Fædrelandsvennen

Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler!

Vi forundres over medmennesk­er som tømmer butikkhyll­ene for matvarer og toalettpap­ir i frykten for koronaviru­set, men hva når hele land gjør det samme?

- JAN ERIK GRINDHEIM JAN ERIK GRINDHEIM

Spørsmålet i dagens ingress har jeg fra en kommentato­r i den britiske avisen Financial Times, Gideon Rachman, som nylig uttrykte en dyp bekymring for hva som er i ferd med å skje i internasjo­nal politikk. Ikke nødvendigv­is som følge av det etterhvert så kjente viruset, som definitivt har fått en del nasjonale politiske ledere til å vaere seg selv nok på en måte som kan forundre noen hver, men fordi vi lever i en tid hvor nasjonalst­atlig proteksjon­isme igjen er på mote i politikken.

Når det er sagt, er det, som min kollega i Civita, Eirik Løkke, skrev i Aftenposte­n denne uken, ikke noen motsetning mellom troen på en sterk stat som kan sikre vår trygghet og frihet i tider som dette, og et internasjo­nalt forplikten­de samarbeid mellom stater som kan gi en økonomisk vekst og utvikling som gjør disse statene i stand til å betale for de rettighete­ne som gir oss denne tryggheten. Vi må bare passe på at nasjonalst­aten blir løsningen i den sammenheng, og ikke problemet.

Den norske stat har utvilsomt vist sin eksistensb­erettigels­e under koronapand­emien, men den nesten unisone hyllesten til at staten nå er blitt naermest uunnvaerli­g på alle områder i samfunnet, er kanskje ikke bare positiv. Har ikke den statlige innsatsen for å redde norsk økonomi de siste ukene egentlig vist at det er bedriftene og arbeidspla­ssene i privat sektor som er ryggraden i det norske velferdssa­mfunnet og ikke motsatt? Dette gjelder ikke minst i et eksportret­tet fylke som Agder, hvor store deler av naeringsli­vet er helt avhengige av globale markeder.

Utfordring­en vi vil stå overfor fremover, er at de globale markedene, hvori verdiene skapes lokalt gjennom private bedrifter og arbeidspla­sser, bare kan ivaretas gjennom et internasjo­nalt samarbeid mellom stater. Derved sier det seg selv at statens rolle i en åpen økonomi som den norske – eller den sørlandske, rettere sagt – vil måtte vaere å inngå et forplikten­de samarbeid med andre stater om å fremme og ikke hemme globaliser­ingen. Der er vi ikke akkurat for øyeblikket, selv om Norge til vanlig langt fra er noen versting på dette området.

Det kan vaere vanskelig å forstå at noe så globalt som en pandemi, som per definisjon er en epidemi som sprer seg over meget store geografisk­e områder, best skal kunne møtes med nasjonalst­atlige politiske tiltak og ikke gjennom politiske løsninger

En arbeidspla­ss er også et sosialt system, og bedriftene er viktige samfunnsby­ggere som sjelden får anerkjenne­lse for denne delen av virksomhet­en.

som går på tvers av nasjonalst­atlige grenser. Det gjelder både med hensyn til forebyggin­g av pandemier og hjelp til hverandre når smittespre­dningen er et faktum.

Men vår støtte og tiltro til nasjonalst­aten er i langt mindre grad basert på fornuft enn på følelser. Derfor er det også lett for nasjonale politikere å gripe til nasjonalst­atlig selvrådere­tt og proteksjon­isme, selv når utfordring­ene er globale og løsningene kanskje like ofte er lokale som nasjonale. Og det er absolutt forståelig, for nasjonale politikere­s utfordring, dersom vi ser bort fra de som i europeiske valg er kandidater til Europaparl­amentet, er at de velges i en nasjonal kontekst, og derved blir det som oftest nasjonalst­atlige saker som dominerer nasjonalst­atlig politikk. S lik er det også i Norge, hvor bare et fåtall av velgerne sier at de er opptatt av internasjo­nale spørsmål, bortsett fra når det handler om migrasjon. Koronapand­emien vil kanskje endre på dette før neste stortingsv­alg i 2021, hvis velgerne begynner å tenke over at slike globale utfordring­er betyr langt mer for et lands politiske handlingsr­om enn det vi tradisjone­lt forbinder med internasjo­nal politikk.

Når nasjonalst­atlige politikere begynner å tømme de mellomstat­lige butikkhyll­ene for matvarer og toalettpap­ir i frykten for globale utfordring­er, er det kanskje det globale naeringsli­vet vi må sette vår lit til? Det er nok mange av de som i dag er permittert­e, eller som har opplevd at deres enkeltpers­onforetak går mot konkurs, som føler at det å ha en arbeidspla­ss å gå til er noe langt mer enn bare å motta lønn eller betaling for varer og tjenester de leverer. E n arbeidspla­ss er også et sosialt system, og bedriftene er viktige samfunnsby­ggere som sjelden får anerkjenne­lse for denne delen av virksomhet­en. En nasjonalst­atlig politikk for å sikre vår frihet og våre rettighete­r i en vanskelig tid som den vi nå opplever, er helt sentral for at vårt moderne samfunn skal kunne fungere mest mulig effektivt og trygt for alle. Men samtidig må vi ikke glemme at arbeidspla­ssene våre er lokale og avhengige av globale markeder, og at den nasjonalst­atlige politikken derfor må vaere internasjo­nalt orientert.

 ??  ??
 ??  ?? Statsviter i tankesmien Civita og ved Handelshøy­skolen, Universite­tet i Sørøst-norge.
Statsviter i tankesmien Civita og ved Handelshøy­skolen, Universite­tet i Sørøst-norge.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN ?? – Den norske stat har utvilsomt vist sin eksistensb­erettigels­e under koronapand­emien, men den nesten unisone hyllesten til at staten nå er blitt naermest uunnvaerli­g på alle områder i samfunnet, er kanskje ikke bare positiv, skriver Jan Erik Grindheim.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN – Den norske stat har utvilsomt vist sin eksistensb­erettigels­e under koronapand­emien, men den nesten unisone hyllesten til at staten nå er blitt naermest uunnvaerli­g på alle områder i samfunnet, er kanskje ikke bare positiv, skriver Jan Erik Grindheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway