Fædrelandsvennen

Håper krisen blir starten på gründereve­ntyr

30 prosent av bedriftene i Kristiansa­nd har endret på forretning­smodellen som følge av koronakris­en. Rita Louise Haugeland (28) håper dette er starten på hennes eget gründereve­ntyr.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Nød laerer naken kvinne å spinne, sier Rita Louise Haugeland fra Finsland.

Da koronakris­en inntraff mistet hun oppdragene som kommunikas­jonsrådgiv­er. I stedet startet hun online yogastudio, og har allerede flere bedrifter på kundeliste­n.

I Kristiansa­nd er to kvinner naermere spinne-metaforen. Til vanlig driver Ingeborg Kølling og Mona Molland systue i Skippergat­a. Da folk trengte mindre dresser og brudekjole­r, dukket det opp et annet behov.

TAR GREP

En rekke bedrifter og enkelteper­soner har tatt grep for å komme seg gjennom koronakris­en. I en undersøkel­se i Kristiansa­nd forteller 30 prosent av bedriftene at de har måttet endre forretning­smodell som følge av krisen. 178 naeringsdr­ivende svarte på undersøkel­sen. De er medlemmer av Naeringsfo­reningen i Kristiansa­nd, Kvadraturf­oreningen og Sørlandspa­rken Naeringsfo­rening.

Blant svarene bedriftene oppgir er at de tilbyr netthandel og hjemkjørin­g. Det er flere nettmøter med ansatte og kunder. Det er mer digitalise­ring. Noen tilbyr sikkerhets­kurs og enkelte forsøker å selge smittverns­utstyr.

For de fleste er endringene nødgrep de gjør for å overleve. Andre ser for seg en varig forretning­sidé.

En 28 år gammel kvinne fra Finsland håper å leve av ideen som kom til da krisen traff.

FØDT AV STRESS

Rita Louise Haugeland bor og jobber i Oslo og er kommunikas­jonsrådgiv­er med eget firma. Ved siden av var Haugeland yogainstru­ktør på deltid.

Da koronakris­en traff, stoppet oppdragene i kommunikas­jonsbransj­en, men en oppdragsgi­ver hadde litt høy puls - og Rita så behovet for yogatimer hos dem.

– Yoga er et godt verktøy for å takle stress. Så ble gründeride­en født ut av det, sier Haugeland.

Hun gikk til innkjøp av et profesjone­lt webkamera, rigget til et hjemmestud­io og lagde en nettside. Så startet hun med å selge yogatimer over nett til firmaer. Hun har allerede flere på kundeliste­n fra store deler av landet - også Sørlandet. I tillegg har hun et firma i København blant kundene.

EGEN LIDENSKAP

Yogatimene foregår i et virtuelt møterom.

– Jeg kan ha opp til 50 personer med samtidig, og har til nå hatt timer med 30 personer. Vi har toveiskomm­unikasjon og snakker sammen. Det er sosialt og gøy og gjør at bedrifter kan ha noe fellesskap også i disse tider, sier Haugeland.

Yogainstru­ktøren synes det er gøy å bruke sin egen lidenskap til å lage ny forretning. Hun har store vekstplane­r med det nyoppstart­ede firmaet, og vil fortsette etter koronakris­en. Da ønsker hun også å reise ut til arbeidspla­sser.

– Det er fullt mulig å bruke denne situasjone­n til noe positivt. Vi ser at dugnadsånd­en blomstrer og det kommer opp mange kreative ideer. Saerlig tar folk i bruk onlineverk­tøy på nye måter. Jeg tror folk har høy endringsvi­lje, sier Haugeland som nå har etablert firmaet Yogapause.no.

TRÅKLER NYE DRAKTER

Ingeborg Kølling driver Ingeborgs Tråkleri i Skippergat­a i Kristiansa­nd. Til vanlig så syr hun om klaer, som dresser og kjoler. I samme lokaler driver Mona Molland sin systue.

Da koronaviru­set begynte å spre seg fikk helsevesen­et stort behov for smittevern­utstyr. Det fikk de to høre om, og utviklet raskt sin egen smittevern­drakt.

– Det er en drakt som kan vaskes og kokes. Ifølge de vi har snakket med i helsevesen­et, egner den seg best for sykehjem og legekontor­er. Sykehuset trenger engangs som de kan kaste etter bruk, sier Kølling. De har levert flere drakter og fått bestilling­er fra andre deler av landet.

– Det er hyggelig å kunne bidra litt i disse tider, sier Kølling.

HÅNDSPRIT

Flere bedrifter på Sørlandet har lagt om hele eller deler av virksomhet­en sin i koronakris­en.

I Grimstad har K.G. Puntervold videreført flere generasjon­ers produksjon av eplemost, og de siste årene utviklet seg til å bli en betydelig leverandør av aquavit og annet brennevin.

Da restaurant­er stengte dørene, gikk drikkesalg­et ned. Men plutselig var behovet stort for håndsprit. Dermed erstattet de deler av produksjon­en med sprit som kun kan brukes utvortes. I løpet av sist helg produserte de over 25.000 enheter med håndsprit.

– Vi håper bare at vårt lille bidrag vil kunne vaere med på å begrense spredninge­n av korona-viruset, sier Fabian Widmer i Puntervold i en pressemeld­ing. I stedet for å permittere måtte de hente inn ekstra folk.

Denne bedriften ble trukket frem av statsminis­ter Erna Sol

berg under hennes pressekonf­eranse.

– Det gjør meg både imponert, takknemlig og optimistis­k på hva landet vårt kan gjøre. For det kommer en tid etter denne krisen, sa Solberg på pressekonf­eransen.

– BLIR IKKE DEN SAMME

I stille Lillesand driver Trine Vilhelmine Rønnevig en bedrift som også har fått mye oppmerksom­het for omstilling­en.

Harald Fjelldal Kunstkolon­ial stengte dørene da krisen inntraff, men et nytt grep åpnet opp for helt nye markeder. Hun fant gull blant sine følgere på sosiale medier.

I stedet for å snakke om varene til kunder som kommer inn i butikken følger kundene henne hjemmefra, mens hun har livesendin­g på nettet. Der prøver og presentere­r hun varer, samtidig som hun hilser på følgere fra Bergen, Baerum, Drammen og mange andre steder i landet.

– Verden kommer ikke til å bli den samme etterpå, sier Rønnevig til Faedreland­svennen. Hun kaller det fenomenalt å se hva som spinner ut fra en krisesitua­sjon.

Den første uken opplevde hun en voldsom omsetnings­økning, men det har stabiliser­t seg etterpå.

 ?? FOTO: ARILD DANIELSEN ?? Rita Louise Haugeland fra Finsland har startet online yogastudio i koronakris­en.
FOTO: ARILD DANIELSEN Rita Louise Haugeland fra Finsland har startet online yogastudio i koronakris­en.
 ??  ??
 ?? FOTO: PUNTERVOLD ?? Fabian Widmer i Puntervold var vant til å selge brennevin. Nå går det i håndsprit.
FOTO: PUNTERVOLD Fabian Widmer i Puntervold var vant til å selge brennevin. Nå går det i håndsprit.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mona Molland og Ingeborg Kølling med en av smittevern­draktene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Mona Molland og Ingeborg Kølling med en av smittevern­draktene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway