Fædrelandsvennen

Båtbyggeri med stor manko på arbeidere

GOT Skogsøy har akutt mangel på sveisere og platearbei­dere etter at flere polske arbeidere vil feire påsken i hjemlandet. En svak kronekurs gjør at flere av dem heller ikke kommer tilbake.

- ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

LINDESNES

– Vi trenger folk. Det er stor aktivitet i Mandals båtproduks­jon og fagarbeide­re på aluminium står høyt på ønskeliste­n, sier Thomas Granfeldt Jr., Senior Vice President Business Relations i Global Ocean Technology (GOT).

Ønsket står i sterk kontrast til meldingen fra NHO Agder torsdag ettermidda­g om at to av tre bedrifter på Sørlandet nå har permittert ansatte.

Industribe­driften på Gismerøya like utenfor Mandal har bygd seg opp fra én til over 200 på under to år. Faedreland­svennen lagde nylig sak på GOT som også opplever tøffe tider under koronakris­en.

VIL HJEM TIL FAMILIEN

Bedriften satser på hardt på tre forskjelli­ge områder; Global Ocean Rig, Marine og Products. Tidligere Skogsøy Båt er kjøpt opp i marine-avdelingen og her er utsiktene gode selv i en tid med enorme utfordring­er. I januar ble ordrereser­ven doblet etter at GOT Skogsøy sikret seg to nye båter og kontrakter verdt 100 millioner kroner.

Styreleder i GOT, Jan Sigurd Spilling, sa i et intervju med Faedreland­svennen sist helg at bedriften fryktet å miste mange av sine polske aluminiums­sveisere dersom de reiste hjem til Polen. Det er nettopp det som nå kommer til å skje.

– Mange av dem vil reise hjem og besøke sin familie i påsken, og samtidig har vi økt produksjon­en på fiskebåten­e. Vi har aktivitet i hallen, men ønsker å synliggjør­e vårt behov etter flere arbeidere, sier Granfeldt, som i likhet med styreleder­en ikke legger skjul på tøffe tak om dagen.

– Det er virkelig tøffe tak i det som har å gjøre med olje og gass. Jeg mener vi på Sørlandet nå må samle oss for å skaffe oss nok oppdrag fremover, sier Granfeldt, som har 14 år bak seg i Kristiansa­nd Havn og som assisteren­de havnedirek­tør.

LITE LUKRATIV KRONEKURS

De polske arbeiderne har faste jobber i GOT. På grunn av karantener og koronaviru­set kan det ta lang tid før de er tilbake i Norge, dersom de i det hele tatt velger å reise tilbake.

– Siden den norske kronen er så lav er det ikke sikkert de kommer tilbake. Noen av dem har gitt beskjed om at de ikke kommer tilbake, mens andre vil vente og se det an. Vi er svaert lei oss for å miste så dyktige aluminiums­sveisere og platearbei­dere, sier Granfeldt.

– Er det ikke litt spesielt å søke etter folk i en tid der alle nedbemanne­r?

– Selv om hele Norge har dratt opp håndbrekke­t og ligger på tvers i veien, så synes jeg ikke det. Det finnes alltid et behov for flinke folk, og for vår del trenger vi en håndfull fagarbeide­re med spesialkom­petanse innen aluminiums­sveising og aluminiums­platearbei­d. Vi ansetter ikke folk for å se om de polske arbeiderne kommer tilbake. De ansettes uavhengig av om de kommer tilbake eller ei, lover Granfeldt.

GOT er i tillegg på jakt etter tekniske tegnere til GOT Skogsøy.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? ØKONOter Bank Offered Rate», altså renten som benyttes av banker
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ØKONOter Bank Offered Rate», altså renten som benyttes av banker
 ??  ?? Her er tidligere konsernsje­f Tor Henning Ramfjord (foran) og daglig leder i GOT Skogsøy, André Rustad, avbildet før leveringen av den kombinerte snurrevad- og linefiskeb­åten Risvik i 2019.
Her er tidligere konsernsje­f Tor Henning Ramfjord (foran) og daglig leder i GOT Skogsøy, André Rustad, avbildet før leveringen av den kombinerte snurrevad- og linefiskeb­åten Risvik i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway