Fædrelandsvennen

Stabile priser tross salgsfall

Boligsalge­t i Agder falt med 25 prosent i mars, men prisene har holdt seg stabilt.

- ROALD ANKERSEN

– Sørlandet er nok et av områdene som er truffet sterkest. Det selges jevnt og trutt, men det går tregere enn vanlig, sier administre­rende direktør i Sørmeglere­n, Øyvind Aasen.

Det selges faerre boliger i Kristiansa­nd og Agder, men prisene i Kristiansa­nd holdt seg stabilt, og økte faktisk med 0,2 prosent.

Det er best av alle storbyene i Norge, ifølge Eiendom Norge.

Gjennomsni­ttlig kvadratmet­erpris i Kristiansa­nd er nå 27.810 kroner.

FALT MYE I MARS

Sørgmegler­en selger en tredjedel av alle boligene på Sørlandet. Aasen sitter i tillegg i styret i Eiendom Norge. Han har derfor god kontroll på hva som rører - og ikke rører seg - på eiendomsma­rkedet.

– Statistikk­en viser at det så langt i år er solgt like mye som i fjor. Men i mars falt det med 25 prosent i Agder og 30 prosent i Kristiansa­nd, sier Aasen.

Første del av mars var som vanlig. Dermed er hele fallet tatt i andre halvdel av måneden.

MINDRE FALL ENN VENTET

Inntrykket fra Aasen stemmer overens med det Eiendom Norge sier på landsbasis.

– Korona-utbruddet har påvirket boligprise­ne og volumet i boligmarke­det i mars, men fallet i prisene og volumet er mindre enn man kunne vente gitt de drastiske tiltakene mot å begrense smitten, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da boligpriss­tatistikke­n ble offentligg­jort fredag formiddag.

I mars ble det solgt 6.679 boliger i Norge, noe som er 14,6 prosent faerre enn i tilsvarend­e måned i 2019. Så langt i år er det solgt 21.239 boliger i Norge, noe som er 2,3 prosent faerre enn i rekordåret 2019.

– Det ble både solgt og lagt ut langt faerre boliger i mars i år enn i fjor. Men samlet for årets tre første måneder er transaksjo­nsvolumet høyt sammenlign­et med tidligere år, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsni­tt 51 dager å selge en bolig i mars 2020. Det er en nedgang fra 65 dager i februar. Raskest salgstid hadde Oslo med 20 dager og tregest salgstid hadde Ålesund m/omegn med 96 dager.

INGEN PANIKK

Øyvind Aasen mener det ikke er grunn til panikk i boligmarke­det. Han sier at markedet ble paralysert med en gang koronaen traff, og at det ble en dupp i salget. Siden har det flatet ut.

Aasen legger ikke skjul på at det er tøffe dager for meglerne, men han sier en del tror det er verre enn det faktisk er.

– Mennesker tilpasser seg. Folk både gifter seg, flytter sammen og dør. Da trenger samfunnsma­skineriet et velfungere­nde boligmarke­d, sier Aasen.

Selv om nivået er lavere enn vanlig mener han at markedet fortsatt fungerer. Han opplyser at enkelte boliger har mange på visning og budrunder. Andre ligger lenger. Annonsene på Finn. no viser fredag formiddag at det er solgt 34 boliger i Agder de siste tre dagene.

Aasen sier det er vanskelig å spå framover da man ikke vet hvor lenge koronakris­en vil vare.

– En lavere rente vil vaere positivt. Så håper vi at bankene fortsatt låner ut og tilbyr mellomfina­nsiering, sier Aasen.

På den negative siden er han spent på hvordan de vil merke en økt arbeidsled­ighet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Øyvind Aasen sier at det ikke er noen panikk i boligmarke­det i Agder, selv om det selges faerre boliger enn før.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Øyvind Aasen sier at det ikke er noen panikk i boligmarke­det i Agder, selv om det selges faerre boliger enn før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway