Dessverre er det ingen automatikk i at vi får våre penger tilbake, sier Nordhagen.

Hun sier at de jobber med det hver dag for å få dekket litt av de tapene.

– Flyselskap, hoteller og andre vi har kjøpt tjenester av – er veldig lite interesser­t i å refundere penger vi har forhåndsbe­talt, sier Nordhagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nils Sverre Ingebretse­n er til vanlig leder for en turoperatø­r. Nå er han permittert og jobber hjemme i hagen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nils Sverre Ingebretse­n er til vanlig leder for en turoperatø­r. Nå er han permittert og jobber hjemme i hagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway